PODATKI

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

PODATKI

Postprzez Czibsu » sobota 22 sierpnia 2009, 06:03

Witam.
Mam kilka pytań, a mianowicie:
1. Czy sprzedając samochód place podatek?
2. czy kupując samochód place podatek?
3. od czego zależy ile place i czy w ogóle coś place
Podam przykład:
- kupuje samochód od normalnego człowieka (nie firmy) np na allegro.
- samochód fajny ładny itd itp wiec go kupuje spisuje umowę itd kupuje go za np 2,000zl
- po 2-3 miesiącach wyjeżdżam z PL i muszę sprzedać samochód, wystawiam go np na allegro
- przyjeżdża facio ogląda i w końcu kupuje za kwotę 5,000zl, ( cena taka ponieważ dodałem jakiś spojler radio i inne pierdoły) spisujemy umowę ja dostaje kasę on jedzie do domu
- i teraz kto płaci podatek? ile tego podatku? itp itd
Czytałem już na te tematy na rożnych stronach na każdym piszą co innego :/
Czekam na wasze odpowiedzi, pozdrawiam :)
Czibsu

Postprzez grzegorz2107 » sobota 22 sierpnia 2009, 08:19

Jeśli kupujesz samochód to płacisz podatek od wzbogacenia. Ile? To zależy od książeczki w urzędzie skarbowym. Tam jest twój model samochodu, wycenia się twój samochód np. na 10 tys, odejmuje 33%(rabat od skarbówki) i wtedy jest 6 700 zł i wtedy płacisz 2%. Oczywiście we wniosku do urzędu skarbowego jak opisujesz samochód to piszesz jaka jest jego wartość, ale czasem może urząd wezwać do zapłaty różnicy jeśli uznają że cena samochodu jest wyższa. A jeśli chodzi kiedy to płaci się skarbówkę do 14 dni bo bez tego nie zarejestrujesz samochodu(ale nie jestem pewien czy nawet jeśli nie zarejestrujesz to nie musisz zapłacić-kupowałem samochód od człowieka który nie rejestrował samochód po kupnie-ale podatek płacił, bo dostałem od niego kwit ze skarbówki).
P.S. Poprawiam. Teraz już post nikogo nie zmyli.
Ostatnio zmieniony sobota 22 sierpnia 2009, 19:38 przez grzegorz2107, łącznie zmieniany 1 raz
grzegorz2107

Postprzez Borys_q » sobota 22 sierpnia 2009, 08:55

Albo coś sie pozmieniało albo bzdury gadasz, 2% od umowy kupna sprzedaży tak zawsze płaciłem,( płaci kupujący) urząd sprawdza wartość w swoich tabelach i od tego wylicza 2 %
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez tom9 » sobota 22 sierpnia 2009, 11:31

Borys_q napisał(a):Albo coś sie pozmieniało albo bzdury gadasz, 2% od umowy kupna sprzedaży tak zawsze płaciłem,( płaci kupujący) urząd sprawdza wartość w swoich tabelach i od tego wylicza 2 %

dokładnie. Zwolniony jestes z tej opłaty jeśli kupisz auto z komisu.
do tego czas na zapłate to 14 dni a nie 30.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez grzegorz2107 » sobota 22 sierpnia 2009, 13:03

Rzeczywiście. Nie pamiętałem ile procent więc napisałem chyba. Jak widać nawet z chyba się pomyliłem, bo po prostu źle napisałem, za co przepraszam. I z tymi dniami to też się pomyliłem, ale reszta to prawda :D Skarbówka daje rabat 33 %.
grzegorz2107

Re: PODATKI

Postprzez mk61 » sobota 22 sierpnia 2009, 13:58

Jeśli sprzedajesz samochód w terminie krótszym, niż pół roku od zakupu i za wyższą cenę, wtedy płacisz podatek od wzbogacenia.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez tom9 » sobota 22 sierpnia 2009, 16:35

grzegorz2107 napisał(a):Rzeczywiście. Nie pamiętałem ile procent więc napisałem chyba. Jak widać nawet z chyba się pomyliłem, bo po prostu źle napisałem, za co przepraszam. I z tymi dniami to też się pomyliłem, ale reszta to prawda :D Skarbówka daje rabat 33 %.

jednym slowem Twoja wypowiedz to stek bzdur, ktora w niczym nie pomogla a wrecz wprowadzala w błąd :roll:
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez grzegorz2107 » sobota 22 sierpnia 2009, 18:29

Nie. Moja wypowiedź to kilka stwierdzeń, które przynajmniej zachęciły innych do odpowiedzi. A jeśli ty jesteś taki idealny i się nie mylisz, to co robisz na tym forum???? Powinieneś sobie siedzieć w ciepłych krajach i leżeć na plaży z miliardami w kieszeni, bo zapewne je masz.
A tak na poważnie napisałem to co wiem, czyli odpowiedziałem na pytania:
1. Tak
2. Tak
3. Tu się pomyliłem
Więc się z łaski swojej zamknij, bo takich jak ty mam w głebokim poważaniu i tacy jak ty tworzą off-topy. Mój post miał coś wspólnego z tematem, Twój już nie.
grzegorz2107

Postprzez dariex » sobota 22 sierpnia 2009, 20:46

Kilka mało zgodnych z prawdą stwierdzeń.
Ponad to kupując auto nie płacisz podatku od wzbogacenia ( bo ten wynosi 19%) a jedynie podatek od czynności cywilno-prawnych (2%),z którego to podatku można być zwolnionym w niektórych przypadkach.
dariex

Postprzez dma3 » sobota 22 sierpnia 2009, 21:38

nie 19 ... a 18% :wink:
i nie koniecznie 18 ... zależy ...
dma3

Postprzez athlon » środa 26 sierpnia 2009, 16:25

Ale generalnie jeżeli sprzedasz samochód do pół roku od zakupu za kwotę wyzszą niż kupiłeś, to płacisz od tej różnicy podatek, bodajże 18% ale ręki nie dam sobie za tą stawkę uciąć
athlon

Powrót do Luźna gadka