Odnowienie kategorii C

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Odnowienie kategorii C

Postprzez timo80 » czwartek 24 kwietnia 2014, 10:19

Witam, proszę o pomoc co muszę zrobić aby odnowić kategorię C prawa jazdy które straciło ważność oraz zdobyć niezbędne uprawnienia pozwalające mi na podjęcie pracy jako kierowca np. kurier, rozwożenie towaru itp. (przewóz rzeczy).

W 2000r. poszedłem do wojska w który zrobili mi terminowe prawo jazdy kategorii C. Nie pamiętam teraz dokładnie kiedy mi wygasło, ale to mógł być 2005/7r. Jako, że w owym czasie miałem stałą pracę nie związaną z transportem z racji oszczędności postanowiłem odnowić samą kategorię B którą mam ważną do 2017r. Niestety od miesiąca stałem się osobą bezrobotną i z racji poszukiwania pracy zastanawiam się czy nie odnowić kategorii C i zdobyć wszystkie niezbędne uprawnienia (świadectwo kwalifikacji, uprawnienia na przewóz rzeczy?) bo jak by nie patrzeć jest to dodatkowa furtka w której może uda się coś znaleźć w dzisiejszych niesprzyjających czasach.

Ponieważ nie jestem w temacie bardzo proszę o pomoc co powinienem zrobić i w jakiej kolejności aby odzyskać i zdobyć wszystko to co jest mi niezbędne do podjęcia ewentualnej pracy. Z racji oszałamiających pieniędzy jakie mi Państwo teraz wypłaca jako osobie bezrobotnej chciałem również zapytać o przybliżone koszta z tym związane - miasto Kielce.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc
timo80
timo80

Re: Odnowienie kategorii C

Postprzez mk61 » czwartek 24 kwietnia 2014, 11:31

Ograniczenia miałeś zapewne z powodów zdrowotnych (pewnie wzrok). Z tej okazji robisz badania u lekarza uprawnionego do badań kierowców (ten może Cię wysłać do okulisty), później psychotesty, badania medycyny pracy i szkolenie okresowe dla kategorii C/CE.
Koszty badań możesz policzyć po 100zł za każde i 500-800zł za szkolenie.
Szkolenie jest 5-dniowe i nie kończy się egzaminem. Polega na przeglądaniu slajdów na komputerze i po każdym dziale tych slajdów są tylko ćwiczenia.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Luźna gadka