Kurs-omówienie reflektorów i silnika

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kurs-omówienie reflektorów i silnika

Postprzez Solarisu » piątek 29 sierpnia 2014, 13:08

Jestem już po jazdach, za kilka dni mam egzamin wewnętrzny. Światła i elementy silnika były sprawdzane tylko raz, na pierwszej jeździe. Czy to wystarczy na egzamin? Mogę ewentualnie oglądać filmiki o tym, ale czy to nie powinno być omawiane więcej razy na kursie?
26.06.14 - Rozpoczęcie kursu
1.09.14 - Zakończenie kursu
11.09.14 - Teoria +
23.09.14 - Praktyka +
30.09.14 - Odbiór prawa jazdy
20.10.14 - Pierwsza jazda poza kursem
18.04.15 - Pierwszy samochód
21.04.15 - Pierwsza samodzielna jazda..
Solarisu

Re: Kurs-omówienie reflektorów i silnika

Postprzez jasper1 » piątek 29 sierpnia 2014, 13:45

Widać Twój instruktor uznał, że jesteś wystarczająco pojętny i szkoda czasu na takie głupoty.
Skoro jesteś mniej pojętny niż założył Twój instruktor, to trzeba było się upomnieć o powtórkę przed końcem kursu.
Mnie do powtórki w zupełności wystarczyły filmy, więc może Tobie też wystarczą. Szkoda by mi było mojego czasu, czyli pieniędzy, na robienie tego ponownie z instruktorem.

PS A nie, raz dołączyłam przed szkołą do dziewczyny, która zaczynała jazdę z innym instruktorem i popatrzyłam sobie co robią.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Solarisu » piątek 29 sierpnia 2014, 14:01

Ale powiedział, że będziemy jeszcze to omawiać, może zapomniał.. ale przynajmniej zaoszczędziłam na tym czas
11.09.14 - Teoria +
23.09.14 - Praktyka +
Solarisu

Postprzez Makabra » piątek 29 sierpnia 2014, 14:09

Solarisu napisał(a):Ale powiedział, że będziemy jeszcze to omawiać, może zapomniał.. ale przynajmniej zaoszczędziłam na tym czas

I wolisz pytać na forum czy Ci wystarczy jedno omawianie, zamiast przypomnieć się instruktorowi? :lol:
Makabra

Postprzez Anett » piątek 29 sierpnia 2014, 15:02

W necie pełno jest obsługi pojazdów dokładnie wyjaśnione światła i spod pokrywy silnika elementy.
Instruktor powinien to powtarzać bo jak raz się powtórzy to nie dziwne że sie nie pamięta.
Anett

Postprzez tomcioel1 » sobota 30 sierpnia 2014, 06:59

Nie bagatelizuj obsługi bo szkoda by było wtopić egzamin w 4 minuty - twój instruktor dał ciałą , powinniście to powtarzać nawet kilka razy zwłaszcza pod koniec szkolenia ...
Korzystaj z linków na necie bo zawsze sie może trafić egzaminator ze zrytym beretem który obleje cie nawet za to że sprawdzisz coś na wyrost np po sprawdzeniu świateł mijania z przodu upewniając sie czy z tyłu świecą pozycyjne , nieprawdaż oskbelfer ???
tomcioel1

Postprzez jasper1 » sobota 30 sierpnia 2014, 09:26

W czasach gdy na co drugiej stronie osk w necie omówiona jest obsługa i krąży mnóstwo filmów na YT, to powtarzanie z każdym kilka razy obsługi służy głównie przyoszczędzeniu na paliwie przez instruktora.
To miało sens jak innych źródeł informacji nie było, a dziś to tylko w stosunku do nielicznych kursantów z niskim intelektem może mieć to jakieś uzasadnienie.
Na zapamiętanie tego ogromu wiedzy przez przeciętnie zdolną osobę wystarczy kilkanaście minut i powtórka na dzień przed egzaminem.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez Solarisu » sobota 30 sierpnia 2014, 22:21

