Nowe prawo jazdy pytanie o termin ważności

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Nowe prawo jazdy pytanie o termin ważności

Postprzez jaroslav » poniedziałek 04 marca 2013, 18:04

Witam

Własnie odebrałem swoje prawo jazdy (kat. b), w internecie wyczytałem że jest wydawane na okres max 15 lat.

Mi ważność kończy się po 4 latach, w polu nr 12 (ograniczenia) mam wpisany kod, który oznacza okulary. Czy to oznacza że przed każdym upływem terminu, muszę wykonać badanie wzorku, a protokół dostarczyć do wydziału komunikacji i jeśli wszystko będzie ok to dopiero wtedy zostanie ono wydłużone ?
jaroslav

Re: Nowe prawo jazdy pytanie o termin ważności

Postprzez jasper1 » poniedziałek 04 marca 2013, 19:44

W stu procentach pewna nie jestem, ale zgodnie z moją wiedzą musisz dostarczyć orzeczenie (takie jak do word przed egzaminem) o braku przeciwwskazań do prowadzenia pojazdów (terminowe lub bezterminowe) od lekarza uprawnionego do badania kierowców. Czy ten lekarz będzie chciał orzeczenie od okulisty to już jego decyzja (czasem wystarczy ksero recepty na ostatnio robione okulary lub kwit od optyka, wszystko zależy od wady i lekarza) i rutynowe badanie przed wydaniem orzeczenia.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Re: Nowe prawo jazdy pytanie o termin ważności

Postprzez silvox » wtorek 05 marca 2013, 18:16

jaroslav napisał(a):przed każdym upływem terminu, muszę wykonać badanie wzorku, a protokół dostarczyć do wydziału komunikacji i jeśli wszystko będzie ok to dopiero wtedy zostanie ono wydłużone ?

Tak + 100,50 pln ... :spoko:
silvox

Powrót do Luźna gadka