Przedwczesny kierunkowskaz

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Przedwczesny kierunkowskaz

Postprzez fa1th » czwartek 16 stycznia 2014, 13:22

Przykład - chcę na skrzyżowaniu z sygnalizacją skręcić w prawą, 4m wcześniej jest wjazd na parking. Czy błędem będzie jeżeli już przed wjazdem na parking włączę kierunkowskaz?
kat. A - 1podejscie-zdane
kat. B - 1podejscie-zdane
kat. C - 1podejscie-zdane
kat. CE - 1podejscie-zdane
kat. D - 1podejscie-zdane
fa1th

Re: Przedwczesny kierunkowskaz

Postprzez LeszkoII » czwartek 16 stycznia 2014, 14:08

Nie będzie błędem, lecz przeciwnie wzorową sygnalizacją.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez fa1th » czwartek 16 stycznia 2014, 14:35

Kolejne pytanie, jeżeli 10-20m przed planowanym skrętem jest wjazd w drogę wewnętrzną? mogę przed tym wjazdem włączyć kierunkowskaz?
fa1th

Postprzez dylek » czwartek 16 stycznia 2014, 15:02

Pytania są źle zadane....w definicjach użyto słowa zawczasu...czas jest ważny - nie odległość ;)
Dojeżdżasz do miejsca 50km/h będzie to inna odległość , niż jak dotaczasz się w korku 2km/h. :D
Analogicznie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie postawione w ten sposób : Na sąsiednim pasie, 10m z tyłu jest samochód. Czy mogę wówczas zmienić pas i nie będzie wymuszenia?
Potrafisz na to pytanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi ?
Wracając do pytania to owe zawczasu - sądzę, że fajnie to odzwierciedla przytoczone na forum niemieckie 5-blinden :D. Zważywszy, że kierunkowskazy mają migać z częstotliwością 60 (+-50%) na minutę...daje to przedział 30-90 kliknięć na minutkę.
czyli najwolniej co 2sec, najszybciej co 0.666 sec. 5 mignięć przed manewrem to minimum 3,33 sec.
Słyszałem, że kiedyś był wymóg mignięcia minimum 3x przed manewrem (niestety nie dotarłem do archiwalnych aktów, by to zweryfikować), co przy średnim czasie migania co 1 sec daje czas około 3sec...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez fa1th » czwartek 16 stycznia 2014, 15:30

dylek napisał(a):Pytania są źle zadane....w definicjach użyto słowa zawczasu...czas jest ważny - nie odległość ;)
Dojeżdżasz do miejsca 50km/h będzie to inna odległość , niż jak dotaczasz się w korku 2km/h. :D
Analogicznie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie postawione w ten sposób : Na sąsiednim pasie, 10m z tyłu jest samochód. Czy mogę wówczas zmienić pas i nie będzie wymuszenia?
Potrafisz na to pytanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi ?
Wracając do pytania to owe zawczasu - sądzę, że fajnie to odzwierciedla przytoczone na forum niemieckie 5-blinden :D. Zważywszy, że kierunkowskazy mają migać z częstotliwością 60 (+-50%) na minutę...daje to przedział 30-90 kliknięć na minutkę.
czyli najwolniej co 2sec, najszybciej co 0.666 sec. 5 mignięć przed manewrem to minimum 3,33 sec.
Słyszałem, że kiedyś był wymóg mignięcia minimum 3x przed manewrem (niestety nie dotarłem do archiwalnych aktów, by to zweryfikować), co przy średnim czasie migania co 1 sec daje czas około 3sec...

Chodzi o to, że jeżeli dam według mnie "zawczasu" ten kierunkowskaz a te moje zawczasu to będzie 25m przed skrzyżowaniem z sygnalizacją na której planuje skręcić i pojazd wyjeżdzający z tej drogi wewnętrznej która jest 20m przed skrzyżowaniem z sygnalizacją wyjedzie mi i dojdzie do kolizji to czy wtedy moja sygnalizacja zamiaru skrętu na skrzyżowaniu jest prawidłowa?
fa1th

Postprzez dylek » czwartek 16 stycznia 2014, 15:37

Widzę, że nic nie zrozumiałeś....dalej zawCZASu w metrach mierzysz, a nie w sekundach... :|
dylek
Moderator

Postprzez fa1th » czwartek 16 stycznia 2014, 16:33

dylek napisał(a):Widzę, że nic nie zrozumiałeś....dalej zawCZASu w metrach mierzysz, a nie w sekundach... :|

czyli taka sygnalizacja o której jest mowa jest prawidłowa?
fa1th

Postprzez lith » czwartek 16 stycznia 2014, 16:53

Sygnalizuj tak, żeby właśnie było to jak najbardziej zrozumiałe i przejrzyste dla innych kierujących. jak uważasz, że sygnalizując wcześniej możesz kogoś zmylić to zasygnalizuj później. Dlatego nikt w sekundach tego nie podał, musisz sam zdecydować kiedy będzie najsensowniej.
lith

Postprzez fa1th » czwartek 16 stycznia 2014, 19:47

lith napisał(a):Sygnalizuj tak, żeby właśnie było to jak najbardziej zrozumiałe i przejrzyste dla innych kierujących. jak uważasz, że sygnalizując wcześniej możesz kogoś zmylić to zasygnalizuj później. Dlatego nikt w sekundach tego nie podał, musisz sam zdecydować kiedy będzie najsensowniej.