Czyli wystarczy oglądanie filmików? W sumie to tam jest wszystko pokazane, więc chyba nie trzeba jeszcze sprawdzać w realu przed egzaminem?
11.09.14 - Teoria +
23.09.14 - Praktyka +
Solarisu

Postprzez Anett » sobota 30 sierpnia 2014, 22:30

Warto sprawdzić się przed egzaminem dla pewności...
Filmików pełn, zdjęć z opisami obsługi i jak co włączyć też pełno.
Ale w realu zawsze też dobrze przypomnieć
Anett

Postprzez tomcioel1 » sobota 30 sierpnia 2014, 22:49

jasper1 napisał(a):W czasach gdy na co drugiej stronie osk w necie omówiona jest obsługa i krąży mnóstwo filmów na YT, to powtarzanie z każdym kilka razy obsługi służy głównie przyoszczędzeniu na paliwie przez instruktora.

Oglądanie filmów a robienie tego samodzielnie to zupełnie inna nauka , ja jako nauczyciel nie mogę sobie pozwolic na to żeby mój uczeń skończyl egzamin po 5 minutach więc powtarzamy obsługe tyle razy az jestem pewien że zostalo wszystko opanowane - jak sie pózniej wyłoży na głupocie to i tak zwali wine na instruktora więc niema co na tym oszczędzać ...
żeby mówic o przyoszczędzaniu na paliwie o należaloby znać koszty godziny pracy pojazdu egzaminacyjnego - jeżeli zrobię obsługę o 2 razy więcej to strace na to góra 15 minut , wiesz ile spali moje auto za 15 minut ? no wlaśnie nie wiesz , a już szukasz teorii spiskowych ...

jasper1 napisał(a):To miało sens jak innych źródeł informacji nie było, a dziś to tylko w stosunku do nielicznych kursantów z niskim intelektem może mieć to jakieś uzasadnienie.

inne żródła swoją droga a ja musze sprawdzić czy mój kursant napewno wie wszystko ... zdarzali mi sie kursanci którzy potrafili zapomnieć o przekręceniu stacyjki przy sprawdzaniu świateł hamowania stop - chłopak wcale nie był debilem w dodatku jeździl kapitalnie , stres zrobił swoje ...
jak rozumiem żeby formułowac takie tezy to masz w tym temacie doświadczenie poparte badaniami naukowymi ???
jasper1 napisał(a):Na zapamiętanie tego ogromu wiedzy przez przeciętnie zdolną osobę wystarczy kilkanaście minut i powtórka na dzień przed egzaminem.

przeciętnie zdolna osoba nie musi mieć przeciętnych zdolności w temacie obsługi pojazdów - zdarzaja mi sie , praktycznie głównie kobiety , które mają z tym naprawdę duże problemy - dobry pedagog zadba o to aby uczeń miał szansę dobrze opanowac zwłaszcza to bez czego dalszy egzamin nie odbędzie sie ...
ale trzeba starac sie pomagać a nie ... zamykac drzwi do sali spózniającym sie ...
tomcioel1

Postprzez Anett » sobota 30 sierpnia 2014, 23:05

Stres stresem ale jeśli się wiedzy nie posiada to marne szanse.
Moja koleżanka z "dobrej " auto szkółki była tak świetnie wyuczona że 2 egzaminy pod rząd oblała na obsłudze (bodajże świateł jakiś nie umiała włączyć- nie pamiętam dokładnie bo ponad rok temu to było)
tomcioel1 ma rację- trzeba powtarzać. Są tacy co sądzą że na 1 jazdach pokażą i już kursant wszystko wie. Cóż tak nie jest. Dobry instruktor systematycznie sprawdza wiedze kursanta...
Anett

Postprzez szerszon » sobota 30 sierpnia 2014, 23:07

wiesz ile spali moje auto za 15 minut ?

