Przeglad techniczny

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Przeglad techniczny

Postprzez knurowica » piątek 26 czerwca 2009, 14:16

Dzien dobry. Za niecaly miesiac czeka mnie przeglad do ktorego podejde pierwszy raz. Problem w tym ze moj samochod ma jedna powazna usterke ktorej naprawa jest nie na moja kieszen. Chodzi o to ze silnik ma wycieki oleju a tego nie uda mi sie ogarnac. Zwiazku z tym chcialbym sie spytac moze jakis prowiziryczny i w miare tani na zatamowanie tych wyciekow na dzien przegladu. Czasem w Tesco badz na niektorych stacjach benzynowych widuje jakies srodki w cenie od 15 zl ktore niby uszczelniaja silnik ale podchodze do tego z malym dystansem. Moze ktos z was stosowal takie preparaty i moze cos napisac na temat ich skutecznosci. I jest jeszcze mozliwosc ze moglbym zrobic przeglad w jakiejs stacji gdzie za przysłowiowa "lachę" podbijaja dowod tylko nie mam zadnego znajomego co pracuje w takich stacjach. Moze sa jeszcze inne sposoby ktore nie przychodza mi do glowy. Z gory dziekuje za okazana mi pomoc.
knurowica

Postprzez przemcus » piątek 26 czerwca 2009, 14:45

Myślę, że na tym forum raczej nikt Ci nie pomoże, tutaj nikt nie pisze o przekrętach, a ty jak piszesz, chcesz takowego przekrętu dokonać "...gdzie za przysłowiowa "lachę" podbijaja dowod tylko nie mam zadnego znajomego co pracuje w takich stacjach...". Nie po to, ktoś ustanawiał prawo, by szukać omijania, rozumiem że usterka jest nie na twoją kieszeń, ale chyba nie tędy droga.
przemcus

Postprzez BOReK » piątek 26 czerwca 2009, 16:40

Ja powiem, że te wszystkie ceramizery i inne preparaty rzadko kiedy pomagają i tylko przy pierwszych objawach nieszczelności (palenie oleju na przykład). Sprawdzone właśnie wśród kolegów z tymi samymi Civicami, więc nie ma co próbować. Metod innych niż remont lub przeszczep nie znam.
BOReK

Postprzez Pajejek » piątek 26 czerwca 2009, 18:12

Zgadzam się z przemcusem. Przykro mi to mówić ale musisz sobie radzić sam. Niestety remont albo nowy, lepszy wóz.
Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać.
Cyceron.
Pajejek

Postprzez Nucleus89 » piątek 26 czerwca 2009, 18:50

podjedz na stacje wcześniej, i zorientuj się "ile " za przegląd, nie zebym to pochwalal, ale rozumiem ze naprawisz auto, jak tylko uzbierasz kase?
Nucleus89

Postprzez Pinhead » piątek 26 czerwca 2009, 19:01

Dolej mu "Stop Smoke" i Motodoctora. I jeśli przestanie kapać to jeździj na tym aż nie naprawisz wycieku. Jak nie przestanie kapać to odstaw grata na parking i zbieraj kase na naprawe.
Pinhead

Postprzez knurowica » piątek 26 czerwca 2009, 21:43

A gdybym zrobil taki myk, ze celowo bym nie poszedl na badanie techniczne i przyjmujac ze dopiero po miesiacu czy lub dwoch przyjechalbym ze sprawnym pojazdem to bede musial placic jakas olbrzymia kare za niezgloszenie sie na przeglad w terminie czy poprostu oni przymkna na to oko?
knurowica

Postprzez cman » piątek 26 czerwca 2009, 21:54

Ich to w ogóle nie interesuje. Kiedy przyjdziesz, wtedy podbiją przegląd licząc od dnia kiedy przyszedłeś i tyle.
cman

Postprzez marcij » piątek 26 czerwca 2009, 22:40

A rozbieral ktos z Was silnik , po zalaniu takim "uszczelniaczem" ? Pytanie retoryczne , bo jesliby to robil , to nie polecalby czegos takiego. To jest rozwiazanie jedynie jesli sie chce szybko sprzedac samochod a i tak nie zawsze dziala.

A co do samych wyciekow, jesli nie sa strasznie duze , to sypnij na nie jakiegos kurzu/piachu itd, i 50% diagnostow nie zwroci na to uwagi, a kolejne 50% przymknie oko.
Obrazek
marcij

Postprzez Pinhead » sobota 27 czerwca 2009, 10:06

Lepszy motodoktor w silniku niż wylewający się z niego olej. Tak to jest jak ktoś ma samochód na który go nie stać, sam koszt zakupu to nie wszystko.
Pinhead

Postprzez qwer0 » sobota 27 czerwca 2009, 11:58

ja bym sie tak nie martwil tym przegladem, watpie zeby wiadrami sie ten olej lal.
Jesli silnik jest tylko mokry to nie powinno byc wiekszych problemow z przegladem, problem bedzie jak wlasnie wiadrami sie lac bedzie (wczoraj widzialem taka maszyne... ma z 50 lat i wszystkie sluby odkrecic idzie palcami tak dobrze nasmarowane xD ).
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez marcij » sobota 27 czerwca 2009, 12:19

A tak wogole , to olej najczesciej leje sie przez uszczelke miski olejowej , lub pokrywy zaworow. Te uszczelki kosztuja po kilka zlotych i zaden problem je wymienic i miec czysty silnik i nie znaczyc terenu na parkingach ;P
Obrazek
marcij

Postprzez knurowica » sobota 27 czerwca 2009, 13:39

No bo z tym olejem tak tragicznie nie jest. Wystarczy ze raz na miesiac zaleje silnik 1 litrem oleju mineralnym i chodzi jakos. Tylko tak to raczej me auto nie przejdzie przegladu :/
knurowica

Postprzez Pinhead » sobota 27 czerwca 2009, 13:42

A skąd masz wyciek ?
Pinhead

Postprzez Ad_aM » sobota 27 czerwca 2009, 14:04

Nie pitolcie głupot. Pokażcie mi auto które nie przeszło przeglądu, bo ma wycieki oleju? :wink: :lol:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Następna strona

Powrót do Luźna gadka