Oblany egzamin ;< Odwołanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Oblany egzamin ;< Odwołanie

Postprzez marekj90 » czwartek 30 lipca 2009, 16:35

Wczoraj oblałem egzamin, zdawałem go po raz drugi.
Moja sytuacja wyglądała tak. Jadąc drogą dwukierunkową, byłem przed przejściem dla pieszych, przede mną jechało dwóch rowerzystów. Zacząłem ich wyprzedzać i na tym skończył się mój egzamin.

Dzisiaj odwiedzając moją szkołę jazdy, instruktor zapytał się na czym oblałem, opowiedziałem mu to co napisałem wyżej.

Jego zdaniem mogę się odwołać od decyzji egzaminatora, ponieważ na i przed przejściem dla pieszych nie wolno wyprzedzać pojazdów silnikowych którym rower ewidentnie nie jest ;] Mówił też, że jeśli to były jezdnie przedzielone linia ciągłą egzaminator miał rację, jeśli przerywaną nie. Jutro mam zamiar się tam przejść i sprawdzić :P Nie jestem pewny ale chyba z na przeciwka nic nie jechało. Podobno już kiedyś była osoba w podobnej sytuacji i wygrała.

Jeśli faktycznie to była linia ciągła i z na przeciwka nic nie jechało warto się odwoływać ?
marekj90

Postprzez marekqqq » czwartek 30 lipca 2009, 16:46

podejdź do instruktora, zabierz i podrzyj mu legitymację! Na i bezpośrednio przed przejściem nie wolno wyprzedzać wszelkich pojazdów! Pojazdów silnikowych nie wolna wyprzedzać na skrzyżowaniu (są wyjątki)
marekqqq

Re: Oblany egzamin ;< Odwołanie

Postprzez cman » czwartek 30 lipca 2009, 16:51

marekj90 napisał(a):Mówił też, że jeśli to były jezdnie przedzielone linia ciągłą egzaminator miał rację, jeśli przerywaną nie.

A to akurat nie ma nic do rzeczy.

Reszta już wyżej wyjaśniona.
cman

Postprzez mufyn » czwartek 30 lipca 2009, 21:10

marekj90 napisał(a):Podobno już kiedyś była osoba w podobnej sytuacji i wygrała.

Wygrać mogła tylko kolejny egzamin na koszt ośrodka. i tak czeka Cię trzeci i mam nadzieję ostatni egzamin. Pozdrawiam
12 kwiecień 2009: rozpoczęcie kursu
5 maj 2009: pierwsze jazdy
18 czerwca 2009: zapis na egzamin
2 lipca 2009: egzamin teoretyczny i praktyczny, Sukces!!!
14 lipca 2009 prawko w kieszeni:))
mufyn

Postprzez silossi » piątek 31 lipca 2009, 06:40

mufyn napisał(a):
marekj90 napisał(a):Podobno już kiedyś była osoba w podobnej sytuacji i wygrała.

Wygrać mogła tylko kolejny egzamin na koszt ośrodka. i tak czeka Cię trzeci i mam nadzieję ostatni egzamin. Pozdrawiam

Chyba nikt oprócz Ciebie nie pomyślał, że ta osoba mogła wygrać milion euro, albo ferrari. No cóż, może jednak nie tylko Ty, więc następnej osobie przyda się ta jakże nieznana informacja.
silossi

Postprzez mufyn » piątek 31 lipca 2009, 07:40

silossi napisał(a):Chyba nikt oprócz Ciebie nie pomyślał, że ta osoba mogła wygrać milion euro, albo ferrari. No cóż, może jednak nie tylko Ty, więc następnej osobie przyda się ta jakże nieznana informacja.

No wiesz, marzenia sie spełniają :lol: Piszę tylko że odwoływanie sie jest bez sensu bo i tak oprócz stówki w kieszeniu nic nie mamy, a "zyskujemy" także nieprzychylność egzaminatorów. To nie mit.
I tak mój Twój post wyląduje w koszu bo nic nowego nie wniosłeś nim do dyskusji więc daruj sobie takie wypowiedzi.
12 kwiecień 2009: rozpoczęcie kursu
5 maj 2009: pierwsze jazdy
18 czerwca 2009: zapis na egzamin
2 lipca 2009: egzamin teoretyczny i praktyczny, Sukces!!!
14 lipca 2009 prawko w kieszeni:))
mufyn

Postprzez Bliink » piątek 31 lipca 2009, 09:19

Mi się wydaje że żadnego pojazdu nie można wyprzedzac na pasach
14.05.2009 - Rozpoczęcie Kursu
15.07.2009 - Egzamin Łączony; Teoria(+),Praktyka(-)
21.07.2009 - Egzamin Praktyczny(+)
(7/23/09) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(7/31/09) Prawo Jazdy: ODEBRANE!!
Bliink

