alfa

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

alfa

Postprzez tommq » poniedziałek 11 listopada 2013, 12:11

Witam
Chciałbym kupić swój pierwszy samochód myślałem o alfie 147 jakieś opinie, sugestie o owym pojeździe? Jaki silnik wybrać,?myślałem o 150 konnym 2.0 benzyniaku. Czy nie będzie to za ostro jak na 18 latka? :wow:

Pozdrawiam :D
tommq

Re: alfa

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 11 listopada 2013, 12:52

tommq napisał(a):myślałem o 150 konnym 2.0 benzyniaku. Czy nie będzie to za ostro jak na 18 latka?
Jak będziesz jeździ zgodnie z przepisami to nie. Jak zgodnie z logiką także nie. Ale jak niezgodnie z logiką to 24 KM w Maluchu okazać się może mocą nie dającą się okiełznać.
tommq napisał(a):Chciałbym kupić swój pierwszy samochód myślałem o alfie 147 jakieś opinie, sugestie o owym pojeździe?
Właściciele samochodów VW twierdzą, że Alfy się psują a VW nie. A właściciele Alfy, że ich wozy nie psują się także. Bo przecież te drobne usterki to nie awarie a auto jedzie dalej.

Ja swój samochód kupiłem przed 8 laty, kiedy miał już lat 9 i przez ten czas miałem jedną usterkę - przełącznik świateł kierunkowskazów. Koszt zakupu części 25 pln, wymiana 15 min. pracy. Ale nie jest to samochód włoski. W każdej plotce jest część prawdy.

Ups... mój samochód na co dzień ma już 17 lat a ja nie widzę powodu aby się z nim rozstać.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez tommq » poniedziałek 11 listopada 2013, 13:04

Dzięki za odp

Samochód strasznie mi się podoba, wygląda pięknie w środku skóra i wszystko czego mozna chcieć. :D
Czasami lubię puścić wodze fantazji ale wszystko z głową i to autko wydaje się być dla mnie. Też awaryjność zależy pewnie od egzemplarzu danego samochodu i sposobu utrzymania go przez poprzedniego właściciela. Słyszałem że alfy są strasznie awaryjne ale gdy czytałem opinie na internecie ludzie chwala te samochody więc chyba warto zaryzykować dla emocji?
tommq

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 11 listopada 2013, 13:36

Alfa 147 hmmmmm :)

Powiem że jeśli myślisz o benzynie - to NIE...., ale jak kupisz autko z silnikiem JTD, to będziesz wiedział, że zrobiłeś dobry zakup....

Nie mialem nigdy alfy, ale są np. fascynaci Passatów zwłaszcza w tedeiku --- a jest to auto jak dla mnie piękne i nic więcej...

Passat w tedeiku dosć często = laweta ------------- można o tym poczytać w necie, podobnie jak o alfach i fiatach, kóre za silniki JTD zbierają same superlatywy. Mój kolega ma własnie taki silnik w fiaciku i jest mega zadowolony...

Jelsi diesel w alfie to tylko JTD :)

Jeśli auto - to ja bym brał Honde Accord lub Civic z silnikiem 2,2 CDTI ------ ale to nie ta kasa, a alfą bym niewzgardził :) ale nie w benzynie :)

W benzynie można tez brać autka, ale takie które nadają się do zagazowania :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez rusel » wtorek 12 listopada 2013, 22:51

Czasami lubię puścić wodze fantazji

a kase też lubisz puszczac z fantazją? przerabialem kiedys alfe 156 z silnikiem roku v6 i rzeczywiscie przyniosla emocje glownie finansowe choc bylo czym "gonic", trzymaj sie od tych wynalazkow z daleka
rusel

Postprzez oskbelfer » wtorek 12 listopada 2013, 23:32

rusel, ale chyba nie od silnikow jtd....?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez rusel » wtorek 12 listopada 2013, 23:43

t-sparki jtd byly udanymi silnikami w alfach, problemem byla fatalna elektronika, psulo sie poprostu wszystko co mialo bezpiecznik, cena i wyposazenie kusi do momentu wymiany czegokolwiek przy serwisowaniu, absurdalne ceny czesci zamiennych, chlopakowi sie oczy swieca bo auto fajnie wyglada, skora w srodku a na temat designu tablicy rozdzielczej mozna napisac prace doktorską ale nic bardziej mylnego
rusel

Postprzez tommq » sobota 16 listopada 2013, 08:27

Części zawsze można zamówić z neta:-). Ja tym samochodem będę jeździł maks 50 km tygodniowo, więc cisnac go nie bede.
tommq

Postprzez rusel » sobota 16 listopada 2013, 21:18

Twoja decyzja, do tego samochodu juz bym nie wrocil, natomiast kupowanie czesci nic nie da, bedziesz kompletowal np rozrząd patrząc na chinskie zamienniki na allegro i a potem zlecal to mechanikowi?
rusel