Tak, rozumiem. Tylko, że jak jadę z prędkością 40-50km/h to wypadałoby wcześniej dać ten kierunkowskaz bo 2 sekundy przed skrętem ten kierunkowskaz jest jak dla mnie za późno i nie pasuje mi to do definicji słowa "zawczasu". Znowu dam kierunkowskaz za wcześnie to ten wyjeżdzający z wewnętrznej zrobi na mnie "oczy Tuska" że nie skręcam skoro dałem kierunkowskaz... Gdzie tu znaleźć złoty środek? Dawać kierunkowskaz na wysokości wyjazdu z drogi wewnętrznej, 1m przed nim, 1m za nim?
fa1th

Postprzez dylek » czwartek 16 stycznia 2014, 19:51

Nie przejmuj się tym z wewnętrznej...raczej cię nie posądzi o to, że 40-50km/h wejdziesz drifftem w 90 stopni skręt :lol:
dylek
Moderator

Postprzez lith » czwartek 16 stycznia 2014, 21:09

Nawet nie zdąży się zastanowić skoro zasygnalizujesz to 1s przed minięciem go :D
lith

Postprzez oskbelfer » czwartek 16 stycznia 2014, 21:47

LeszkoII napisał(a):Nie będzie błędem, lecz przeciwnie wzorową sygnalizacją.

śp. ksiądz profesor Tischner mawiał --- „Są trzy prawdy: świento prawda, tys prawda i gówno prawda”

LeszkoII - Twoje stwierdzenie - to ta trzecia prawda :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez fa1th » czwartek 16 stycznia 2014, 22:14

dylek napisał(a):Nie przejmuj się tym z wewnętrznej...raczej cię nie posądzi o to, że 40-50km/h wejdziesz drifftem w 90 stopni skręt :lol:

To, że włączam kierunkowskaz przy 40-50km/h to nie znaczy, że z taką prędkością skręcam. Tak robię zawsze, najpierw daje kierunkowskaz, później hamuje.

oskbelfer napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Nie będzie błędem, lecz przeciwnie wzorową sygnalizacją.

śp. ksiądz profesor Tischner mawiał --- „Są trzy prawdy: świento prawda, tys prawda i gówno prawda”

LeszkoII - Twoje stwierdzenie - to ta trzecia prawda :)

Czyli według Ciebie oskbelfer powinienem włączyć kierunkowskaz za tym wjazdem na parking, który jest 4m przed skrzyżowaniem? Czyli defakto włączyć go ok. 1 sekundę przed skrętem?
fa1th

Postprzez oskbelfer » piątek 17 stycznia 2014, 01:06

sam sobie odpowiedziałeś na pytanie --------- trzeba szukać złotego środka...

wszystko zależy od sytuacji.... by inni nie robili wilczych oczu premiera Tuska :)

od prędkości, od nateżenia ruchu, pory dnia, czy ktoś jest na tym wyjeżdzie itd...

Twoja jazda i sygnalizowanie manewru musi być czytelne dla innych, sygnalizować zawczasu i wyraźnie....

Ile masz takich sytuacji z przykladu ?

Jelsi nie jesteś pewny - bo sytuacja faktycznie jest "trudna" -- to ten złoty środek, to ostrożność i zasada ograniczonego zaufania -----------ale to samo obowiązuje tego dżentelmena, który rusza z parkingu, drogi wewnętrznej czy strefy zamieszkania i to oni właczają się do ruchu i powinni "uważać" na Ciebie.

Widać, że jesteś myślącym człowiekiem skłonnym do głębokiej refleksji - sam "wymyślisz" co zrobić :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez szymon1977 » piątek 17 stycznia 2014, 02:36

dylek napisał(a):Nie przejmuj się tym z wewnętrznej...raczej cię nie posądzi o to, że 40-50km/h wejdziesz drifftem w 90 stopni skręt :lol:
Nike przejmuj się tym za Tobą. Czy migasz czy nie i tak jak Ty zwolnisz on zwolnić musi. A jak włączysz kierunkowskaz za wcześnie ten z podporządkowanej ma zgodnie z Art.4. prawo założyć, że skręcasz w drogę, z której on wyjeżdża. Więc?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Następna strona

Powrót do Luźna gadka