przez RossoneriDevil » czwartek 14 listopada 2013, 17:55
przez taik » czwartek 14 listopada 2013, 18:24
Rozporządzenie w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego napisał(a):§4.1. Wpisu ostatecznego do ewidencji dokonuje się, jeżeli naruszenie zostało stwierdzone prawomocnym: wyrokiem sądu, postanowieniem sądu o warunkowym umorzeniu postępowania, mandatem karnym albo orzeczeniem organu orzekającego w sprawie o naruszenie w postępowaniu dyscyplinarnym.
przez rusel » czwartek 14 listopada 2013, 20:58
Witam, chciałem się dowiedzieć czy to prawda że jeżeli się nie przyjmie mandatu i sprawa zostanie skierowana do sądu wtedy, jeżeli przegramy, zapłacimy mandat plus koszty rozprawy, ale nie dostaniemy punktów karnych.....?
przez dylek » czwartek 14 listopada 2013, 21:36
przez jasper1 » czwartek 14 listopada 2013, 22:48
przez lith » czwartek 14 listopada 2013, 23:33
przez jasper1 » piątek 15 listopada 2013, 00:06
przez RossoneriDevil » piątek 15 listopada 2013, 08:17
przez taik » piątek 15 listopada 2013, 12:17
jasper1 napisał(a):To coś więcej niż zasłyszane.
Art.98.1 UoKP: Kierowca lub osoba posiadająca pozwolenie(...), która kierując pojazdem popełniła naruszenie przepisów ruchu drogowego stwierdzone mandatem karnym lub prawomocnym wyrokiem sądu, otrzymuje punkty odpowiadające temu naruszeniu z dniem uprawomocnienia się rozstrzygnięcia
i 5.1) informacje o otrzymanej liczbie punktów zgromadzone w centralnej ewidencji kierowców usuwa się z upływem roku od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia.
Wygląda więc na to, że odmowa mandatu może w kwestii punktów się opłacać, gdy do czasu uprawomocnienia wyroku kolekcjonerowi tylko coś z kolekcji ubędzie a znacząco nie przybędzie.
Rozporządzenie w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego napisał(a):§4.2. Przed wydaniem rozstrzygnięcia, o którym mowa w ust. 1, do ewidencji wprowadza się, niezwłocznie po ujawnieniu naruszenia, wpis tymczasowy. Wpis tymczasowy zawiera informację o liczbie punktów, które zostaną ostatecznie przypisane w przypadku potwierdzenia naruszenia tym rozstrzygnięciem.
4. Wpis tymczasowy staje się wpisem ostatecznym po stwierdzeniu naruszenia rozstrzygnięciem, o którym mowa w ust. 1.
PRD napisał(a):Art. 130.2 Punkty za naruszenie przepisów ruchu drogowego wpisane do ewidencji usuwa się po upływie 1 roku od dnia naruszenia, chyba że przed upływem tego okresu kierowca dopuścił się naruszeń, za które na podstawie prawomocnych rozstrzygnięć przypisana liczba punktów przekroczyłaby 24 punkty lub w przypadku kierowców, o których mowa w art. 140 ust. 1 pkt 3 – 20 punktów.
przez jasper1 » piątek 15 listopada 2013, 16:12
taik napisał(a):Jasper, antycypujesz, ponieważ podajesz zapisy, które wejdą w życie 4.01.2016 r.![]()
============================
Przyłączam się do opinii litha.
Wydaje mi się, że obecnie, data przyznania punktów jest ustalana na dzień zdarzenia.
(...)
Z tego wszystkiego wynika, że data przyznania punktów jest określana na dzień zaistnienia zdarzenia, a nie uprawomocnienia orzeczenia. Prawomocne orzeczenie jest potwierdzeniem naruszenia, które miało miejsce w wcześniejszym terminie.
Ale tego, niestety również ja nie jestem w stanie potwierdzić, ponieważ brak mi doświadczenia w tej dziedzinie.
przez taik » piątek 15 listopada 2013, 16:57
jasper1 napisał(a):Myślę, że masz rację. Sama miałam moment zawahania czy podany przeze mnie przepis już obowiązuje, ale sprawdzać mi się nie chciało, bo mnie problem osobiście nie dotyczy![]()
Za obowiązywaniem starych zasad przytoczonych przez Ciebie przemawia też opóźnienie uchylenia art. 130 PoRD z tego roku do 04.01.2014
przez Wyder » piątek 15 listopada 2013, 22:21
przez taik » piątek 15 listopada 2013, 23:57
przez Wyder » sobota 16 listopada 2013, 00:55
przez mk61 » sobota 16 listopada 2013, 21:31
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.