Postprzez brutus81 » piątek 31 lipca 2009, 14:31

Od czego chcesz sie odwoływać od tego ze pojazd wyprzedziles bezpośrednio przed przejściem dla pieszych , nie lepiej wziąśc kodeks do ręki i poczytać przepisy biorąc pod uwage, że szkolil Cie taki a nie inny instruktor ktory podstawowych przepisów nie zna , ni9e szukaj na forum współczucia tylko wejz sie w garść i sprobuj pojechać nastepny egzamin w miarę poprawnie pozdro
brutus81

Postprzez anonimowa18 » piątek 31 lipca 2009, 14:52

Ja nawet pamiętam podczas jednej z jazd jeszcze przed wewnętrzntm egzaminem tez miałam taką sytuację, że wyprzedziłam rowerzystę zaraz przed przejściem dla pieszych i była tam przerywana linia ale i tak uslyszałam od swojej instruktorki, że już bym miała po egzaminie bo przed przejściami na i zaraz bezpośrednio za nimi nie można wyprzedzać, bo jest to zagrożenie bezpieczeństwa. Więc nie radzę się odwoływać, bynajmniej ja nie widzę w tym sensu.
anonimowa18

Postprzez albin » sobota 01 sierpnia 2009, 15:00

Ja proponuję jednak napisać skargę ale do......starostwa powiatowego/urzędu miasta na instruktora, jeśli on takich rzeczy uczy. Albo poproś go o zwrot 112zł.
albin

Postprzez skov » sobota 01 sierpnia 2009, 21:40

marekj90 napisał(a):Wczoraj oblałem egzamin, zdawałem go po raz drugi.
Moja sytuacja wyglądała tak. Jadąc drogą dwukierunkową, byłem przed przejściem dla pieszych, przede mną jechało dwóch rowerzystów. Zacząłem ich wyprzedzać i na tym skończył się mój egzamin.

Dzisiaj odwiedzając moją szkołę jazdy, instruktor zapytał się na czym oblałem, opowiedziałem mu to co napisałem wyżej.

Jego zdaniem mogę się odwołać od decyzji egzaminatora, ponieważ na i przed przejściem dla pieszych nie wolno wyprzedzać pojazdów silnikowych którym rower ewidentnie nie jest ;] Mówił też, że jeśli to były jezdnie przedzielone linia ciągłą egzaminator miał rację, jeśli przerywaną nie. Jutro mam zamiar się tam przejść i sprawdzić :P Nie jestem pewny ale chyba z na przeciwka nic nie jechało. Podobno już kiedyś była osoba w podobnej sytuacji i wygrała.

Jeśli faktycznie to była linia ciągła i z na przeciwka nic nie jechało warto się odwoływać ?

kurcze, żeby napisać taki post trzeba się zalogować i zajmuje to trochę czasu. Zajrzeć do Prawa o Ruchu Drogowym zajmuję dużo mniej, nieprawdaż?
No ale... tu już trzeba szukać i myśleć.
skov

Postprzez scorpio44 » niedziela 02 sierpnia 2009, 13:49

anonimowa18 napisał(a):uslyszałam od swojej instruktorki, że już bym miała po egzaminie bo przed przejściami na i zaraz bezpośrednio za nimi nie można wyprzedzać

Tej pani również przydałoby się dokładniejsze zaznajomienie z przepisami. :)
scorpio44

Postprzez albin » piątek 20 listopada 2009, 19:39

I tacy ludzie uczą (oczywiście nie wszyscy), a potem się dziwić że biedny kursant oblewa egzamin.
Powiem wam jedno, nie jestem alfą i omegą w tej dziedzinie, ale jakby mnie ktoś o coś pytał i nie wiedziałbym czegoś albo nie byłbym pewny to po prostu zaglądam do kodeksu i szukam. Żadna ujma na honorze. Tym bardziej jakbym kogoś uczył. także dla mnie ta pani instruktor i ten pan również to amatorzy.
albin

Postprzez sjakubowski » piątek 20 listopada 2009, 19:56

No cóż... Jaki poziom na nauczania, taki poziom na drogach...

Poleć swojemu Instruktorowi Art. 26 ust. 3.
Kierującemu pojazdem zabrania się:
1. wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez Poznanianka » niedziela 22 listopada 2009, 18:38

Na pasach lub bezpośrednio przed nimi można TYLKO zmienić pas ruchu ale nie można wyprzedzać ! Czy to będzie samochód, motor, skuter czy rower.
Poznanianka

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy