Łuk na półsprzęgle

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez andzia_tor » środa 08 kwietnia 2009, 10:44

wczoraj miałam egzamin. przejechałam łuk, zaparkowałam , jechałam na półsprzęgle. a egzaminator mi na to że muszę jeszcze raz go pokonać, bo nie jezdzi się z wciśniętym sprzęgłem. kazał mi tylko wciskać pedał gazu, bez sprzegła. co o tym myślicie? jak was uczyli instruktorzy i jak robiliście na egzaminie? :idea:
andzia_tor

Postprzez namespace » czwartek 09 kwietnia 2009, 11:34

andzia_tor napisał(a):wczoraj miałam egzamin. przejechałam łuk, zaparkowałam , jechałam na półsprzęgle. a egzaminator mi na to że muszę jeszcze raz go pokonać, bo nie jezdzi się z wciśniętym sprzęgłem. kazał mi tylko wciskać pedał gazu, bez sprzegła. co o tym myślicie? jak was uczyli instruktorzy i jak robiliście na egzaminie? :idea:

Na łuku jeździłem tylko na półsprzęgle, zero gazu!!! Tak mnie też uczyli instruktorzy.

A poza tym, to nie ma chyba nigdzie sprecyzowane w jaki sposób jechać na łuku. Ważne by nie przekroczyć linii, nie uderzyć w słupek, nie zatrzymać się i schować samochód całkowicie w polu zatrzymania. Nie rozumiem tego egzaminatora.
Jam w tej parafii największy żul.
namespace

Postprzez Ania002 » czwartek 09 kwietnia 2009, 16:28

andzia_tor napisał(a):wczoraj miałam egzamin. przejechałam łuk, zaparkowałam , jechałam na półsprzęgle. a egzaminator mi na to że muszę jeszcze raz go pokonać, bo nie jezdzi się z wciśniętym sprzęgłem. kazał mi tylko wciskać pedał gazu, bez sprzegła. co o tym myślicie? jak was uczyli instruktorzy i jak robiliście na egzaminie? :idea:

Mnie też instruktor uczył, żeby jechać na półsprzęgle
Ania002

Postprzez chantal » czwartek 09 kwietnia 2009, 16:54

ja rowniez jezdzilam na polsprzegle ale gazu sobie troszke dodawalam,nigdy zaden z egzaminatorow sie nie przyczepil :)
29 listopad 2008-mój szczęśliwy dzień:)
UWAGA-BLONDYNKA ZA KIEROWNICĄ:)
chantal

Postprzez moniczka41 » czwartek 09 kwietnia 2009, 17:02

ja tak samo, zawsze jeździłam po łuku na pół sprzęgle, zazwyczaj bez dodawania gazu
25.11.2008 Egzamin zdany :D
9.12.2008 Odbiór prawa jazdy i...
...jestem już kierowcą :D

Obrazek[/url]
moniczka41

Postprzez Amos » czwartek 09 kwietnia 2009, 18:07

Widać bardzo chciał cię Andziu uwalić już na łuku. :(
A zdałaś ten egzamin?
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez haxigi » czwartek 09 kwietnia 2009, 23:14

ja zdawałem na Clio III i tam nie da się ruszyć bez gazu, więc jechałem sobie troszku na gazie, tak samo do tyłu - bez gazu się nie da . Ale w punto na nauce to sobie spokojnie na półsprzęgle jechałem.
20.12.2008 - Zapisałem się na prawko
05.01.2009 - pierwsza teoria
12.01.2009 - pierwsza jazda
13.03.2009 - I egzamin (oblane miasto)
03.04.2009 - poprawka (zdana)
haxigi

Postprzez waldek » piątek 10 kwietnia 2009, 07:56

..nie powinnaś w ogóle powtarzać twego manewru, o ile wykonałaś go poprawnie ( czyli nie przekroczyłaś linii i nie dotknęłas słupka..).
przeczytałem projekt zmian w systemie egzaminowania- szkoda , że tak późno o tym pomyślano; ale jedna uwaga: trudno najpierw wsiąść do samochodu a potem sprawdzać poziom płynów ( oleju, hamulcowego....)
waldek

Postprzez fabregascesc » niedziela 12 kwietnia 2009, 21:53

no troche dziwne

bo łuk zazwyczaj się na półsprzęgle powinno robić

jak autko jest dynamiczne to nawet trudno na samym sprzęgle łuk przejechać(tyłem) a co dopiero z gazem :shock:

przy ruszaniu ewentualnie gazu dodać (dla pewności aby nie zgasł)
Takie jest moje zdanie
Egzaminator troche dziwny -jeżeli to co piszesz jest prawdą
pozdro
5.03.2009 to był mój dzień :D
fabregascesc

