Fundusze emerytalne

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Fundusze emerytalne

Postprzez Robik » czwartek 29 grudnia 2005, 23:14

Ponieważ podczas tegorocznych wakacji podjąłem się pierwszej pracy na umowę o pracę, ZUS objął mnie obowiązkiem wybrania funduszu emerytalnego. Termin mam do 10 stycznia- jeśli tego nie zrobię, fundusz otrzymam w dordze losowania. Mam 3pytania do siedzących w temacie:
1) jaki fundusz jest wg Was najlepszy(zastanawiam się nad ING)?
2) czy jeśli nie pracuję(jestem studentem, a pracowałem tylko w wakacje), to też muszę płacić jakieś składki?
3) czy po wybraniu funduszu(ja chcę to zrobić elektornicznie przez Internet) konieczne są jeszcze jakieś formalności czy potem wszystko odbywa się już za mnie(np. jeśli znowu będę pracował, to pracodawca będzie wiedział, że ma przekazywać skłądki do tego a nie innego funduszu)?
Robik

Postprzez ella » czwartek 29 grudnia 2005, 23:24

1) jaki fundusz jest wg Was najlepszy(zastanawiam się nad ING)?
2) czy jeśli nie pracuję(jestem studentem, a pracowałem tylko w wakacje), to też muszę płacić jakieś składki?
3) czy po wybraniu funduszu(ja chcę to zrobić elektornicznie przez Internet) konieczne są jeszcze jakieś formalności czy potem wszystko odbywa się już za mnie(np. jeśli znowu będę pracował, to pracodawca będzie wiedział, że ma przekazywać skłądki do tego a nie innego funduszu)?

Jak teraz nie pracujesz to nie płacisz żadnych składek. Składki do funduszu odprowadzane są przez ZUS z tych pieniędzy, które płaci za ciebie pracodawca. Nie pracujesz składki nie są odprowadzane. Automatycznie zaczniesz kiedyś pracować to składki znowu będą wpływać. Pracodawca nie musi wiedzieć do jakiego funduszu należysz. On odprowadza składki tylko do ZUS a ten dzieli się z funduszem.
Szkoda, że nie miałeś w wakacje umowy zlecenia bo wtedy nie odprowadza się ZUSU tylko skarbówkę i nie musiałbyś się zapisywać jeszcze do funduszu.
ella
Moderator

Postprzez pacia » czwartek 29 grudnia 2005, 23:28

a przy odprowadzaniu skarbówki ... robi to za ciebie pracodawca czy trzeba się samemu pofatygować???
"Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie.
Większości ludzi taki śmiech sprawai ból."
pacia

Postprzez Vella » czwartek 29 grudnia 2005, 23:29

Ad. 1. Mogę tylko polecić mój własny: Commercial Union. Jestem z niego zadowolona.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez ella » czwartek 29 grudnia 2005, 23:40

pacia napisał(a):a przy odprowadzaniu skarbówki ... robi to za ciebie pracodawca czy trzeba się samemu pofatygować???

Pracodawca. Samemu to bierze sie tylko kasę do kieszeni :wink:
ella
Moderator

Postprzez pacia » czwartek 29 grudnia 2005, 23:45

dzięki za odpowiedź :)
pracowałam w wakacje na umowę zlecenie i obawiałam się że czeka mnie teraz jakieś bieganie albo coś :? a tak to moge spać spokojnie Urząd Skarbowy nie będzie mnie ścigał!
pacia

Postprzez ella » czwartek 29 grudnia 2005, 23:48

pacia napisał(a):dzięki za odpowiedź :)
pracowałam w wakacje na umowę zlecenie i obawiałam się że czeka mnie teraz jakieś bieganie albo coś :? a tak to moge spać spokojnie Urząd Skarbowy nie będzie mnie ścigał!

Tylko musisz dostać w styczniu od pracodawcy PIT a potem zrobic swój PIT do końca kwietnia.
ella
Moderator

Postprzez pacia » czwartek 29 grudnia 2005, 23:54

tak to wiem niestety ... ale dzięki :smile2:
pacia

Postprzez Robik » piątek 30 grudnia 2005, 14:44

A mnie też obowiązuje PIT? Pytałem się o to taty, który jest prawnikiem i powiedział, że to tylko dotyczy tych, co prowadzą własną działalność gospodarczą, ale inny pracownik firmy, w której pracowałem, mówił, że on wypełnia PITy.
Robik

Postprzez ella » piątek 30 grudnia 2005, 14:53

Robik napisał(a):A mnie też obowiązuje PIT? Pytałem się o to taty, który jest prawnikiem i powiedział, że to tylko dotyczy tych, co prowadzą własną działalność gospodarczą, ale inny pracownik firmy, w której pracowałem, mówił, że on wypełnia PITy.

Są rózne PITY. Jeden dostajesz od pracodawcy. A potem wypełniasz swój drugi prywatny.
No bo jakbyś na przykład w ciągu roku pracował u kilku pracodawców i dostał kilka PITÓW to z tych liku robił bys potem swój zbiorczy.

Robik a w wakacje to miałeś umowę o pracę czy umowę zlecenie albo o dzieło?
ella
Moderator

Postprzez Wiedźma » piątek 30 grudnia 2005, 18:22

Jeśli pracowałes u jednego pracodawcy i on wystawił ci PIT-40, nie odpisujesz sobie jakichś ulg, to nie musisz sie samodzielnie rozliczać z US.
jeśli pracodawca wystawił ci informację PIT-11 lub PIT-8B - masz obowiązek się rozliczyć samodzielnie.
BYKOM STOP! Poprawna pisownia i ortografia w Internecie.
Wiedźma

Postprzez Robik » niedziela 01 stycznia 2006, 20:55

Pracowałem na umowę o pracę prez niecałe 4 miesiące. Mój pracodawca nic mi nie dawał ani nie informował o niczym w tym kontekście. Czyli mogę spać spokojnie- na razie nic do roboty nie mam?
Robik

Postprzez Wiedźma » niedziela 01 stycznia 2006, 21:05

Tak czy inaczej, jeśli pracowałeś legalnie, to do końca lutego pracodawca zobowiązany jest przysłać ci PIT.
Jeśli to była umowa o pracę, to będzie to najprawdopodobniej PIT-11. Jesteś zobowiązany złożyć na jego podstawie roczne rozliczenie PIT-37.
BYKOM STOP! Poprawna pisownia i ortografia w Internecie.
Wiedźma

Postprzez Agawa » poniedziałek 02 stycznia 2006, 09:22

Ja należę do funduszu emerytalnego Bankowy.Co roku przysyłają mi takie zestawienie ile już pieniążków mam na emeryturke odłożone :lol:
Agawa

Postprzez dianda » poniedziałek 02 stycznia 2006, 11:43

ile ;)? 10zł...
:arrow: Kat. B: 29.11.2005
>>>Zdane za pierwszym podejściem<<<
Obrazek
dianda

Następna strona

Powrót do Luźna gadka