Pokochajmy fotoradary za... 4 miliony zł.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pokochajmy fotoradary za... 4 miliony zł.

Postprzez among » czwartek 12 września 2013, 07:56

Gdy to zobaczyłem pomyślałem, że to żart ale teraz wierzę, iż w tym kraju jest to możliwe.

http://www.tvn24.pl/mamy-polubic-fotoradary-dzieki-kampanii-za-4-mln-zlotych,354046,s.html
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Re: Pokochajmy fotoradary za... 4 miliony zł.

Postprzez Zonaimad » niedziela 15 września 2013, 11:39

"Żartem" jest to, że fotoradary zostały kupione za unijne piniondze (i to grube!). Niestety, określony odsetek kasy z każdej unijnej inwestycji musi być wydany na jej promocję. Stąd np. gdy w jakimś największym nawet wygwizdowie zostanie wybudowana obwodnica za kasę z UE zaraz pojawiają się plakaty, długopisy i reklamy w lokalnym radiu mówiące, że to za unijne. Stąd też często przy takich drogach takie charakterystyczne tablice z opisem inwestycji (czasem nawet takie ładne, marmurowe).
Zonaimad

Postprzez oskbelfer » niedziela 15 września 2013, 14:56

Zonaimad napisał(a):"Żartem" jest to, że fotoradary zostały kupione za unijne piniondze (i to grube!).

To wolałbyć by były kupione za "budżetowe" RP ?

Niestety, określony odsetek kasy z każdej unijnej inwestycji musi być wydany na jej promocję.

Tak jest z każdym "działaniem" współfinansowanym z budżetu UE - nie tylko infrastruktura drogowa. Teraz w TV - Rumunia puszcza reklamy swojego kraju --- ta sama zasada...

Stąd np. gdy w jakimś największym nawet wygwizdowie zostanie wybudowana obwodnica za kasę z UE zaraz pojawiają się plakaty, długopisy i reklamy w lokalnym radiu mówiące, że to za unijne. Stąd też często przy takich drogach takie charakterystyczne tablice z opisem inwestycji (czasem nawet takie ładne, marmurowe).

Powinniśmy się cieszyć, że weszliśmy do UE, bo dzięki temu buduje się nawet w wygwizdowie obwodnice.....a na dodatek za zbudowane autostrady - za UE pieniądze - nie można pobierać opłat :)

Inną kwestią pozostaje czy ITD miała na tyle stosownej kasy by wybudować tyle fotoradarów...

Zupełnie inną kwestią jest jeszcze coś innego - oburzamy się że tyle fotoradarów --- pojedźmy na zachód -- wtedy zobaczymy jak się jeździ po drogach... dla Austriaka czy Holendra 50 km/h w obszarze zabudowanym to świętość....

Myślę, że oburzamy się dlatego iż "polowanie na kierowców" polega na stawianiu fotoradarów, śmietników, nieoznakowanych i oznakowanych czających się się policjatów, itd, straży wiejskich....

Wyeliminować patologie "polowania" a inaczej jako kierowcy będziemy patrzeć na "problem"
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Zonaimad » niedziela 15 września 2013, 15:54

Nie, nie, trochę źle się wyraziłem. Ja nie mam nic przeciwko budowaniu fotoradarów w ogóle! :D Inna sprawa, że myślę, że nie trzeba było brać kasy z UE, bo taki fotoradar to w sumie może na siebie zarobić. :twisted: I to przy mentalności naszych kierowców nie trzeba go nigdzie ukrywać. ;-)
oskbelfer napisał(a):Inną kwestią pozostaje czy ITD miała na tyle stosownej kasy by wybudować tyle fotoradarów...

Dofinansowanie sięgnęło chyba z 85%.
oskbelfer napisał(a):Wyeliminować patologie "polowania" a inaczej jako kierowcy będziemy patrzeć na "problem"

Bo ja wiem? Dla Polaka każdy, kto przeszkadza mu łamać prawo, to zdrajca i wróg.
Zonaimad

Postprzez Radhezz » niedziela 15 września 2013, 16:51

A tam... Bezsensowna akcja promocyjna, ale jeśli takie są wymogi unijne (ogólnie bardzo często głupie) no to się podporządkowujemy... To czy to nam się w ogóle opłaca to temat polityczny, nie na forum o PJ.

A łamanie przepisów i niepokorę mamy we krwi: wszak pewnie dzięki temu przetrwaliśmy jako naród 123 lata pod zaborami :P

Inna bajka że drogi mamy jakie mamy, ograniczenia za duże i w złych miejscach, i zgodnie z przepisami nas jeździć się po prostu nie da - jeśli ktoś myśli inaczej to niech zatrudni się w transporcie, bo opinia amatora który jeździ do roboty i "po bułki" do sklepu tak delikatnie mówiąc niewiele znaczy - z prywatnym czasem można sobie robić co się chce, i to że komuś takiemu się nie spieszy, zawodowców niespecjalnie obchodzi... Podobnie jak ich szefów i zleceniodawców.

oskbelfer napisał(a):Wyeliminować patologie "polowania" a inaczej jako kierowcy będziemy patrzeć na "problem"
O tak, to by dużo zmieniło. Ale mało to medialne i nie związane z Unią...
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez ks-rider » niedziela 15 września 2013, 17:23

Sie porobilo,

Tabliczki / znaki ostrzegajace przed kontrola predkosci :mrgreen: Sie spytam, jaka to kontrole jezeli wiem, ze kontrola ? Zadna.

Aby zmienic mentalnosc trzeba by najpierw pousuwac wlawnie te, aby ludzie mieli swiadomosc, ze moga byc kontrolowani zawsze i wszedzie. Strach czyni cuda. :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez Zonaimad » niedziela 15 września 2013, 21:18

Radhezz napisał(a):A łamanie przepisów i niepokorę mamy we krwi: wszak pewnie dzięki temu przetrwaliśmy jako naród 123 lata pod zaborami :P

I chyba szkoda. :P
ks-rider napisał(a):Aby zmienic mentalnosc trzeba by najpierw pousuwac wlawnie te, aby ludzie mieli swiadomosc, ze moga byc kontrolowani zawsze i wszedzie. Strach czyni cuda. :mrgreen:

Polak potrafi wydać 50 000 złotych na obejście przepisów, których przestrzeganie kosztowało by go 10 000, a złamanie - 25 000. Byle wyszło na jego. ;-)
Radhezz napisał(a):Inna bajka że drogi mamy jakie mamy, ograniczenia za duże i w złych miejscach, i zgodnie z przepisami nas jeździć się po prostu nie da

Ciii! Tylko nie mów tego przy żadnym pozytywiście prawniczym. :mrgreen: Powie, że gdyby wszyscy transportowcy przestrzegali ograniczeń to nie byłoby presji na ich nieprzestrzeganie, że ci którzy łamią prawo robią po prostu "legalnym" (to nic, że takich nie ma :D) nieuczciwą konkurencję i że to temat dla wydziału gospodarczego... na co nam kolejna służba uprawniona do kontroli prędkości? :mrgreen:
Zonaimad

Postprzez ks-rider » niedziela 15 września 2013, 23:38

Radhezz napisał(a):A łamanie przepisów i niepokorę mamy we krwi: wszak pewnie dzięki temu przetrwaliśmy jako naród 123 lata pod zaboram

W Rosji mawiali 60 ljet rjevolucji i chwatit ! :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Powrót do Luźna gadka