Wydaje mi się, że lifetime to ten 'LM' w nzwie, ale głowy nie dam. Co do lifetime to pewnie będzie opisane na opakowaniu. No i jak zarejestrujesz egzemplarz w necie to tam będzie miał opisane. Jak się kupuje lifetime osobno to jest to taka plastikowa karta z kodem, ale myślę, że te fabrycznym pewnie tego nie mają. Co do modeli to nie pomogę, bo mam same starsze.
Co do rozmiaru to korzystałem z nuvi 3,5 i z 4,3 calowych (3.3 calowy? o.O) i dla mnie nie ma większej różnicy. Ten większy na takie same czcionki, po prostu obraz jest bardziej panoramiczny, więcej mapy widać 'na boki'. Wygodniej się po prostu pisze. Bardziej liczy się rozdzielczość, ale to też dawno temu i nie prawda, bo wszystkie w miarę nowe mają przyzwoitą. Z większych w samochodzie nie korzystałem.
Co do tego modelu to fajnie, ze ma klawiaturę qwerty, niektóe tańśsze kiedyś miały tylko abcd i się pisało strasznie.
Jeśli chodzi o funkcje, których ten nuvi 40 nie ma to:
-nie ma TMC... ale w Polsce to raczej martwy system, z resztą za granicą też na palcach policzę ile razy coś odebrało. Może w niektórych państwach można wykupić na to jakiś abonament, ale nigdy sie nie interesowałem, dla mnie nieprzydatne. Jeżeli już jakiś system nanoszenia poprawek na bieżąco
-ecoRoute- ściema i chwyt marketingowy... chyba, że podłączysz taki bajer:
http://allegro.pl/010-11380-10-garmin-m ... 61839.htmljeżeli chciałbyś takie zabawki to potrzebny byłby nuvi z wyższej półki
-bluetooth- jako zestaw głośnomówiący nawet działa, ale nigdy nie korzystałem z tego na poważnie, bo wydaje się mało praktyczne, z resztą w ogóle z zestawów głośnomówiących nie lubię korzystać. Tak to się przydaje do powyższego czujnika i byłoby chyba na tyle
-Garmin Locate, jak podejrzewasz, że możesz nie znaleźć samochodu to sobie możesz zawsze samemu punkt zapisać xD Ale przy moim sposobie zwiedzania obcych miast szukanie samochodu z gps się zdarzało
-nie dają pokrowca w zestawie... taka bida xD... ale przynajmniej dają już chociaż kabel do kompa