zdane prawko i zakup pierwszego autka opłaty itp.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

zdane prawko i zakup pierwszego autka opłaty itp.

Postprzez Thomsky » czwartek 07 listopada 2013, 23:56

Witam

Jestem świeżo co po zdaniu prawka .Może mi ktoś doradzić tak orientacyjnie jakie są opłaty za auto załóżmy że kupię używane no i co dalej : przerejestrowanie opłata OC obowiązkowa coś jeszcze ?jak to mniej więcej wygląda

z góry dzięki za wyrozumiałość i pomoc
Thomsky

Re: zdane prawko i zakup pierwszego autka opłaty itp.

Postprzez taik » piątek 08 listopada 2013, 01:32

Piszę orientacyjnie, bo z głowy.

Po kupnie samochodu:
Opłata PCC - 14 dni od nabycia: 2% ceny rynkowej pojazdu (nie zawsze jest to wartość umowy sprzedaży)
Nie ponoszona w przypadku nabycia pojazdu od płatnika VAT-u (komis, pośrednik, etc)

Koszty rejestracji - pojazd zakupiony w kraju:
Rejestracja wraz z pozwoleniem czasowym:
~250 - dla rejestracji pojazdu z poprzednimi tablicami rejestracyjnymi z wyróżnikiem powiatu innym, niż organ dokonujący rejestracji
~80 - dla rejestracji pojazdu z poprzednimi tablicami rejestracyjnymi z wyróżnikiem powiatu właściwym dla organu dokonującego rejestracji (można wybrać nowe tablice, nie jest obowiązkiem przejęcie poprzednich, wtedy cena wyżej)
Wtórnik karty pojazdu: ~80
(piszę o kosztach karty, bo często się "gubią" :wink: )

Dodatkowe koszty pojazdu sprowadzanego z UE:
Akcyza: do 2000 ccm - 3,1% wartości umowy kupna
pow. 2000 ccm - 18,6% wartości umowy kupna
Opłata za wydanie zaświadczenia VAT-25: ~170
Opłata recyklingowa: 500

Po rejestracji:
Przegląd coroczny (dla aut pow 5 lat): samo paliwo lub diesel: ~100/rok
z instalacją gazową: ~160/rok
OC: tu sprawa jasna - cena zależna czy z kimś, czy sam ubezpieczasz.
Naprawy: nie bądźmy naiwni, jakieś zawsze będą, wydatki zależne od stanu auta
Paliwo+koszty eksploatacyjne (oleje, filtry, klocki, itd - min. 200/rok)

Kupuj, kupuj, zacznij się uczyć jeździć. :spoko:

--------------------------
EDIT
Dodanie pozycji do kosztów rejestracji.
Ostatnio zmieniony wtorek 12 listopada 2013, 17:51 przez taik, łącznie zmieniany 1 raz
taik

Postprzez Thomsky » sobota 09 listopada 2013, 10:36

dzięki za przejrzystą odpowiedz tak jak mówisz teraz nic tylko dozbierać trochę funduszy kupować i jeździć .A tak odnośnie takiego najtańszego jeżdżącego samochodu bez większego dokładania co byś polecał . trochę pogadałem ze znajomym poszperałem na internecie i popularne są : corsa opel z silnikiem 1,2 ,Daewoo matiz ,znajomy ma jeszcze Hyundaia ATOS 3,5 tyś z kilkumiesięcznym OC opłaconym. fiat seicento tanio groszowo ale coś za ciasne to autko i podobno awaryjne .
Oczywiście mówię tutaj o na prawdę tanim autem używanym za max ok 3-4 tyś
Thomsky

Postprzez mk61 » sobota 09 listopada 2013, 13:39

Atos to śmieć i śmiem nawet twierdzić, że jeszcze bardziej ciasny od Seicento. Dwa razy jechałem tym badziewiem i było to o 2 razy za dużo. Nigdy nie masz pewności, czy następny zakręt pokonasz na kołach, czy na boku.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Thomsky » sobota 09 listopada 2013, 21:27

porównując oba auta to daewoo matiz wydaje się być bardziej żwawy .popytam jeszcze jakiegoś znajomego co ma na pewno dużo większe pojęcie o motoryzacji niż ja
Thomsky

Postprzez taik » sobota 09 listopada 2013, 22:28

Thomsky napisał(a):dzięki za przejrzystą odpowiedz tak jak mówisz teraz nic tylko dozbierać trochę funduszy kupować i jeździć .A tak odnośnie takiego najtańszego jeżdżącego samochodu bez większego dokładania co byś polecał . trochę pogadałem ze znajomym poszperałem na internecie i popularne są : corsa opel z silnikiem 1,2 ,Daewoo matiz ,znajomy ma jeszcze Hyundaia ATOS 3,5 tyś z kilkumiesięcznym OC opłaconym. fiat seicento tanio groszowo ale coś za ciasne to autko i podobno awaryjne .
Oczywiście mówię tutaj o na prawdę tanim autem używanym za max ok 3-4 tyś

Nie ma złotej reguły. Polecanie marki wiąże się zawsze z tym, co ktoś miał, lub czego się nasłuchał. Wszystko zależy od stanu auta, a w tej kategorii cenowej może być różnie.
Najlepiej auto kupować z kimś, kto ma pojęcie w temacie i nie patrzy na kolor lakieru czy tapicerki, a popatrzy tu i tam, gdzie trzeba.
Wielkością też się tak nie przejmuj, mebli wozić nie będziesz.
Mogę Cię pocieszyć, jakiego nie kupisz, za 20 lat będziesz go pamiętał z nostalgią. :D
taik

Postprzez among » wtorek 12 listopada 2013, 11:59

Ja dodam do wątku takie małe sprostowanie, że jeżeli pojazd jest rejestrowany w tym samym urzędzie, w którym jest obecnie pojazd zarejestrowany i tablice rejestracyjne zostają to koszt rejestracji takiego pojazdu wynosi 80 zł zamiast 250 zł.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez taik » wtorek 12 listopada 2013, 17:52

among napisał(a):Ja dodam do wątku takie małe sprostowanie, że jeżeli pojazd jest rejestrowany w tym samym urzędzie, w którym jest obecnie pojazd zarejestrowany i tablice rejestracyjne zostają to koszt rejestracji takiego pojazdu wynosi 80 zł zamiast 250 zł.

Among, dzięki za zauważenie, edytowałem post. :spoko:
taik

Postprzez Thomsky » sobota 16 listopada 2013, 12:56

dzięki za przydatne info

mam pewien pojazd na oku właściciel to znajomy .Sytuacja wygląda tak że OC jest do lipca opłacone ,przegląd techniczny też jeszcze parę miesięcy ważny .Więc jeśli dobrze rozumie to do tego czasu mogę jeździć na jego OC i dowód rejestracyjny (do czasu kiedy są ważne ) tak ? tylko prawko do ręki i jechać ? Potem muszę auto przerejestrować
poprawcie mnie jak coś źle piszę
Thomsky

Postprzez among » sobota 16 listopada 2013, 13:23

Thomsky napisał(a):Więc jeśli dobrze rozumie to do tego czasu mogę jeździć na jego OC i dowód rejestracyjny (do czasu kiedy są ważne ) tak ? tylko prawko do ręki i jechać ? Potem muszę auto przerejestrować
poprawcie mnie jak coś źle piszę

Otóż nie. Od daty zakupu auta mamy 30 dni na jego rejestrację. Załatwianie spraw przy okienku w urzędzie może zająć 15-30 min., do tego czas oczekiwania w kolejce. Należy również zgłosić fakt nabycia pojazdu w firmie ubezpieczeniowej. Nie trzeba natomiast robić kolejnego przeglądu. Ten który jest w dowodzie zachowuje swoją ważność zgodnie z datą, która zostanie wpisana do nowego dowodu rejestracyjnego.

Sprzedający powinien również w tym czasie zgłosić zbycie pojazdu w WK oraz u ubezpieczyciela.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez taik » sobota 16 listopada 2013, 18:02

Taka mała korekta.
Tylko sprzedający (poprzedni posiadacz pojazdu) jest obowiązany do powiadomienia zakładu ubezpieczeń. Musi tego dokonać na piśmie w terminie 14 dni od dnia przeniesienia prawa własności pojazdu.
Nabywca nie jest zobowiązany do wykonania powyższego powiadomienia ubezpieczyciela.
taik

Postprzez Thomsky » poniedziałek 18 listopada 2013, 23:18

Panowie znalazłem ciekawą ofertę http://otomoto.pl/daewoo-matiz-cenowa-o ... 39711.html mógłby ktoś rzucić okiem tak w skrócie do daewoo matiz cena trochę ponad 2 tyś co ciekawe rok 2001 oc i przegląd prawie rok .
albo nie znam się dość na autach albo jakiś haczyk w tym jest . Możeci mi doradzić tak na oko warto podskoczyć i obejżeć to autko ?
Ja szukam autka takiego miejskiego byle jechało bez jakiś problemów technicznych i drogich napraw a z tego co czytam to daewo jest tani w eksploatacji
myślę podjechać i zobaczyć na miejscu .

rozumie że w tej sytuacji musiał bym auto przerejestrować na siebie jak koledzy wyżej pisali do 30 dni a co do oc i przeglądu technicznego to mogę jeżdzić ten prawie rok tak ?
Thomsky

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 18 listopada 2013, 23:28

ogłoszenie napisał(a):...do poprawek lakierniczych...
Ogłoszenia trzeba umieć czytać. Do poprawek lakierniczych oznacza, że gdzieniegdzie się rdza pojawia. Rzecz w tym, że Matiz ze względu na słabe zabezpieczenie antykorozyjne rdzewieje od środka. To, że na zewnątrz widać kilka bąbli oznacza, że progi są do wymiany. A tutaj nie jest to kwestia bąbli tylko kompletny brak progów, tylnych nadkoli, prawy przedni błotnik do wymiany (lewy był wymieniany) i bóg wie czego o jeszcze. Da się to zalakierować, ale za pół roku auto się i tak zacznie rozłazić. Ja za ten egzemplarz więcej niż 1000 pln bym nie dał.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Thomsky » poniedziałek 18 listopada 2013, 23:42

w sumie masz rację nie zwróciłem uwagi że te poprawki lakiernicze to poważniejsza sprawa . By już nie mieszać na forum zamieszczę ostatni link również matiz http://www.turboportal.pl/0,27,0,0,0,de ... zenia.html w mojej okolicy tutaj stan wydaje się dużo lepszy a cena zaskakująco mała porozmawiam ze sprzedającym i podjadę bo mam blisko a jak przyjdzie do zakupu jakiegoś auta to wybiorę się ze znajomym który ma nieco pojęcia .
Thomsky

Postprzez szymon1977 » wtorek 19 listopada 2013, 00:26

Jeżeli chodzi o mechanikę to nie będę się wypowiadał. Ale blacha to bardzo słaba strona Matiza. Przyjrzyj się dokładnie progom, tylnym nadkolom, łączeniem przednich błotników z nadkolami, okolicy wlewu paliwa. Matiz rdzewiej od środka. Mały bąbel przy próbie oczyszczenia z rdzy celem zamalowania może okazać się wielką dziurą. Tutaj na lewym tylnym błotniku coś się dzieje, ale może nie jest to zbyt groźne.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Następna strona

Powrót do Luźna gadka