Na benzynie w obecnych warunkach tak ze 2 zł.
10 godzin dziennie = 20zł
razy 26....
wersja optymistyczna :D
szerszon

Postprzez Anett » sobota 30 sierpnia 2014, 23:11

Wow na prawdę dużo :p
U mnie to nawet 15 min nie trwało tylko z 5.
Więc jeszcze mniej "stracili"
Anett

Postprzez jasper1 » niedziela 31 sierpnia 2014, 01:35

tomcioel1 napisał(a):Oglądanie filmów a robienie tego samodzielnie to zupełnie inna nauka

Nauka inna a efekt końcowy ten sam.
powtarzamy obsługe tyle razy az jestem pewien że zostalo wszystko opanowane

Trzydzieści godzi nie jest z gumy, jak powtarzasz obsługę, to nie robisz czegoś innego i to tego, czego uczeń sam nie ma szans zrobić.
jak sie pózniej wyłoży na głupocie to i tak zwali wine na instruktora

A nie przypadkiem na egzaminatora? :mrgreen:
wiesz ile spali moje auto za 15 minut ? no wlaśnie nie wiesz , a już szukasz teorii spiskowych ..

Akurat mniej więcej wiem. Zależy jeszcze co by kursant w tym czasie robił: parkował czy jeździł po prostej. Przy 20 kursantach w miesiącu jest to oszczędność będąca równowartością zapłaty za kilka godzin pracy instruktora, a przecież są jeszcze tacy którzy obsługę będą powtarzać u Ciebie do skutku.
stres zrobił swoje ...

Stres jak ma zrobić swoje, to zrobi i po stu powtórkach, zwłaszcza, że obsługa jest sprawdzana na samym początku egzaminu, gdy poziom stresu jest zwykle największy.
masz w tym temacie doświadczenie poparte badaniami naukowymi ???

Do tego nie trzeba badań, a doświadczenie w uczeniu umiejętności absorbujących wzrok i motorykę akurat mam. Do wyuczenia jest tu niewielka ilość materiału absorbującego głównie kanał wzrokowy. Żyjąc w kulturze wizualnej taki materiał przyswajamy łatwo. Na to, że coraz łatwiej dowody naukowe już są. Pozostaje tylko kwestia podania tego w sposób dobrze ustrukturowany i tak w materiałach dostępnych w sieci jest. Na dobrej strukturze i możliwości spokojnego powrotu do tego co jest niejasne polega wyższość tych materiałów w stosunku do szybkich powtórek w realu.
przeciętnie zdolna osoba nie musi mieć przeciętnych zdolności w temacie obsługi pojazdów

Jak ktoś ma problem z opanowaniem tego materiału, to nie mieści się w kategorii przeciętnie zdolna osoba lub jest bardzo zestresowany w sytuacji uczenia się, ale o wyjątkach nie mówimy, zawsze będą.

Jak czytam to co piszesz o swoich kursantach, to mam wrażenie, że masz jakąś nadreprezentację klientów znerwicowanych lub jakoś upośledzonych. Zastanawiam się czy to tylko Ty ich tak traktujesz, bo masz takie wyobrażenie o nich czy faktycznie tylko zaburzone osoby chcą się uczyć u Ciebie.
jasper1

Postprzez Makabra » niedziela 31 sierpnia 2014, 11:29

jasper1 napisał(a):
tomcioel1 napisał(a):Oglądanie filmów a robienie tego samodzielnie to zupełnie inna nauka

Nauka inna a efekt końcowy ten sam.
powtarzamy obsługe tyle razy az jestem pewien że zostalo wszystko opanowane

Trzydzieści godzi nie jest z gumy, jak powtarzasz obsługę, to nie robisz czegoś innego i to tego, czego uczeń sam nie ma szans zrobić.

Jak kursant na placu podczas nauki jazdy po łuku juz jęczy z bulu, bo go noga od sprzegla boli i potrzebuje przerwy, to co innego robić jak nie obsługa pojazdu? Mozna kopac kamyki i jarac szluga, ale to dopiero jest strata czasu.
Makabra

Następna strona

Powrót do Luźna gadka