Mandat i punkty.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Mandat i punkty.

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 14 listopada 2013, 17:55

Witam, chciałem się dowiedzieć czy to prawda że jeżeli się nie przyjmie mandatu i sprawa zostanie skierowana do sądu wtedy, jeżeli przegramy, zapłacimy mandat plus koszty rozprawy, ale nie dostaniemy punktów karnych.....?
RossoneriDevil

Re: Mandat i punkty.

Postprzez taik » czwartek 14 listopada 2013, 18:24

Jest to fikcyja. :D
Rozporządzenie w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego napisał(a):§4.1. Wpisu ostatecznego do ewidencji dokonuje się, jeżeli naruszenie zostało stwierdzone prawomocnym: wyrokiem sądu, postanowieniem sądu o warunkowym umorzeniu postępowania, mandatem karnym albo orzeczeniem organu orzekającego w sprawie o naruszenie w postępowaniu dyscyplinarnym.
taik

Postprzez rusel » czwartek 14 listopada 2013, 20:58

Witam, chciałem się dowiedzieć czy to prawda że jeżeli się nie przyjmie mandatu i sprawa zostanie skierowana do sądu wtedy, jeżeli przegramy, zapłacimy mandat plus koszty rozprawy, ale nie dostaniemy punktów karnych.....?

czy napewno chciales o to zapytac, bo pytanie do najbystrych, najbystrzych, nabystrzejszych, nie nalezy
rusel

Postprzez dylek » czwartek 14 listopada 2013, 21:36

Też mi się obiło o uszy, że kiedyś coś takiego chyba było możliwe...
Potem ponoć się zmieniło i punkty są też dopisywane...
Tyle, że ponoć (znów zasłyszane, bo ja punktów nie zbieram :D ), że jak komuś blisko do 24 oczek, to istnieje szansa, że zanim wyrok, to w międzyczasie któreś punkty zlecą i dzięki takiemu odwleczeniu nie przekroczy się 24, ale , jak mówię, nie wiem ile w tym prawdy.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez jasper1 » czwartek 14 listopada 2013, 22:48

Pomimo skierowania sprawy do sądu punkty na pewno są dodawane po wyroku, nie wiem tylko czy z datą zdarzenia czy z datą uprawomocnienia wyroku.
Nie kojarzę teraz tematu, ale był tu niezbyt dawno user, który w ten sposób, gdy po wyroku doliczono mu punkty, zapracował na cofniecie uprawnień w pierwszym roku po zrobieniu PJ.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez lith » czwartek 14 listopada 2013, 23:33

Przyłącze sie do tych 'z tego co słyszałem' (a w sumie to tutaj na forum kiedyś wyczytałem) i napiszę, że punkty się dostaje z datą popełnienia wykroczenia, a nie wykroku, więc nie przeciągnie się sprawy tak, żeby 'punkty zleciały'.
lith

Postprzez jasper1 » piątek 15 listopada 2013, 00:06

To coś więcej niż zasłyszane.
Art.98.1 UoKP: Kierowca lub osoba posiadająca pozwolenie(...), która kierując pojazdem popełniła naruszenie przepisów ruchu drogowego stwierdzone mandatem karnym lub prawomocnym wyrokiem sądu, otrzymuje punkty odpowiadające temu naruszeniu z dniem uprawomocnienia się rozstrzygnięcia
i 5.1) informacje o otrzymanej liczbie punktów zgromadzone w centralnej ewidencji kierowców usuwa się z upływem roku od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia.
Wygląda więc na to, że odmowa mandatu może w kwestii punktów się opłacać, gdy do czasu uprawomocnienia wyroku kolekcjonerowi tylko coś z kolekcji ubędzie a znacząco nie przybędzie.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez RossoneriDevil » piątek 15 listopada 2013, 08:17

