Wybór samochodu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Wybór samochodu

Postprzez qwerty0 » środa 22 lipca 2009, 18:51

Witam.

Chciałbym poprosić Was o opinie na temat następujących samochodów:

1. Volkswagen Golf IV
2. Peugeot 206
3. Mazda 323F (III generacja)
4. Opel Astra II
5. Rover 214

Samochód koniecznie hatchback, najlepiej z 1998 roku lub młodszy. Szczególnie proszę o opinie na temat awaryjności, kosztów utrzymania (ceny części, spalanie) i komfortu jazdy. Pojemność do 1,6 w benzyniaku. Nie wiem czy nie lepiej wybrać diesel'a - czym różnią się te silniki w praktyce, który lepszy?

Na samochód chciałbym przeznaczyć do 13-14 tysięcy z rejestracją.
Kierowca kat. B ;-)
qwerty0

Postprzez wilkuzzz » środa 22 lipca 2009, 19:34

Moim zdaniem Volkswagen to najlepszy wybór ale za tę cenę w dieslu nie kupisz , nieśmiertelny 1,9 TDI trzyma fason i jest dość drogi na rynku wtórnym , co do silników benzynowych nie posiadam wiedzy na temat tych jednostek napędowych :P
"Spadochroniarstwo uczy nas być silnym, a tylko takich potrzebuje nasza ojczyzna"
Gen. Stanisław F. Sosabowski
wilkuzzz

Postprzez modzel » środa 22 lipca 2009, 20:03

z podanych to mazda, może jeszcze corolla, nissan

Japończyk to Japończyk :) najbardziej bezawaryjne. zwłaszcza corolla.
modzel

Postprzez mk61 » środa 22 lipca 2009, 20:16

Popieram "ręcyma i nogima" Modzel'a. Japończyk, to Japończyk i jeśli trafi się na zadbany egzemplarz, to będzie służył wiele lat.

Czym się różni Diesel od benzyny? Spalaniem i ceną paliwa przede wszystkim. Jednak, jeśli w dieslu coś się "wysypie" (np. pompa paliwa), to wtedy trzeba się już wykosztować. W Dieslach należy też zwracać uwagę na jakość paliwa, bo są na to bardzo "czułe".

Jeśli jednak nie chcesz Japończyka, to bierz Niemca. Opla, albo VW. W VW na pewno trzeba uważać na przebieg/zużycie auta, a w Oplu radzę przed zakupem sprawdzić, czy pompa paliwa jest w porządku (to, jeśli chodzi o Diesle).
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez qwerty0 » środa 22 lipca 2009, 20:18

modzel napisał(a):z podanych to mazda

A jak z cenami części i "paliwożernością" w tych samochodach?

modzel napisał(a):może jeszcze corolla, nissan

Nissan tragicznie wypadł w testach zderzeniowych EuroNCAP, więc odpada. A corolla nie podoba mi się stylistycznie :D
Kierowca kat. B ;-)
qwerty0

Postprzez BOReK » środa 22 lipca 2009, 21:04

Każdy Nissan wypadł tragicznie?

Paliwożerność wygląda tak, że Japończyki to z reguł oszczędne samochody. Japonia nie śpi na ropie, musi oszczędzać. Z częściami na pewno jest trudniej niż w przypadku pojazdów niemieckich, ale i awaryjność jest zwykle mniejsza. Wszystko zależy jednak od marki, modelu i wieku, a także od własnych umiejętności. Szukam teraz sprzęgła do Civica i ceny tego samego towaru wahają się od 500 do 900 pln zależnie od dostawcy. ;)
BOReK

Postprzez qwerty0 » środa 22 lipca 2009, 21:09

BOReK napisał(a):Każdy Nissan wypadł tragicznie?

