GPS - jak kupić

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

GPS - jak kupić

Postprzez Snaz » sobota 15 grudnia 2012, 15:59

Witajcie. Potrzebuje jakiegos GPS'a, ktory bedzie uzywany raczej tylko w Polsce. Cena do 500zl~. Wymagania? Bedzie to moj pierwszy GPS, wiec zeby nie byl zbyt skomplikowany i zeby nie wyprowadzal mnie w pole. Jak bylem w okolicznym sklepie to spojrzalem na kilka modelow, powiedzcie mi, czy ktorys z nich jest wart uwagi:
Mio s670
Garmin nuv40,
Mio m410eu,
Mio m410pl[podejrzewam, ze eu odpada z gory, a patrzec jedynie pl w moim przypadku].

Jezeli nie te modele, to jaki inny polecacie/firme?
Snaz

Re: GPS na Polske

Postprzez winston » sobota 15 grudnia 2012, 16:43

Ja jak jestem w obcym mieście to włączam Nokia maps w telefonie i jade do celu. Mają naprawdę dobre mapy i za darmo. A między miastami są znaki, więc nawi to chyba by bardziej drażniła niż pomagała.

Ale ludzie polecają AutoMapę. Rzekomo najdokładniejsza.

pozdrawiam
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez lith » sobota 15 grudnia 2012, 17:11

Ja jeżdżę na Garminach, ale chcąc tylko na Polskę bym może coś tańszego wybrał.

W każdym razie jakbyś zdecydował się na Garmina to są 2 sensowne opcje jeżeli idzie o mapy:
-albo kupujesz z lifetime, czy jakoś tak i masz aktualizacje mapy za darmo
-albo korzystasz z darmowej UMP pcPL

Nie wiem jak to wygląda w przypadku innych producentów, ale często kończy się na tym, ze oryginalne mapy są dość drogie i ludzie korzystają z jakichś map z torrentów, które często nieaktualne są i różne problemy sprawiają... no i do tego sama uczciwość.
lith

Postprzez Snaz » sobota 15 grudnia 2012, 17:26

#winston
Z telefonow aktualnie korzystac za bardzo nie dam rady - mama[jeden z kierowcow] ma bardzo stary model nokii, ja mam taki, ktory korzysta z ovi maps, ktorej to juz najprawdopodobniej nie wspieraja[zawsze co klikalem w mapy ovi do sciagniecia, to mi wczytywalo glowna strone itd.], takze przynajmniej aktualnie to odpada. Jazda miedzy miastami raczej nie bedzie az takim problemem, ale dotarcie w mniej znane uliczki moze byc nieco problematyczne. Sugerujesz w takim razie zamiast GPS'a kupic telefon?

Jestem bardzo zielony w tym temacie, dlatego pewnie troche Was podenerwuje, ale nie do konca wiem o co biega w tej AutoMapie. Strzelam, ze to pewnie cos w rodzaju aplikacji/systemu lub same mapy, tak? Czyli do tego potrzebowalbym dodatkowo urzadzenie?

#lith
Cena jak pisalem - do 500zl +/- 100zl, a te modele co wypisalem miescily sie w 500zl.
Chyba, ze mozna by zrobic tak, ze kupilbym ten garmin, pewnie przez rok mialbym jakas subskrypcje, a pozniej dokupic lifetime, czy cos takiego. Ile takowy lifetime by mnie kosztowal?
Osobiscie wolalbym wydac raz i miec z tym spokoj.

Moze jakies konkretniejsze propozycje, z ktorych jestescie zadowoleni?
Snaz

Postprzez mk61 » sobota 15 grudnia 2012, 17:41

Też jestem zieleniak w temacie, ale też używam Nokii. W Nokii jest wciąż Ovi, a w niektórych (teraz już chyba we wszystkich) telefonach aktualizacje masz za darmo. Wystarczy połączyć się z internetem, zarejestrować/zalogować i pobrać.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez lith » sobota 15 grudnia 2012, 19:17

Na bieżąco w gps'ach nie jestem, ale nuvi 40, które wkleiłeś razem tym 'lifetime' to na allegro poniżej 400 zł kosztuje. Jak kiedyś patrzyłem to kupienie tego od razu z odbiornikiem wychodziło znacznie taniej niż później osobno. No i właśnie nie ma później jakichś abonamentów, przedłużania subskrypcji i innych niepotrzebnie zajmujących czas kombinacji, liczenia czy jeszcze się opłaca coś do tego kupować itd.

Ogólnie na większość gps'ów można używać tych samych map, ewentualnie coś tam pewnie trzeba odblokować/złapać, nie mam pojęcia, bo nigdy tego nie robiłem, ale na jakimś windowsie chodzą po prostu. Garminy się różnią pod tym względem, że mają zupełnie inne, swoje własne oprogramowanie. Ma to zalety i wady. Największą dla większości wadą jest mała ilość funkcji dodatkowych w niższych modelach, typu odtwarzanie mp3, czy filmów... chociaż szczerze mówiąc nie widzę zastosowania w praktyce dla takich bajerów :P Na tych windowsowych pewnie jak podłubiesz to wszystko odpalisz, ale dla mnie to sztuka dla sztuki.

Ale ja innych firm urządzenia tylko okazjonalnie w rękach miałem.
Z telefonicznych to z google korzystałem, czasami bajerancko prowadzi, czasami takie bzdury gada, że trzeba się zatrzymać na parkingu i samemu posprawdzać, bo co innego wyświetla, co innego mówi, a a gdzie indziej właściwa droga biegnie xD
lith

Postprzez Snaz » sobota 15 grudnia 2012, 19:41

#mk61
Sprawdze swoja Nokie z mapami Ovi, mocniej poszperam. Pytanie moje, jak to wyglada z satelitami w przypadku komorek? Bo poki co jak cos probowalem nie patrzac na nic to zzeralo mi kase.

#lith
Rozejrzalem sie lekko na allegro i jedyna oferta jaka znalazlem z ta wersja garmina i lifetime to ta:
http://allegro.pl/carrefour-gps-garmin- ... 6065.html#
Po pierwsze - jest sens? Po drugie ekran 3,3 cala to nie malo dla osoby starszej[z samochodu korzystac bedzie rowniez moja mama]?
Tak przy okazji - tamte modele podalem, bo akurat te zobaczylem w sklepie, jezeli jest cos lepszego/bardziej wartego uwagi to jestem otwarty na propozycje.

Dodatkowe bajery mi na gpsie nie potrzebne, takze tym bym sie nie przejmowal.

#edit
Znalazlem jeszcze jeden link
http://allegro.pl/nawigacja-garmin-i2855833619.html
Tu wersja garmin nuvi40LM. Koles chaotycznie pisze, ale wyglada w porzadku[nie liczac tego, ze zdjec nie ma]. I przyszlo mi do glowy, skad mam wiedziec czy sa te bezplatne aktualizacje?
Snaz

Postprzez lith » sobota 15 grudnia 2012, 20:25

Wydaje mi się, że lifetime to ten 'LM' w nzwie, ale głowy nie dam. Co do lifetime to pewnie będzie opisane na opakowaniu. No i jak zarejestrujesz egzemplarz w necie to tam będzie miał opisane. Jak się kupuje lifetime osobno to jest to taka plastikowa karta z kodem, ale myślę, że te fabrycznym pewnie tego nie mają. Co do modeli to nie pomogę, bo mam same starsze.

Co do rozmiaru to korzystałem z nuvi 3,5 i z 4,3 calowych (3.3 calowy? o.O) i dla mnie nie ma większej różnicy. Ten większy na takie same czcionki, po prostu obraz jest bardziej panoramiczny, więcej mapy widać 'na boki'. Wygodniej się po prostu pisze. Bardziej liczy się rozdzielczość, ale to też dawno temu i nie prawda, bo wszystkie w miarę nowe mają przyzwoitą. Z większych w samochodzie nie korzystałem.

Co do tego modelu to fajnie, ze ma klawiaturę qwerty, niektóe tańśsze kiedyś miały tylko abcd i się pisało strasznie.