Ja też 'usłyszałem' o tych punktach, czyli wychodzi na to że pkt. są naliczane, ale tak jak Jasper napisała wyrok musi się uprawomocnić co daje nam około 21 dni jeżeli złożymy apelacje możemy przeciągnąć sprawę nawet do 7 tygodni.....nie wiem tylko jak bardzo jest to opłacalne.
Może gdy w grę wchodzą wszystkie kategorie to wtedy jest :)

RUSEL- Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi ;)
RossoneriDevil

Postprzez taik » piątek 15 listopada 2013, 12:17

jasper1 napisał(a):To coś więcej niż zasłyszane.
Art.98.1 UoKP: Kierowca lub osoba posiadająca pozwolenie(...), która kierując pojazdem popełniła naruszenie przepisów ruchu drogowego stwierdzone mandatem karnym lub prawomocnym wyrokiem sądu, otrzymuje punkty odpowiadające temu naruszeniu z dniem uprawomocnienia się rozstrzygnięcia
i 5.1) informacje o otrzymanej liczbie punktów zgromadzone w centralnej ewidencji kierowców usuwa się z upływem roku od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia.
Wygląda więc na to, że odmowa mandatu może w kwestii punktów się opłacać, gdy do czasu uprawomocnienia wyroku kolekcjonerowi tylko coś z kolekcji ubędzie a znacząco nie przybędzie.

Jasper, antycypujesz, ponieważ podajesz zapisy, które wejdą w życie 4.01.2016 r. :D
============================
Przyłączam się do opinii litha.
Wydaje mi się, że obecnie, data przyznania punktów jest ustalana na dzień zdarzenia.

Wynika to z rozporządzenia.
Rozporządzenie w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego napisał(a):§4.2. Przed wydaniem rozstrzygnięcia, o którym mowa w ust. 1, do ewidencji wprowadza się, niezwłocznie po ujawnieniu naruszenia, wpis tymczasowy. Wpis tymczasowy zawiera informację o liczbie punktów, które zostaną ostatecznie przypisane w przypadku potwierdzenia naruszenia tym rozstrzygnięciem.
4. Wpis tymczasowy staje się wpisem ostatecznym po stwierdzeniu naruszenia rozstrzygnięciem, o którym mowa w ust. 1.

W formularzu karty rejestracyjnej (załącznik nr 3) widnieje data zdarzenia, która trafia do wpisu tymczasowego.
Ta sama data zdarzenia widnieje również w formularzu karty informacyjnej (załącznik nr 2), która jest przesyłana z sądu do właściwej jednostki organizacyjnej Policji, celem potwierdzenia dokonania wpisu ostatecznego.

Podobna treść widnieje w art. Art. 130.2 PRD.
PRD napisał(a):Art. 130.2 Punkty za naruszenie przepisów ruchu drogowego wpisane do ewidencji usuwa się po upływie 1 roku od dnia naruszenia, chyba że przed upływem tego okresu kierowca dopuścił się naruszeń, za które na podstawie prawomocnych rozstrzygnięć przypisana liczba punktów przekroczyłaby 24 punkty lub w przypadku kierowców, o których mowa w art. 140 ust. 1 pkt 3 – 20 punktów.

Z tego wszystkiego wynika, że data przyznania punktów jest określana na dzień zaistnienia zdarzenia, a nie uprawomocnienia orzeczenia. Prawomocne orzeczenie jest potwierdzeniem naruszenia, które miało miejsce w wcześniejszym terminie.

Ale tego, niestety również ja nie jestem w stanie potwierdzić, ponieważ brak mi doświadczenia w tej dziedzinie. :D
taik

Postprzez jasper1 » piątek 15 listopada 2013, 16:12

taik napisał(a):Jasper, antycypujesz, ponieważ podajesz zapisy, które wejdą w życie 4.01.2016 r. :D
============================
Przyłączam się do opinii litha.
Wydaje mi się, że obecnie, data przyznania punktów jest ustalana na dzień zdarzenia.
(...)
Z tego wszystkiego wynika, że data przyznania punktów jest określana na dzień zaistnienia zdarzenia, a nie uprawomocnienia orzeczenia. Prawomocne orzeczenie jest potwierdzeniem naruszenia, które miało miejsce w wcześniejszym terminie.