Miałem na myśli Nissana Almerę (bo chyba tylko on mieści się w moich kryteriach), link do testu:
http://www.euroncap.com/tests/nissan_almera_1999/39.aspx
Kierowca kat. B ;-)
qwerty0

Postprzez modzel » środa 22 lipca 2009, 22:14

wystukaj sobie raporty spalania to będzie pierwszy link z googola, chwilowo strona off

co do części wiadomo ze w aso sporo, w innych warsztatach taniej, ale w Japończyku jak się robi na bieżąco to nie ma co się psuć
modzel

Postprzez wilkuzzz » środa 22 lipca 2009, 22:19

www.autocentrum.pl

raporty spalania etc

CO do wypowiedzi o oplu w oplu tyle Niemca co w Kaczyńskim dobrego prezydenta :D tam nigdy nie było dobrego wykonania i trwałości podzespołów jak w volkswagenie , astra II ma zabudowaną pompę paliwa nie wymienialną więc lepiej na to zwracać uwagę chyba że chce się kupić cały bak xD nie wiem czy jest tak we wszystkich modelach ale obiło mi się o uszy o takim przypadku , a Japończyki jak Japończyki dobre auta mało awaryjne no ale za części trzeba czasami płacić jak za zboże
"Spadochroniarstwo uczy nas być silnym, a tylko takich potrzebuje nasza ojczyzna"
wilkuzzz

Postprzez mk61 » środa 22 lipca 2009, 22:27

Obiło Ci się o uszy, a Ty dalej bzdury roznosisz.
Co do trwałości, to ja mam 14 letniego Opla i nic (poza rdzą) mu nie dokucza. A przyznam, że czasem "baty" dostaje.
Co do tej pompy paliwa, to nawet nie skomentuję, bo szkoda mi klawiatury. :lol:
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez wilkuzzz » środa 22 lipca 2009, 22:33

widziałem takie rewelacje na forum opla , nie unoś się bo ci się temperatura powietrza w pokoju podniesie ; )
Ostatnio zmieniony środa 22 lipca 2009, 22:36 przez wilkuzzz, łącznie zmieniany 1 raz
wilkuzzz

Postprzez mk61 » środa 22 lipca 2009, 22:36

Absolutnie się nie unoszę i się nie uniosłem. Akurat, jeśli chodzi o to, że mam Opla, to wcale go nie faworyzuję, ale chociaż wiem co i jak się w tych autach dzieje. ;)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez qwerty0 » środa 22 lipca 2009, 22:36

Póki co weźmy pod lupę Golfa i Mazdę. Warto zainwestować w LPG, kupić diesel'a czy po prostu jeździć na benzynie?
Samochód będzie dość dużo jeździł.
Kierowca kat. B ;-)
qwerty0

Postprzez wilkuzzz » środa 22 lipca 2009, 22:39

Też mam opla a dokładnie corse c i mam na co narzekać ; ) a moje 2 auto czyli 11 letni golf III jak na razie bez większych uszczerbków na zdrowiu , od 5 lat w kraju sprowadzony przeze mnie osobiście . Dobra nie offtopujmy : P

Diesel to wyższe koszta zakupu za to mniejsze spalanie , benzynka to benzynka wiadomo :)
wilkuzzz

Postprzez mk61 » środa 22 lipca 2009, 22:49

qwerty0 napisał(a):Samochód będzie dość dużo jeździł.

W takim razie Diesel, lub LPG, ale ja bym się skłaniał ku Dieslowi, bo przy LPG masz większe prawdopodobieństwo, że instalacja będzie ciulowo zamontowana.
Też mam opla a dokładnie corse c i mam na co narzekać ; ) a moje 2 auto czyli 11 letni golf III jak na razie bez większych uszczerbków na zdrowiu , od 5 lat w kraju sprowadzony przeze mnie osobiście . Dobra nie offtopujmy : P

I w tym momencie utwierdziłeś mnie w moich przekonaniach, że kiedyś auta były lepsze i bardziej żywotne.
To samo mam ze swoimi. Opel jedzie wciąż przed siebie, a Peugeot z 2008 roku ciągle ma jakieś kaprysy. :D
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Następna strona

Powrót do Luźna gadka