Obowiązek trzymania kierownicy w pozycji 9:15 na swiatlach

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Obowiązek trzymania kierownicy w pozycji 9:15 na swiatlach

Postprzez fa1th » czwartek 05 grudnia 2013, 23:04

Czy mam obowiązek trzymania kierownicy w pozycji 9:15 w czasie zatrzymania (np. w oczekiwaniu na czerwone światło)
???????????????????????
kat. A - 1podejscie-zdane
kat. B - 1podejscie-zdane
kat. C - 1podejscie-zdane
kat. CE - 1podejscie-zdane
kat. D - 1podejscie-zdane
fa1th

Re: Obowiązek trzymania kierownicy w pozycji 9:15 na swiatla

Postprzez rusel » czwartek 05 grudnia 2013, 23:06

czy to jest żart? czy pytanie?
rusel

Postprzez fa1th » czwartek 05 grudnia 2013, 23:13

rusel napisał(a):czy to jest żart? czy pytanie?

Piszę poważnie! Wiem, że pytanie jest idiotyczne ale jeden z wielkich "uczonych" powiedział mi, że mamy taki obowiązek. Wielce zdziwiony pytam specjalistów "forumowych" :)
kat. A - 1podejscie-zdane
kat. B - 1podejscie-zdane
kat. C - 1podejscie-zdane
kat. CE - 1podejscie-zdane
kat. D - 1podejscie-zdane
fa1th

Postprzez rusel » piątek 06 grudnia 2013, 10:11

technika jazdy to m.in prawidlowe trzymanie kierownicy czyli oburącz z obejmujacymi kciukami w odpowiedniej pozycji, na temat ktora to ma byc godzina nie bedziemy mowic...jezeli dojezdzasz do swiatel, puszczasz kierownice bo musisz poprawić sobie fiflaka i zajmie Ci to troche czasu a ktos uderzy w tyl pojazdu nie bedziesz mial wplywu na kierowanie więc po Bożemu kontakt z kierownicą zgodnie z techniką i oblugą urządzeń sterowania pojazdem powienien być w tej sytuacji
rusel

Postprzez tomcioel1 » piątek 06 grudnia 2013, 10:45

rusel napisał(a):technika jazdy to m.in prawidlowe trzymanie kierownicy czyli oburącz z obejmujacymi kciukami w odpowiedniej pozycji, na temat ktora to ma byc godzina nie bedziemy mowic...jezeli dojezdzasz do swiatel, puszczasz kierownice bo musisz poprawić sobie fiflaka i zajmie Ci to troche czasu a ktos uderzy w tyl pojazdu nie bedziesz mial wplywu na kierowanie więc po Bożemu kontakt z kierownicą zgodnie z techniką i oblugą urządzeń sterowania pojazdem powienien być w tej sytuacji

czyli jak rozumiem tok twojego myślenia gość dojeżdża do światel i stojąc na czerwonym puszcza ręce z kierownicy - błąd , kolejne skrzyżowanie , 50 sekund do zmiany na zielone , gość ręce na kolana - drugi błąd i ocena negatywna ???
tomcioel1

Postprzez ks-rider » piątek 06 grudnia 2013, 10:55

rusel napisał(a):technika jazdy to m.in prawidlowe trzymanie kierownicy czyli oburącz z obejmujacymi kciukami

Przepraszam ale zapytam kto stwierdzil, ze obelmowanie kierownicy kciukami jest prawidlowe ?

:wink:
ks-rider

Postprzez rusel » piątek 06 grudnia 2013, 11:07

czyli jak rozumiem tok twojego myślenia gość dojeżdża do światel i stojąc na czerwonym puszcza ręce z kierownicy - błąd , kolejne skrzyżowanie , 50 sekund do zmiany na zielone , gość ręce na kolana - drugi błąd i ocena negatywna ???

nic nie rozumiesz, widze ze wszędzie przesladują cie egzaminy

Przepraszam ale zapytam kto stwierdzil, ze obelmowanie kierownicy kciukami jest prawidlowe

ten sam kto stwierdzil ze zgodnie z techniką kierownice trzymasz powyzej jej srodka i nie dwoma palcami
rusel

Postprzez ks-rider » piątek 06 grudnia 2013, 11:58

rusel napisał(a):ten sam kto stwierdzil ze zgodnie z techniką kierownice trzymasz powyzej jej srodka i nie dwoma palcami

To, ze nie dwoma palcami, to sie zgodze ale obejmowanie kierownicy kciukami jest bardziej niz dyskusyjne. O ile przy technice prowadzenia jednosladu jest bezsprzeczne, tak w przypadku kat, B nie nalezy do poprawnych. Przyjelo sie to przez wiele lat, ale ma to tez swoje wady.

Sam szkole podobnie ale zwracam kursantom uwage, ze jest mozliwosc prowadzenia bez obejmowania kierownicy kciukami a jezeli juz sie na to decyduja, to powinni wiedziec co moze nastapic. Co kumatsi prowadza wiec kladac kciuki obok a nie obejmujac.

ks-rider

Postprzez kg1956 » piątek 06 grudnia 2013, 19:44

fa1th napisał(a):Czy mam obowiązek trzymania kierownicy w pozycji 9:15 w czasie zatrzymania (np. w oczekiwaniu na czerwone światło)

A dlaczego chcesz czekać na czerwone światło?
kg1956

Postprzez rusel » piątek 06 grudnia 2013, 21:40

O ile przy technice prowadzenia jednosladu jest bezsprzeczne, tak w przypadku kat, B nie nalezy do poprawnych. Przyjelo sie to przez wiele lat, ale ma to tez swoje wady.

to nie jest tak ze sie przyjelo, kladziesz ręke na kierownicy i jest to naturalne zachowanie ze obejmujesz ją bez otwartego kciuka i o tym sie nie mysli, przejedz sie z kciukiem polozonym na zewnetrznej czesci kierownicy to po czasie kciuki same zejdą "pod".....tak jak trzymasz fujarę, w sposob naturalny, zgodnie z techniką jej trzymania
rusel

Postprzez oskbelfer » piątek 06 grudnia 2013, 22:27

ks-rider napisał(a):
Przepraszam ale zapytam kto stwierdzil, ze obelmowanie kierownicy kciukami jest prawidlowe ?

A jest nieprawidłowe ? I kto to stwierdził ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez ks-rider » piątek 06 grudnia 2013, 23:12

rusel napisał(a):to nie jest tak ze sie przyjelo, kladziesz ręke na kierownicy i jest to naturalne zachowanie ze obejmujesz ją bez otwartego kciuka i o tym sie nie mysli, przejedz sie z kciukiem polozonym na zewnetrznej czesci kierownicy to po czasie kciuki same zejdą "pod".....

Kwestia tago jak dlugo sie prowadzi, to raz, a dwa to prowadzac dluzszy okres czasu kazdy ma swoje wlasne preferencje, ktore niekoniecznie zgodne sa z bezpiecznym prowadzeniem, nie jestem z tego wyjety, ale dobrze jest o tym wiedziec i stosowac.

rusel napisał(a):tak jak trzymasz fujarę, w sposob naturalny, zgodnie z techniką jej trzymania

O tym jak trzymam " fujare " tu nie dyskutujemy, bo siadajac jej nie trzymam wiec jak jest z ta natura ? :mrgreen:

oskbelfer napisał(a):A jest nieprawidłowe ? I kto to stwierdził ?

Fachowcy z ADAC

ks-rider

Postprzez oskinstruktor » piątek 06 grudnia 2013, 23:18

A ja stwierdzam że Wam się chyba czasami nudzi. Nie macie większych problemów? My sobie je czasem sami stwarzamy i podam to na swoim przykładzie.

Ostatnio zacząłem się zastanawiać, czy ja czasem zbyt "odważnie" nie każę moim kursantom ruszać wjeżdżając na ronda. Że na co dzień to idealna jazda, to nie ma wątpliwości bo dynamicznie, płynnie i bez utrudnień. Natomiast zacząłem się zastanawiać czy czasem na egzaminie nie będzie to źle odebrane. Że zbyt odważnie, że zbyt blisko, że zbyt szybko. Potem sobie myślę, przecież wielokrotnie powtarzam im, że jazda codzienna od egzaminacyjnej niczym się nie powinna różnić (zakładając oczywiście że jest zgodna z przepisami) i nie ma czegoś takiego że na egzaminie tak a w życiu codziennym inaczej. Mam więc argument że raczej dobrze. Natomiast znów wątpliwości, co na to egzaminator? I znów podsumowanie..... Dlaczego ma się doczepić skoro żadnego przepisu nie łamie kandydat. A na koniec najważniejszy argument. Czy miałem od trzech lat przerwany jakikolwiek egzamin za to o czym myślę że jest źle? Ani jednego!!! Wiec skoro jest dobrze, to po co kombinować?

Tak właśnie robimy sami sobie pod górkę, kiedy próbujemy przekombinować.

Czy ten palec jest dookoła czy tylko leży na kierownicy? Jakie to ma znaczenie? Chce niech go sobie oplata ba ma długie, chce mieć na, to niech trzyma bo ma tłuczki i choćby nie wiem co robił to go nie owinie. Osobiście nigdy na to nie zwróciłem uwagi i po tym poście też nie mam zamiaru. Kierownica z ręki ma się nie wyśliznąć podczas kręcenia nią i jak się tak nie dzieje, to po co sobie dupę zawracać pierdołami.
oskinstruktor

Postprzez rusel » piątek 06 grudnia 2013, 23:20

niech fachowcy zastanowią się nad pojęciem "przytrzymywanie kierownicy" a "trzymanie kierownicy" :wink:
rusel

Postprzez ks-rider » sobota 07 grudnia 2013, 15:51

oskinstruktor napisał(a):Czy ten palec jest dookoła czy tylko leży na kierownicy? Jakie to ma znaczenie?
Osobiście nigdy na to nie zwróciłem uwagi i po tym poście też nie mam zamiaru. Kierownica z ręki ma się nie wyśliznąć podczas kręcenia nią i jak się tak nie dzieje, to po co sobie dupę zawracać pierdołami.

Generalnie znaczenia niema, zwlascza gdy sie jedzie, inaczej to jednak wyglada, gdy zblizamy sie do jakiegokolwiek miejsca w ktorym bedziemy musieli sie zatrzymac.

Prosta sprawa, w doopsko wjezdza nam ciezarowka lub Autobus. I wlasnie wtedy pozadane jest aby kierownica wyslizgnela nam sie z rak w przeciwnym razie przez najblizsze 6 tygodni przyjaciele lub rodzina beda / bedzie nam to doopsko poscierac, bo dlonie beda w gipsie.

Tak wiec czasami warto spbie ta doope pozawracac :mrgreen:

ks-rider

Następna strona

Powrót do Luźna gadka