Lewoskręt na A..

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Lewoskręt na A..

Postprzez Bauer » czwartek 15 maja 2008, 17:48

Witam. Mam takie pytanie. Zdajac na kat. A musze przjechac przez skrzyzowanie i skrecic w lewo..

Jeżeli skreca sie w lewo to ustawia sie do osi jezdni. To wiem. Ale co sie dzieje jeżeli mam osobny pas do skretu w lewo. Tez tzreba sie ustawic do jego lewej krawedzi?
Bauer

Postprzez klouczers » czwartek 15 maja 2008, 18:29

Ja zostałem nauczony, że nie.
klouczers

Postprzez DEXiu » czwartek 15 maja 2008, 20:11

Nie trzeba, ale można (dobrze jest sobie zadać pytanie: czemu ma służyć ten przepis i jak się ma jazda pasem do skrętu do realizacji tego celu :wink: )
DEXiu

Postprzez funnygirl » czwartek 15 maja 2008, 20:33

Ja zostałem nauczony, że nie.

a ja zostałam nauczona, że tak
Kategoria B
- plac (-) miasto (-)
- plac (+) miasto (+)

Kategoria A
- plac (+) miasto (+)
--------------------------------------
Pani instruktor. Finally!
funnygirl

Postprzez Bauer » piątek 16 maja 2008, 13:40

No to jak wkoncu?
Bauer

Postprzez mihauu » piątek 16 maja 2008, 14:34

Ustawiasz się możliwie najbliżej osi jezdni lub jej lewej krawędzi (zależy od drogi dwu- czy jednokierunkowej), zgodnie z przepisami.

Art 22. ust. 2 pkt. 2
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
mihauu

Postprzez Bauer » piątek 16 maja 2008, 14:47

No ale pójdzmy dalej..

Przepisu ust.2 nie stosuje sie jezeli wymiary pojazdu uniemożliwuają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku

Niewiem czy dobrze rozumie ale jak mam osobny pas do skretu w lewo to nie trzeba zblizac sie do osi. Czy tak jest?
Bauer

Postprzez mihauu » piątek 16 maja 2008, 15:28

Tak, jak jest osobny pas do skrętu to oczywiście można :)
mihauu

Postprzez DEXiu » piątek 16 maja 2008, 17:12

Bauer ==> Zauważ, że w zacytowanym przez Ciebie przepisie jest napisane "...lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku" - nie ma nic wspomniane o tym, że "dopuszczalna jest jazda w jednym kierunku z danego pasa". Interpretacje są różne, ale wg mnie przepis ten dotyczy raczej sytuacji, gdy wszyscy ze wszystkich pasów mogą jechać np. tylko w lewo. Ponownie proponuję zadać sobie pytanie czemu ten przepis ma służyć.
DEXiu

Postprzez Bauer » piątek 16 maja 2008, 19:29

No to ja proponuje ze moglbys mi powiedziec zebym na zly pomysl nie wpadl.
Bauer

Postprzez DEXiu » sobota 17 maja 2008, 13:51

Tzn. co powiedzieć? Jaki jest wg mnie sens tego przepisu? To chyba dość jasne: przy lewo- (czy analogicznie prawo-) skręcie mamy zjechać odpowiednio możliwie jak najbardziej w lewo (lub prawo) aby ułatwić jazdę (a w każdym razie jej nie utrudniać) tym, którzy będą chcieli jechać prosto, skręcać w przeciwną stronę, omijać nas lub wykonywać jakieś inne manewry.
DEXiu

Postprzez scorpio44 » niedziela 18 maja 2008, 22:18

Ja np. rowerzystom (z własnego niekoniecznie miłego doświadczenia) nie polecam ustawiania się w takich sytuacjach przy lewej krawędzi pasa, dlatego że istnieje duże prawdopodobieństwo, że w trakcie skrętu jakiś samochód weźmie nas z prawej strony (w skrajnym wypadku rowerzysta może tym samym znaleźć się na nim lub pod nim ;)).
scorpio44

Postprzez funnygirl » poniedziałek 19 maja 2008, 06:38

scorpio44 napisał(a):Ja np. rowerzystom (z własnego niekoniecznie miłego doświadczenia) nie polecam ustawiania się w takich sytuacjach przy lewej krawędzi pasa, dlatego że istnieje duże prawdopodobieństwo, że w trakcie skrętu jakiś samochód weźmie nas z prawej strony (w skrajnym wypadku rowerzysta może tym samym znaleźć się na nim lub pod nim ;)).

To swoją drogą. Praktyka sobie a teoria sobie. Ciarki mnie przechodzą jak jedzie ktoś na skuterku 'jak najbliżej prawej krawędzi' a samochody biorą go na trzeciego i jadą z nim na równi.... Na kursie i na egzaminie zawsze ustawiałam się albo przy prawej albo przy lewej. Natomiast jak jeżdże na motocyklu, to ponieważ jest on sporawy, pozwalam sobie jechać prawie że środkiem pasa, żeby samochody normalnie mnie wyprzedzały, a nie zrównywały się ze mną i jechały obok.
Kategoria B
- plac (-) miasto (-)
- plac (+) miasto (+)

Kategoria A
- plac (+) miasto (+)
--------------------------------------
Pani instruktor. Finally!
funnygirl

Powrót do Sytuacje na drodze