Czym skutkuje odwołanie?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Czym skutkuje odwołanie?

Postprzez anna_szczesniak » sobota 15 września 2007, 11:50

Witam.
Dnia 07.09.2007 po raz trzeci nie zaliczyłam egzaminu praktycznego. W związku z moimi watpliwościami na miejsce w ktorym zostałam oblana udałam się ze swoim instruktorem, który uznał że zostałam oblana bezpodstawnie. (Dodam, że był to sam koniec egzaminu, już wracałam do ośrodka egzaminowania, byłam niemal dwie przecznice od niego, mimo ze wynik negatywny to egzaminator nie kazal mi sie przesiadac - sama wrocilam na plac manewrowy.)Złożyłam podanie i wraz z tatą i innym egzaminatorem obejrzeliśmy nagranie z kamer. Po raz kolejny stwierdzono, że nie popełniłam żadnego błędu. Od razu napisałam odwołanie do Urzędu Marszałkowskiego(przez dyrektora Word) i czekam na dezycję.
W związku z zaistniałą sytuacją mam pytanie. Poza zwrotem kosztów za egzamin i obserwacją egzaminatora, który popełnił błąd nie zostanie nic więcej zrobione w tej sprawie?
Czy naprawdę nikt nie może zmienić decyzji dotyczącej wyniku egzaminu?
Skończył mi się termin ważności egzaminu teoretycznego, muszę przejść doszkalanie (ponieważ trzeci nie zdany egzamin) i wszystkie koszty muszę pokrywać z własnej kieszeni?
anna_szczesniak

Postprzez skov » sobota 15 września 2007, 12:32

dokładnie jest tak jak piszesz
skov

Postprzez Hml » sobota 15 września 2007, 16:14

pozytywne odwołanie to tylko darmowy nastepny egzamin i nic wiecej, żaden wynik pozytywny... :/
7 maj 07 - 12 lipiec 07 Cały Kurs
7 wrzesień 07 - (T+ P-)
12 październik 07 - P+
Obrazek
Hml

Postprzez scorpio44 » sobota 15 września 2007, 17:08

A swoją drogą z wypowiedzi koleżanki wynika, że w Łodzi można obejrzeć zapis egzaminu przed złożeniem (lub nie!) odwołania.
scorpio44

Postprzez ella » sobota 15 września 2007, 23:57

Czy naprawdę nikt nie może zmienić decyzji dotyczącej wyniku egzaminu?

Może jedynie minister wydając nowe rozporządzenie o szkoleniu i egzaminowaniu. Niestety w tym jest zapis, że masz tylko darmowy następny egzamin.
ella
Moderator

Postprzez anna_szczesniak » niedziela 16 września 2007, 16:10

scorpio44 Aby moc obejrzec nagranie wystarczy napisac zwykle podanie z prosba o mozliwosc jego odtworzenia. Dzieki temu upewniam sie czy dobrze pamietam sytuacje i czy faktycznie nie popelnilam bledu. (wiadomo, na egzaminie stres itd. wiec moglam zwyczajnie cos przeoczyc, pomylic)
Dopiero po obejrzeniu nagrania pisze odwolanie od decyzji egzaminatora.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Mialam nadzieje ze jednak sa jakies przepisy, ktore umozliwiaja zmiane decyzji. Niezbyt usmiecha mi sie zdawanie po raz kolejny egzaminu. Stres, koszty teorii, koszty doszkalania.

A tak czysto teoretycznie to wedlug obecnych przepisow, moge jeszcze kilka krotnie podchodzic do egzaminu, za kazdym razem z wynikiem negatywnym nie z wlasnej winy (a pomylki egzaminatora) i w sumie moge nigdy prawa jazdy na oczy nie zobaczyc?
anna_szczesniak

Postprzez scorpio44 » niedziela 16 września 2007, 18:31

anna_szczesniak napisał(a):scorpio44 Aby moc obejrzec nagranie wystarczy napisac zwykle podanie z prosba o mozliwosc jego odtworzenia. Dzieki temu upewniam sie czy dobrze pamietam sytuacje i czy faktycznie nie popelnilam bledu.

No ja rozumiem. Ale chodzi o to, że w rzadko którym WORDzie tak jest. Przeważnie możliwość zobaczenia zapisu egzaminu jest dopiero po złożeniu odwołania.
scorpio44

Postprzez Albert Z. » poniedziałek 24 września 2007, 20:40

Witam!

mam pytanko, czy na podstawie nagrania (filmu) z egzaminu można stwierdzić
że np. po wyjeździe z placu manewrowego została wykonana tylko jedna próba parkowania równolegle (z komentarzem egzaminatora - "dobrze" ) - a na
papierku od egzaminatora napisane jest 2 razy N - negatywnie! ????

z góry dzięki za info i
pozdrowionka.
Albert Z.

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 24 września 2007, 22:30

No oczywiście, że można. Nagrany jest cały przebieg egzaminu (oczywiście pomijając mało realną ewentualność, że egzaminator coś tam przy sprzęcie majstrował - zresztą gdyby to się wydało, to egzamin jest nieważny). Dlatego aż mało prawdopodobne jest to, że było tak, jak piszesz.
scorpio44

Postprzez Albert Z. » wtorek 25 września 2007, 14:04

o ... i dzięki raz jeszcze scorpio44 - egzamin odbył się 24.09.2007 w WORD na Odlewniczej w takim razie zkładam podanie o wgląd w ten zapis i zobaczymy.
<< napisze jak będę coś wiedział >>
pozdrawiam
Albert Z.

Powrót do Egzamin na prawo jazdy