Badania lekarskie kat. B i C

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Badania lekarskie kat. B i C

Postprzez Szmitz » sobota 16 maja 2009, 13:43

Mam pytanie czy najpierw muszę się zapisać na kurs prawa jazdy czy isć przed zapisem do Lekarza ??
Chce zrobić kat B i C odrazu najpierw B potem C i czy jak już będę u lekarza to się płaci za badania osobno na kat. B i na C ?? ile kosztują badania .??
Szmitz

Postprzez luklic » sobota 16 maja 2009, 13:54

Musisz iść się dowiedzieć jak to wygląda w tym konkretnym ośrodku szkolenia do jakiego chcesz się zapisać ;] W niektórych robią tak, że lekarz przychodzi do ośrodka i robi badania wszystkim za jednym razem. Jeśli nie to może być też tak, że jakiś ośrodek ma konkretnie umowę z jakimś wybranym doktorkiem i wtedy się dowiesz do jakiego masz pójść ;] U mnie było tak, że dowiedziałem się z jakim lekarzem ośrodek ma umowę i było 10zł taniej :D

O ile dobrze pamiętam na kat. B płaciłem 40zł :P
luklic

Postprzez qwer0 » sobota 16 maja 2009, 14:01

O ile dobrze pamiętam na kat. B płaciłem 40zł Razz

ja tam bez zadnych znizek, znajomosci placilem 30zl - wiec guzik nie interes zrobiles.
Mam pytanie czy najpierw muszę się zapisać na kurs prawa jazdy czy isć przed zapisem do Lekarza ??
Chce zrobić kat B i C odrazu najpierw B potem C i czy jak już będę u lekarza to się płaci za badania osobno na kat. B i na C ?? ile kosztują badania .??

przed kursem musisz miec badania lekarskie.
Idziesz do odpowiedniego lekarza/osrodka medycznego, robisz badania i idziesz na kurs.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez kkierowca » sobota 16 maja 2009, 15:39

Idziesz do odpowiedniego lekarza/osrodka medycznego, robisz badania i idziesz na kurs.

Nie do końca prawda. Ja badania miałem zrobione pod sam koniec kursu teoretycznego. Czytaj co napisał luklic, bo mądrze napisał. Wszystko zależy od środka. Są takie, które wymagają od razu, ale np. w moim mieście niemal wszystkie ośrodki robią badania na miejscu. Przychodzi lekarz i robi całej grupie. Tak też było u mnie. I koszty tego są mniejsze. Ja również płaciłem lekarzowi 40 zł. 40 zł i masz papierek. I tu kwestia lekarza, u mnie taki był lekarz, który nic nie badał. Masz okulary? Masz terminowe. Nie nosisz okularów? Masz bezterminowe. I tak to wyglądało. Nie tylko u mnie, ale i w większości ośrodków, w których moi znajomi robili.
kkierowca

Postprzez luklic » sobota 16 maja 2009, 16:47

qwer0 napisał(a):
O ile dobrze pamiętam na kat. B płaciłem 40zł Razz

ja tam bez zadnych znizek, znajomosci placilem 30zl - wiec guzik nie interes zrobiles.

W moim odczuciu interes zrobiłem, bo mieszkam w małym mieście i praktycznie jest tylko jeden lekarz przemysłowy i wszyscy do niego chodzą. Dla wszystkich ośrodków szkolenia było płatne 50zł, a tylko u tego co ja robiłem 40zł :P Po za tym nie będę się kłócił o 10zł bo za kurs wyszło mi dosyć tanio i zostałem odpowiednio przygotowany żeby zdać na 1 razem i nie ponosić kosztów dodatkowych godzin i egzaminów :P

kkierowca napisał(a):

Nie do końca prawda. Ja badania miałem zrobione pod sam koniec kursu teoretycznego.

No akurat to trochę mija się z celem, bo jeśli lekarz stwierdziłby, że nie możesz prowadzić to po co masz płacić za kurs ;] Najpierw badania powinny być.
luklic

Postprzez qwer0 » sobota 16 maja 2009, 18:08

Nie do końca prawda.

Prawda, a to ze osk sie do tego nie stosuja to inna sprawa.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez ella » sobota 16 maja 2009, 18:51

Wszystko zależy od tego w jakim stopniu OSK łamią przepisy. Czyli zrób tak jak radzi
Musisz iść się dowiedzieć jak to wygląda w tym konkretnym ośrodku szkolenia do jakiego chcesz się zapisać

A prawidłowo powinno być tak

Rozporządzenie napisał(a):§ 6. 1. Szkolenie podstawowe lub dodatkowe może rozpocząć osoba, która posiada:
1) wymagany przepisami ustawy wiek;
2) orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem;
ella
Moderator

Postprzez Pajejek » sobota 16 maja 2009, 22:02

kkierowca napisał(a): 40 zł i masz papierek. I tu kwestia lekarza, u mnie taki był lekarz, który nic nie badał. Masz okulary? Masz terminowe. Nie nosisz okularów? Masz bezterminowe. I tak to wyglądało.

Przerażające!
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Powrót do Egzamin na prawo jazdy