Pozbycie się kodu 01.06

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pozbycie się kodu 01.06

Postprzez Are » sobota 07 lipca 2012, 06:43

3 lata temu dostałem bezterminowe prawo jazdy z ograniczeniami - 01.06
Miałem wtedy wadę chyba po -0,5 na każde oko.
Przez te trzy lata się trochę zmienił mój wzrok. Wady już nie mam i mogę normalnie jeździć bez okularów. A jazda w zerówkach jest na prawdę mecząca - zwłaszcza jak świeci słońce a okulary się zsuwają... Dla tego zazwyczaj zakładam okulary tylko podczas kontroli.

Tylko jak załatwić to, aby pozbyć się tego kodu? Iść prosto do odpowiedniego lekarza? Tylko czy przypadkiem mu nie odbije i nie da mi prawka bez ograniczeń typu okulary, ale na np. 5-10 lat :P

Ewentualnie druga opcja - prawdopodobnie za miesiąc zaczynam robić kat. C - jeśli wtedy przejdę badania normalnie i nie będę miał wpisanych ograniczeń, to ten kod zniknie z prawka?
Are

Re: Pozbycie się kodu 01.06

Postprzez zwizd » niedziela 08 lipca 2012, 01:29

Idź do wydziału komunikacji i się dowiedz czy nowe orzeczenie lekarskie wystarczy. Jak się dowiadywałem to nawet jak teraz ktoś ma bezterminowe to po wymianie na nowy wzór każdy będzie miał terminowe.
zwizd

Postprzez mk61 » niedziela 08 lipca 2012, 12:04

Are napisał(a):Tylko jak załatwić to, aby pozbyć się tego kodu? Iść prosto do odpowiedniego lekarza? Tylko czy przypadkiem mu nie odbije i nie da mi prawka bez ograniczeń typu okulary, ale na np. 5-10 lat

To zależy od lekarza. Ogólnie to potrzebujesz nowego badania lekarskiego, wniosku o wydanie prawa jazdy i 84,50 złotych polskich.
Are napisał(a):Ewentualnie druga opcja - prawdopodobnie za miesiąc zaczynam robić kat. C - jeśli wtedy przejdę badania normalnie i nie będę miał wpisanych ograniczeń, to ten kod zniknie z prawka?

Tak.
zwizd napisał(a):Jak się dowiadywałem to nawet jak teraz ktoś ma bezterminowe to po wymianie na nowy wzór każdy będzie miał terminowe.

Jaki nowy wzór? I niby z jakiej racji terminowe? Pytam o stan na dzień dzisiejszy.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez zwizd » niedziela 08 lipca 2012, 12:53

Od 2013 wychodzi nowe prawko, każdy będzie musiał wymienić na nowe do 2028-2033 (jak ktoś chce wymienić to może nawet w 2013;]) i wtedy już będzie ważne na 15 lat
zwizd

Postprzez mk61 » niedziela 08 lipca 2012, 13:03

Dlatego pytałem o stan na dzień dzisiejszy, bo to "teraz" kolega chce się pozbyć kodu, a nie kiedy wejdą w życie wątpliwe dzisiaj przepisy. W tym jeszcze roku nic nie stoi na przeszkodzie, aby otrzymać uprawnienia bezterminowo.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Are » poniedziałek 09 lipca 2012, 16:03

Ale jak ważne na 15 lat? To chyba co najwyżej dla nowych. Chyba że chodzi Ci o wymiane dokumentu tak jak dowód osobisty co 10 lat. Bo prawo wstecz nie działa i jak dostałeś bezterminowe to takie masz do końca życia :)

mk61 napisał(a):W tym jeszcze roku nic nie stoi na przeszkodzie, aby otrzymać uprawnienia bezterminowo.

Na 'C' to i tak chyba aż tak długich terminów nie dają, tylko na ~10 lat? Mam wielu znajomych z tą kategorią i żaden nie ma bezterminowego - więc tak czy siak badania trzeba robić. Mi tylko o B chodziło i pozbycie się kodu.
Ale chyba poczekam jeszcze trochę aż zdam C bo na pewno nie będę miał tego cholernego ograniczenia. A jak mam na 'B' dostać terminowe, to na co mi to? Tylko kase niepotrzebnie człowiek bedzie wydawał na lekarzy.

Dzięki za odpowiedzi :)
Are

Postprzez mk61 » poniedziałek 09 lipca 2012, 19:05

Are napisał(a):Bo prawo wstecz nie działa i jak dostałeś bezterminowe to takie masz do końca życia

No to się jeszcze zdziwisz. :)
Are napisał(a):Na 'C' to i tak chyba aż tak długich terminów nie dają, tylko na ~10 lat? Mam wielu znajomych z tą kategorią i żaden nie ma bezterminowego - więc tak czy siak badania trzeba robić.

Same uprawnienia do kierowania pojazdami jeszcze możesz uzyskać bezterminowo. Ograniczenia są na 5 lat ze względu na szkolenia zawodowe i badania do zawodu, które mogą być wydane najdłużej na 5 lat.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Mateusz1 » środa 11 lipca 2012, 12:15

Proszę Państwa, właśnie chciałem założyć wątek o tej wymianie prawa jazdy w 2013 roku. Ale skoro został tutaj ten wątek poruszony - to zapytam się o coś. Mianowicie - od 2013 prawko ma mieć nowy wzór i wydawane ma być terminowo na lat 15, tak? Czy te 15 lat obowiązuje każdego, jeżeli tylko lekarz podbije orzeczenie? Innymi słowy - czy każde prawo jazdy wydane w 2013 roku będzie na okres 15 lat (nie mniej i nie więcej)? Czy lekarz musi od 2013 roku wydawać orzeczenia na 15 lat? Czy też będzie tak jak teraz, że "jak się widzi lekarzowi". Pytam, bo mi wydał na 2 lata (powiedział, że "na próbę") :( Więc czeka mnie w 2013 wymiana na nowe...
18.11.2011 Teoria (+) ; Plac manewrowy (+) ; Ruch miejski (+)
24.11.2011 Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
30.11.2011 Dokument do odbioru w Urzędzie
30.11.2011 Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
Mateusz1

Postprzez mk61 » środa 11 lipca 2012, 16:50

Lekarz nadal będzie mógł nadać orzeczenie bezterminowo dla kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, BE, T. Wymiana prawa jazdy tych kategorii polega tylko na wymianie dokumentu i nie są wymagane dodatkowe badania lekarskie. Wyjątkiem są oczywiście orzeczenia ograniczone ze względu na stan zdrowia. Wtedy lekarz zapisuje w orzeczeniu, że jego badanie jest ważne ileś lat i po tym czasie wymagane jest kolejne.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Mateusz1 » środa 11 lipca 2012, 20:59

mk61 napisał(a):Lekarz nadal będzie mógł nadać orzeczenie bezterminowo dla kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, BE, T. Wymiana prawa jazdy tych kategorii polega tylko na wymianie dokumentu i nie są wymagane dodatkowe badania lekarskie. Wyjątkiem są oczywiście orzeczenia ograniczone ze względu na stan zdrowia. Wtedy lekarz zapisuje w orzeczeniu, że jego badanie jest ważne ileś lat i po tym czasie wymagane jest kolejne.

Czyli nadal mogą robić co im się podoba i dawać prawko na tyle lat na ile im ręka poleci :-/ Jak to w Polsce... Mało, że człowiek jeździ bezkolizyjnie, zgodnie z przepisami i nie wariuje na drodze to jeszcze takie cyrki odstawiają... No cóż - jesteśmy na łasce lekarzy. Ot cała filozofia.

Dla mnie najlepsze rozwiązanie byłoby następujące (w dużym uproszczeniu):
~ przy braku oznaczeń w prawku - bezterminowo
~ przy jakichś oznaczeniach - terminowo ("na próbę" min. 5 lat) a po tym okresie bezterminowo (jeżeli np. wzrok czy słuch się nie pogorszy)

Dziękuję Ci mk61 za odpowiedź.

Pozdrawiam,

Mateusz
18.11.2011 Teoria (+) ; Plac manewrowy (+) ; Ruch miejski (+)
24.11.2011 Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
30.11.2011 Dokument do odbioru w Urzędzie
30.11.2011 Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
Mateusz1

Powrót do Luźna gadka