Ale tego, niestety również ja nie jestem w stanie potwierdzić, ponieważ brak mi doświadczenia w tej dziedzinie. :D

Myślę, że masz rację. Sama miałam moment zawahania czy podany przeze mnie przepis już obowiązuje, ale sprawdzać mi się nie chciało, bo mnie problem osobiście nie dotyczy :D
Za obowiązywaniem starych zasad przytoczonych przez Ciebie przemawia też opóźnienie uchylenia art. 130 PoRD z tego roku do 04.01.2014
jasper1

Postprzez taik » piątek 15 listopada 2013, 16:57

jasper1 napisał(a):Myślę, że masz rację. Sama miałam moment zawahania czy podany przeze mnie przepis już obowiązuje, ale sprawdzać mi się nie chciało, bo mnie problem osobiście nie dotyczy :D
Za obowiązywaniem starych zasad przytoczonych przez Ciebie przemawia też opóźnienie uchylenia art. 130 PoRD z tego roku do 04.01.2014

Chochlik się wdarł - opóźniono do 4.01.2016 r., a zmieniła to nowelizacja UoKP z 4.01.2013 r. :D
taik

Postprzez Wyder » piątek 15 listopada 2013, 22:21

Wygląda to tak:
Przyjmujesz mandat - punkty na konto i kasa
Nie przyjmujesz mandatu - wniosek o ukaranie do sądu, punkty tymczasowe na konto przypisane z dniem wykroczenia. Co jest dość niebezpieczne gdyż:
Na dzień 15.11.2013 mam np. 18 pkt na koncie.
16.11.2013 zatrzymują mnie grozi mi 10 pkt. Nie przyjmuje mandatu.
30.12.2013 odejmują mi pkt po roku od poprzedniego mandatu np. 6.
Niby cieszymy się bo mamy 12:)
03.01.2014 dostajemy wyrok sądu że jesteśmy winni wykroczenia z 16.11.2013. Punty tymczasowe stają się punktami obowiązującymi z datą 16.11.2013
I tym sposobem 3 stycznia dowiadujemy się że dnia 16 listopada 2013 mieliśmy 28 pkt i czeka nas wizyta w WORDzie
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez taik » piątek 15 listopada 2013, 23:57

Czyli potwierdzasz i nie zaprzeczasz. :D
Ale swoje opierasz o rozważania teoretyczne, jak i my czynimy, czy masz jakieś doświadczenia?
taik

Postprzez Wyder » sobota 16 listopada 2013, 00:55

http://www.wrd.lodzka.policja.gov.pl/index.php/drogowe-mity.html

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI

z dnia 20 grudnia 2002 r.

w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego.

§ 5. 1. Organ prowadzący ewidencję usuwa z ewidencji wpis tymczasowy dotyczący naruszeń, jeżeli:
1) w postępowaniu, o którym mowa w § 4 ust. 2 lub 3, ujawniono okoliczności uzasadniające odmowę wszczęcia albo umorzono postępowanie z powodu:
a) braku znamion przestępstwa lub wykroczenia,
b) przedawnienia orzeczenia,
c) śmierci osoby, której postępowanie dotyczyło;
2) w postępowaniu, o którym mowa w § 4 ust. 2 lub 3, rozstrzygnięto o uniewinnieniu;
3) od momentu naruszenia minął rok, chyba że przed upływem tego okresu kierowca dopuścił się naruszeń, za które liczba punktów ostatecznych i wpisanych tymczasowo przekroczyła 24 punkty, a w przypadku kierowców, o których mowa w art. 140 ust. 1 pkt 3 ustawy - 20 punktów.
2. Organ prowadzący ewidencję usuwa z ewidencji wpis ostateczny dotyczący naruszeń, jeżeli nastąpiło zatarcie ukarania (skazania).
3. Organ wydający postanowienie o odmowie wszczęcia lub umorzeniu postępowania powiadamia o tym fakcie właściwy organ prowadzący ewidencję.

§ 6. 1. Organ prowadzący ewidencję usuwa z ewidencji punkty przyznane na podstawie wpisu ostatecznego:
1) jeżeli wydano decyzję o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdem silnikowym, z wyjątkiem decyzji, o której mowa w art. 140 ust. 1 pkt 1 ustawy;
2) w razie otrzymania informacji o pozytywnym wyniku kontrolnego sprawdzenia kwalifikacji, o którym mowa w
3) jeżeli od dnia popełnienia naruszenia upłynął rok, chyba że przed upływem tego okresu kierowca dopuścił się naruszeń, za które liczba punktów ostatecznych i wpisanych tymczasowo przekroczyła 24 punkty, a w przypadku kierowców, o których mowa w art. 140 ust. 1 pkt 3 ustawy - 20 punktów;
4) w razie odbycia szkolenia, o którym mowa w art. 130 ust. 3 ustawy.
2. Starosta niezwłocznie informuje organ prowadzący ewidencję o okolicznościach, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, na formularzach, których wzory stanowią załączniki nr 4 i 5 do rozporządzenia.

§ 8. 1. Szkolenie, o którym mowa w art. 130 ust. 3 ustawy, organizuje dyrektor wojewódzkiego ośrodka ruchu drogowego, według programu, który stanowi załącznik nr 7 do rozporządzenia.
2. Dyrektor wojewódzkiego ośrodka ruchu drogowego potwierdza odbycie szkolenia, o którym mowa w ust. 1, wydając uczestniczącemu w nim kierowcy zaświadczenie. Kopię zaświadczenia o odbyciu szkolenia przez kierującego dyrektor wojewódzkiego ośrodka ruchu drogowego przesyła organowi prowadzącemu ewidencję.
3. Wzór zaświadczenia, o którym mowa w ust. 2, stanowi załącznik nr 8 do rozporządzenia.
4. Kierowcy wpisanemu do ewidencji, po przedstawieniu zaświadczenia o odbyciu szkolenia, organ, o którym mowa w § 3, zmniejsza o 6 liczbę posiadanych punktów, odejmując je według kolejności wpisów, z zastrzeżeniem ust. 5 i 6.
5. Liczba punktów odjętych z tytułu odbytego szkolenia nie może być większa od liczby punktów otrzymanych za naruszenie przepisów ruchu drogowego przed jego odbyciem.
6. Odbycie szkolenia nie powoduje zmniejszenia liczby punktów otrzymanych za naruszenia przepisów ruchu drogowego wobec osoby, która przed jego rozpoczęciem dopuściła się naruszeń, za które suma punktów ostatecznych i wpisanych tymczasowo przekroczyła 24.

Z tego by wynikało że jeśli w którymkolwiek momencie przekroczyłeś ilość 24 pkt ostatecznych czy tymczasowych to przerąbane chyba że sąd Cię uniewinni.
Bo w takim przypadku rok na przedawnienie pkt nie działa.
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez mk61 » sobota 16 listopada 2013, 21:31

Korzystając z tematu. Czy czasem mandat za zdjęcie z FR nie powinien być wypisany z datą zaistnienia wykroczenia?
Ostatnio przygarnąłem dwa kwitki.
1. Wykroczenie zaistniałe w lipcu. korespondencja trwała 2 miesiące, a dodzwonić się do SM oczywiście się nie da, bo mają to w D. W końcu, z zaskoczenia przyszedł mandat z datą ukarania z listopada. Żadnych innych dat.
2. Wykroczenie z sierpnia, korespondencja można powiedzieć, że błyskawiczna, telefon odbierany i wszystko wyjaśnione, data wystawienia mandatu listopad, ale w opisie wykroczenia jest podana data jego zaistnienia.

Do kiedy więc będą widniały punkty za powyższe wykroczenia? Lipiec i sierpień, czy może listopad?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Następna strona

Powrót do Luźna gadka