światła ;)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

światła ;)

Postprzez wisznia » czwartek 25 lipca 2013, 11:51

Cześć wszystkim. :D
Może ktoś mi wytłumaczyć w prosty sposób kiedy jakie światła trzeba włączać.? No bo czytam i czytam i nie mogę zrozumieć , potrzebuje takiego prostego wyjaśnienia, wiecie na tzw chłopski rozum, wtedy jak będę czytała to już będę rozumiała. Możecie mi pomóc.? :)
wisznia

Re: światła ;)

Postprzez oskbelfer » czwartek 25 lipca 2013, 13:41

postojowe, pozycyjne ---- jak parkujesz np w nocy (zielona kontrolka lub brak kontroliki)

mijania (czyli krótkie) ---- jak jedziesz (konktrolka zielona lub brak kontrolki)

drogowe (czyli długie) ---- jak jedziesz w nocy a droga nie jest oświetlona, te swiatła swiecą "daleko" i mają niebieską kontrolkę. Nie możesz nimi oślepiać

przeciwmgłowe (są z tył jedno lub dwa kolor czerwony) jak jest bardzo gęsta mgła -- reszta w kodeksie drogowym (kontrolka zółta)

cofania -- jest z tył jedmo lub dwa, kolor biały - właczaja sie samoczynnie z biegiem wstecznym

kierunkowskazy L albo Prawo (konrolka zielona)

awaryjne --- wszystki kierunkowskazy P+L jednoczesnie w razie np. awarii (kontrolka czerowny trójkąt)

swiatła STOP (dwa lub trzy) z tyłu kolor czerwony -- zapalaja się kiedy naciskasz pedał hamulca

i to by było z grubasz wszystko -- reszta w kodeksie

a jeszce przeciwmłowe przednie (zielona kontrolka) nie każdy samochód jest wyposażony w przednie przeciwmgłowe
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Powrót do Luźna gadka