Postprzez qwer0 » poniedziałek 13 kwietnia 2009, 10:02

jak autko jest dynamiczne to nawet trudno na samym sprzęgle łuk przejechać(tyłem) a co dopiero z gazem Shocked

lol??
Tak juz zbaczajac z tematu - nie wazne czy to prawidlowo, czy nie, ale...
Trudno na samym sprzegle luk przejechac?? Moze Tobie.
Z reszta daleko szukac nie trzeba.
Na plac sie przejsc i mozna zobaczyc, ze w czasie gdy blondynka robi luk na polsprzegle, jakis kolo obok zrobi luk na gazie 3 razy z rzedu, a ona jeszcze nawet pierwszego podejscia nie skonczy.
"Nie da sie", a "ja nie umiem" to 2 rozne rzeczy.

Podczas calego swojego kursu na prawko na luku bylem 2 razy - po 3-4 proby, bo mi instruktor kazal :P
I dla mnie jest nie do pomyslenia, jak ludzie sobie kupuja GODZINY na sam luk. Toz mnie po 10min by sie znudzilo.
Baaaa... robiac to na polsprzegle, po pierwszym podejsciu by mnie zaczelo mdlic.
Zamiast krazyc godzine po luku w ta i z powrotem i szukac sposobu, jak tu skrecic, zeby sie wyrobic, wziac ta godzine i po polu jezdzic tylko na wstecznym - nie znudzi sie tak predko, a pewnie wieksze prawdopodobienstwo, ze sie na wstecznym naumie jezdzic - nie tylko na przygotowanym luku, ale w kazdej sytuacji.
Egzaminator troche dziwny -jeżeli to co piszesz jest prawdą

Dziwny?? A mnie sie wydaje, ze calkiem realnie mysli.
Jak mu na miescie panna w celu obnizenia predkosci nie zdejmie nogi z gazu, tylko zacznie sprzeglo wciskac. Troszki nie bardzo prawidlowo.
Kryteria oceniania jazdy po pasie ruchu to jedno, a poprawnosc techniczna to 2gie.
To zadanie nie nazywa sie "powolna jazda na polsprzegle po luku".
Na miescie nie trudno znalezc ciasna uliczke, czy jakies wjazdy pod ostrym katem - nie wyobrazam sobie co by sie tam zaczelo dziac, jakby kazdy w takich miejscach sie zatrzymywal i zaczynal caly odcinek pokonywac na polsprzegle.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Margo » poniedziałek 13 kwietnia 2009, 10:30

Moim zdaniem wykonywanie tego manewru ma pokazać,że kursant potrafi jeździć wolno i panować nad samochodem dlatego szybka jazda na rękawie dla mnie jest bez sensu.
Margo

Postprzez qwer0 » poniedziałek 13 kwietnia 2009, 17:16

dlatego szybka jazda na rękawie dla mnie jest bez sensu.

tylko czy jazda na obrotach biegu jalowego - bez dodawania gazu - jest jazda szybka?? :|
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Margo » poniedziałek 13 kwietnia 2009, 19:38

Rękaw ma polegać na sprawdzeniu dokładności kursanta więc niech każdy robi jak chce :wink:
Margo

Postprzez Driver'ka » poniedziałek 13 kwietnia 2009, 21:10

Nigdzie nie jest napisane, że nie możesz jechać na półsprzęgle. To jak pokonasz łuk, to Twój wybór. Grunt żebyś nie potrąciła słupka, wyjechała za linię, na linię itd. Ja jeździłam na półsprzęgle, dodając czasem troszkę gazu (jeśli łuk miał nierówną powierzchnię). Zresztą skąd egzaminator wiedział, że jedziesz na samym półsprzęgle? :roll:
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez haxigi » poniedziałek 13 kwietnia 2009, 22:03

Driver'ka napisał(a):Nigdzie nie jest napisane, że nie możesz jechać na półsprzęgle. To jak pokonasz łuk, to Twój wybór. Grunt żebyś nie potrąciła słupka, wyjechała za linię, na linię itd. Ja jeździłam na półsprzęgle, dodając czasem troszkę gazu (jeśli łuk miał nierówną powierzchnię). Zresztą skąd egzaminator wiedział, że jedziesz na samym półsprzęgle? :roll:

może się skubany usiadłw samochodzie na łuku i widział w swoich prawych pedałach - o ile ma tam sprzęgło.
20.12.2008 - Zapisałem się na prawko
05.01.2009 - pierwsza teoria
12.01.2009 - pierwsza jazda
13.03.2009 - I egzamin (oblane miasto)
03.04.2009 - poprawka (zdana)
haxigi

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy