Witam, proszę o pomoc co muszę zrobić aby odnowić kategorię C prawa jazdy które straciło ważność oraz zdobyć niezbędne uprawnienia pozwalające mi na podjęcie pracy jako kierowca np. kurier, rozwożenie towaru itp. (przewóz rzeczy).
W 2000r. poszedłem do wojska w który zrobili mi terminowe prawo jazdy kategorii C. Nie pamiętam teraz dokładnie kiedy mi wygasło, ale to mógł być 2005/7r. Jako, że w owym czasie miałem stałą pracę nie związaną z transportem z racji oszczędności postanowiłem odnowić samą kategorię B którą mam ważną do 2017r. Niestety od miesiąca stałem się osobą bezrobotną i z racji poszukiwania pracy zastanawiam się czy nie odnowić kategorii C i zdobyć wszystkie niezbędne uprawnienia (świadectwo kwalifikacji, uprawnienia na przewóz rzeczy?) bo jak by nie patrzeć jest to dodatkowa furtka w której może uda się coś znaleźć w dzisiejszych niesprzyjających czasach.
Ponieważ nie jestem w temacie bardzo proszę o pomoc co powinienem zrobić i w jakiej kolejności aby odzyskać i zdobyć wszystko to co jest mi niezbędne do podjęcia ewentualnej pracy. Z racji oszałamiających pieniędzy jakie mi Państwo teraz wypłaca jako osobie bezrobotnej chciałem również zapytać o przybliżone koszta z tym związane - miasto Kielce.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc
timo80