Jeśli chodzi o funkcje, których ten nuvi 40 nie ma to:
-nie ma TMC... ale w Polsce to raczej martwy system, z resztą za granicą też na palcach policzę ile razy coś odebrało. Może w niektórych państwach można wykupić na to jakiś abonament, ale nigdy sie nie interesowałem, dla mnie nieprzydatne. Jeżeli już jakiś system nanoszenia poprawek na bieżąco
-ecoRoute- ściema i chwyt marketingowy... chyba, że podłączysz taki bajer:
http://allegro.pl/010-11380-10-garmin-m ... 61839.html
jeżeli chciałbyś takie zabawki to potrzebny byłby nuvi z wyższej półki
-bluetooth- jako zestaw głośnomówiący nawet działa, ale nigdy nie korzystałem z tego na poważnie, bo wydaje się mało praktyczne, z resztą w ogóle z zestawów głośnomówiących nie lubię korzystać. Tak to się przydaje do powyższego czujnika i byłoby chyba na tyle
-Garmin Locate, jak podejrzewasz, że możesz nie znaleźć samochodu to sobie możesz zawsze samemu punkt zapisać xD Ale przy moim sposobie zwiedzania obcych miast szukanie samochodu z gps się zdarzało :P
-nie dają pokrowca w zestawie... taka bida xD... ale przynajmniej dają już chociaż kabel do kompa :D
lith

Postprzez mk61 » sobota 15 grudnia 2012, 22:40

Snaz napisał(a):Sprawdze swoja Nokie z mapami Ovi, mocniej poszperam. Pytanie moje, jak to wyglada z satelitami w przypadku komorek? Bo poki co jak cos probowalem nie patrzac na nic to zzeralo mi kase.

Kasy nie ma prawa zżerać. Nie powiem dokładnie, jak to ustawić, ale gdzieś w ustawieniach musisz poszukać, żeby nawigacja nie używała internetu do lokalizacji, tylko swój wbudowany (ewentualnie dołączany) odbiornik. Internet powinna używać tylko do aktualizacji, lub pobierania dodatkowych map, kiedy Ty tego chcesz. A jeśli masz wifi i podłączasz się do routera, to z karty nie może żadnych pieniążków pobierać.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Snaz » sobota 15 grudnia 2012, 23:33

#lith
Dzieki za info z lifetime. TMC az tak chyba mi sie by i tak nie sprzydalo. Te EcoRoute fajnie wyglada, ale moge sie bez tego obejsc. Bluetooth nie korzystalbym, a Garmin Locate to mozna w inny sposob zastapic. Aj tam pokrowiec, nie potrzebne 'cos' xd. Powiedz mi jeszcze, czy ten asystent pasa ruchu dziala dobrze? I ostatecznie czy nie zgubie sie z takim czyms jadac po jakims malym obcym miescie?[wiem, ze nie korzystales i zalezy to od konkretnego modelu, no ale tak pi razy drzwi]

Moze ktos inny poda mi konkretniejsze modele gpsow albo cos powie o tym?

#mk61
W telefonie takie cos ustawialem, no ale jak probowalem sie polaczyc z moim gpsem w komorce to szukalo i szukalo i szukalo i szukalo i szuk... Pewnie wina telefonu[nie najlepszy akurat]. Czyli Internet do aktualizacji a sam z siebie lokalizacje, ogarniam. Jeszcze moze jakas propozycja telefonu z dobra nawigacja do 500zl? Moze byc uzywka ofc.
Snaz

Postprzez mk61 » sobota 15 grudnia 2012, 23:41

Snaz napisał(a):W telefonie takie cos ustawialem, no ale jak probowalem sie polaczyc z moim gpsem w komorce to szukalo i szukalo i szukalo i szukalo i szuk...

Tak akurat często bywa. Z własnych doświadczeń stwierdzam, że nawigacja szybciej załapuje, gdy urządzenie jest w ruchu (jazda samochodem, albo nawet spacer), niż w stałym punkcie.
Snaz napisał(a):Jeszcze moze jakas propozycja telefonu z dobra nawigacja do 500zl? Moze byc uzywka ofc.