Postprzez tommq » niedziela 17 listopada 2013, 14:22

Każdy swoje chwali i taka jest prawda :D. Jak będzie się psuć to sprzedam,ale chociaż będę miał radoche że jeżdżę tym co mi się podoba. Dzisiaj patrzyłem opinie o tym aucie i były lepsze od audi a3 :wow: :lol:
tommq

Postprzez rusel » niedziela 17 listopada 2013, 17:54

moim zdaniem kupujesz oczami i jako pierwszy samochod bedzie to zly wybor, o sprzedazy zapomnij na takie auto nie ma zbytu

co mowia uzytkownicy o wybranym modelu
alfa 147 2.0 benzyna salespeed (poczytaj o tej nieudanej skrzyni biegow)

"Fajne autko ale ma problemy z usterkami. Nie polecam!"

"Średnie spalanie na dłuższej trasie (Katowice - Warszawa) na poziomie ponad 11 litrów na 100 km"

"Moje zdanie jest takie, ze ten samochod trzeba miec nowy i pozbyc sie go przy max 50 tyś km. Nowy jest drogi; natomiast uzywane bardzo tanie. To wszystko wynika z jego awaryjnosci. Nie znam gorszego auta pod tym wzgledem. Skrzynia selespeed sypie sie od nowego. Zawieszenie przy 97 tys km juz trzecie!!! Przeskoczyl pasek rozrzadu po 90 tys km ( przy 60 tys byl wymieniany kompletny rozrzad) - naprawa w Carserwis (ASO Alfy) w Wawie 6500 zł. Pompa ABS - 4700 zł (Carserwis). Skrzynia selespeed naprawa ok 12000 zł (Carserwis)!!! Poza tym fachowcy z ASO alfy twierdza ze selespeed ma wade konstrukcyjna i sterownik tej skrzyni psuje sie co ok 80 - 100 tys km!!! Zawieszenie trzeci raz naprawiane poza ASO (taniej i lepiej). Te trzy naprawy przekraczaja juz wartosc tego auta!!! Nie wspominam o reszcie"

"Samochód wygląda fantastycznie, ale niestyty ciągle coś się psuje, nic nie widać, do bagażnika też zbyt wiele nie można zmieścić.Silnik, skrzynia, układ jezdny wspaniałe.Dlaczego nikt nie pyta o hamulce, które sa zdecydowanie rewelacyjne?ogólnie mimo różnych usterek i tak uwielbiam mój samochód!!!"

"autko drogie, nieekonomiczne, awaryjne po niekąd, ale doskonałe :-) ja kocham alfa omeo, te auta mają duszę, niech siępsuje nich mnie finansowo ruinuje, to jak piękna kobieta, nie ważne ile musisz na nią wydać i ile nerwów przez niątracisz,,,, i tak chcesz ją mieć!!!"

"To że jest piękny to jedno, a to że jest badziewny to drugie. Moje uśmieszki przy komentowaniu wynikają z tego, że udało mi się sprzedać to padło"

"Tragedia. Kupiłem nowy pojazd. Po roku go sprzedałem. W tym czasie miałem: wymieniane wahacze przednie, stabilizator (2x), WSZYSTKIE 4 czujniki przy kołach (co powodowało że ESP i ABS nie funksjonowały jak należy), uporczywe skrzypienie z tyłu (serwisowany salon nie potrafił usunąć tego problemu)...itd. Każdy z tych defektów pojawiał się osobno i 1/6 roku samochód spędził w warsztacie.... Nigdy nie spotkałem tak awaryjnego samochodu!"

Zapytam z ciekawosci, wlasna zarobiona kasa czy tatko wyklada?
rusel

Postprzez tommq » niedziela 17 listopada 2013, 18:35

Nie powiem straszy. :(
Samochód kupuje tato, i w razie czego on płaci za usterki.
tommq

Postprzez rusel » niedziela 17 listopada 2013, 19:09

podjedz z ojcem jeszcze do serwisu fiata ewentualnie alfy jezeli jest i popytaj mechanikow ze sie zastanawiasz, tam szczerze Ci odpowiedzą na temat tych modeli, wyrobicie sobie zdanie i zrozumiecie co znaczy serwisowac alfe
rusel

Postprzez szymon1977 » wtorek 19 listopada 2013, 01:42

W moim wieku to kupuje się Opla Astrę 1.6 8v lub Skodę Octavię 1.6 z fabrycznym gazem. Samochody, w których nic nie ma fajnego. Za to dojeżdżają na miejsce zawsze (pomijam oczywiście wady ukryte przez sprzedawcę). A doświadczenie mam z Astrami I i II, Octavią I (trzy egzemplarze) i... Alfą 156 2.5 V6. Najfajniejsza była Alfa, kłamać nie będę.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez tommq » wtorek 19 listopada 2013, 17:05

Więc zostaje mi audi a3 benzyna 1.8 lub disel 1.9 z tym drugim ciężej będzie. :D
tommq

Następna strona

Powrót do Luźna gadka