Ja mam Nokię C6-00 i mogę ją polecić. Mi elektronikę trzeba tłumaczyć "jak krowie na rowie", a jednak ten telefon jest ogólnie dobrze "rozplanowany" i nie mam większych problemów z obsługą.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez lith » sobota 15 grudnia 2012, 23:46

Nie wiem, moje nie mają asystenta pasa, ja kupowałem ostatniego nuvi ze 2 lata temu chyba to było w najwyższych modelach jakoś dopiero. Pewnie działa to dobrze dopóki mapa się pokrywa z rzeczywistością, ale nie co ukrywać nie zawsze tak będzie, niezależnie od gps'u. Zdarzy się coś źle zaznaczone, albo nieaktualne. Ale myślę, że funkcja może być przydatna, na tych wszystkich rozjazdach, zjazdach, ślimakach, bo nie wiadomo czasami czy 'trzymaj się lewej' oznacza, że muszę jechać lewym skrajnym, czy może starczy 2 od lewej itd.

Słyszałem, że na pewno nie sprawdzają się te gps'y z kamerką z przodu nanoszące strzałki na rzeczywisty obraz. Nie na polskich drogach xD
lith

Postprzez among » niedziela 16 grudnia 2012, 11:15

Na pewno nie poleciłbym Ci automapy. Kiedyś jadąc w Katowicach przez AM znalazłem się chyba ze trzy razy w tym samym miejscu. Dosłownie kręciła mnie w kółko. Nie powiem gdzie to było dokładnie bo już nie pamiętam... ale gdy będę kupował następna nawigację na pewno nie wybiorę takiej, która ma AM.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez Snaz » niedziela 16 grudnia 2012, 11:56

#mk61
Dzis troche pojezdze to sprawdzimy te ovi mapy na moim telefonie jak to bedzie w ruchu. Jeszcze jedno pytanko - jak taki telefonik wygodnie przymocowac gdzies w samochodzie, aby mozna bylo spokojnie korzystac, masz jakis pomysl?
Nokia C6 wychodzi gdzies do 300zl, wiec strzelam, ze mozna drozszy sprzet tez kupic[tak, nie mam co z kasa robic i lubie wydawac na <&%#$@> -.-', tak bardziej serio - lepiej raz wydac i dobrze imo], ale wyglada ok ta nokia.

#lith
No wlasnie tez mam taki problem czasami, przez co czasem trzeba bawic sie pasami, a przy wiekszym ruchu jest to ciezkie, dlatego taki asystent by sie sprzydal. Mam nadzieje, ze dzialac bedzie chociaz w wystarczajacym stopniu.

#among
Od kumpla slyszalem dobra opinie o AM, wyzej jest dobra opinia o AM, teraz negatywna. Zdania sa podzielone widze.

#temat
Jezeli nikt nie jest w stanie dac mi konkurencyjnego GPS'a dla telefonu to chyba bede musial poszukac w innych zrodlach. Dzieki wielkie za pomoc :)
Snaz

Postprzez mk61 » niedziela 16 grudnia 2012, 12:54

Snaz napisał(a):Jeszcze jedno pytanko - jak taki telefonik wygodnie przymocowac gdzies w samochodzie, aby mozna bylo spokojnie korzystac, masz jakis pomysl?

Uchwyt samochodowy na szybę, albo po prostu położyć na siedzeniu/półeczce. Ja mam oryginalny uchwyt nokii i jest w porządku. Cena uchwytu to grosze w okolicach 50zł za oryginał.
Snaz napisał(a):Nokia C6 wychodzi gdzies do 300zl, wiec strzelam, ze mozna drozszy sprzet tez kupic[tak, nie mam co z kasa robic i lubie wydawac na <&%#$@> -.-', tak bardziej serio - lepiej raz wydac i dobrze imo], ale wyglada ok ta nokia.

Ja telefony zmieniam co dwa lata w ramach przedłużenia abonamentu, więc wartość mnie mniej interesuje. Dla mnie telefon ma być dość duży i trochę ważyć, żebym wiedział, że go mam w kieszeni.
Niestety co do doradzenia, to nie pomogę, bo się nie znam. Mówię tylko o tym, co mam i używam. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Następna strona

Powrót do Luźna gadka