Zamiana prawka terminowego na bezterminowe - czy to możliwe?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zamiana prawka terminowego na bezterminowe - czy to możliwe?

Postprzez pretendent » czwartek 08 października 2009, 17:14

Witam!

Niedawno odebrałem prawo jazdy kategorii B. Niestety, podczas badania lekarskiego w OSK z powodu okularów dostałem termin na 5 lat. Teraz mam prawko ważne tylko do 2014 r. Nie chcę czekać 5 lat na bezterminowe. Mogę być zagranicą albo zwyczajnie nie mieć pieniędzy na badanie lekarskie, które za 5 lat nie wiadomo, ile będzie kosztować. Czy istnieje jakiś sposób uzyskania bezterminowego juz teraz? Jakikolwiek.

Dzięki z góry za zainteresowanie.
"Kapitalizm to taka niezwykła wiara, że najwięksi krętacze zrobią najbardziej pokrętne rzeczy i wyjdzie z tego największe, powszechne dobro"

John Maynard Keyenes
pretendent

Postprzez d » czwartek 08 października 2009, 18:09

Oddaj prawo jazdy, benzyna też jest droga.

Krew mnie zalewa gdy widzę takie tematy. Uważacie że te "ograniczenia" i "terminowości" to wam na pohybel lekarz daje? Na złość?
d

Postprzez Viceroyek » czwartek 08 października 2009, 18:12

ciekawe jak byś gadał, jak to ty bys dostał :)
Viceroyek

Postprzez BOReK » czwartek 08 października 2009, 18:19

A czemu zakładasz że nie ma? Poza tym faktycznie problem jest kompletnie nijaki - skąd autor wie, że do 2014 nie zginie choćby w wypadku samochodowym?

Rozwiązanie jest dość proste - to nie jest sztywny termin, tylko data upłynięcia wazności. Nikt nie zabrania zrobić tych badań i wymienić dokumentu wcześniej. Pytanie tylko czy jest sens.
BOReK

Postprzez pretendent » czwartek 08 października 2009, 19:24

BOReK napisał(a):Rozwiązanie jest dość proste - to nie jest sztywny termin, tylko data upłynięcia wazności. Nikt nie zabrania zrobić tych badań i wymienić dokumentu wcześniej.

Jesteś tego ABSOLUTNIE na 100% pewien?
"Kapitalizm to taka niezwykła wiara, że najwięksi krętacze zrobią najbardziej pokrętne rzeczy i wyjdzie z tego największe, powszechne dobro"

John Maynard Keyenes
pretendent

Postprzez BOReK » piątek 09 października 2009, 00:10

Termin wazności jest chyba dość jednoznacznym określeniem. Jeśli nie chcesz się nadziać, to masz dwa wyjścia:
0 przeczytać odpowiednie ustawy,
- udać się do WK i zapytać. ;)
BOReK

Postprzez rocko19 » piątek 09 października 2009, 11:00

pretendent napisał(a):Witam!

Czy istnieje jakiś sposób uzyskania bezterminowego juz teraz? Jakikolwiek.

Nie istnieje taki sposób. Lekarz ci wydał zaswiadczenie iż masz mieć prawo jazdy terminowe, więc miał ku temu powody i nic nie poradzisz, 5 lat to jest dużo czasu.
rocko19

Postprzez pretendent » piątek 09 października 2009, 11:23

rocko19 napisał(a):
pretendent napisał(a):Lekarz ci wydał zaswiadczenie iż masz mieć prawo jazdy terminowe, więc miał ku temu powody

Zapewne miał jeden powód - komercyjny. Okulary noszę od 9. roku życia i od tego czasu moja wada nie pogorszyła się ani trochę. Próbowałem to tłumaczyć temu konowałowi, ale on nawet nie chciał słuchać. Szlag mnie trafia, bo wszyscy dookoła mają bezterminowe, z niedowidzącymi i niedosłyszącymi dziadkami włącznie. Wydawanie terminowego prawka, kiedy ktoś nosi patrzałki ma sens wtedy, gdy jego wada wzroku jest spowodowana jakąś przewlekłą chorobą, np. cukrzycą. Wtedy istnieje duże prawdopodobieństwo, że wada może ulec pogorszeniu. Ale karanie kogos za to, że nosi okulary uważam za skandal. Wystarczy adnotacja 01.01 w prawku, że musi je nosić podczas jazdy i tyle. Po co narażać kogoś na stratę czasu i pieniedzy? MASA ludzi w okularach za pierwszym razem dostaje prawko bezterminowo. A tak czuję się kierowcą kategorii B w podwójnym znaczeniu...

John Maynard Keyenes
pretendent

Postprzez BOReK » piątek 09 października 2009, 11:50

To masz jakiś kompleks chyba. Też mam terminowe i mi to wisi i powiewa. Idź lub zadzwoń do WK, dowiedz się i podziel wiedzą. Sam jestem ciekaw jak oni interpretują terminowość dokumentu.
BOReK

Postprzez rafaello56 » piątek 09 października 2009, 12:17

pretendent napisał(a):
Szlag mnie trafia, bo wszyscy dookoła mają bezterminowe, z niedowidzącymi i niedosłyszącymi dziadkami włącznie.

Właśnie problemem jak sam zauważyłeś przypadkiem nie są Ci co mają prawo jazdy terminowe , ale Ci co mają bezterminowe :lol: , uważaj się więc za lepszego :lol: . Jeżeli ma Cię to pocieszyć to być może zgodnie z dyrektywą unijną za kilka lat wszyscy będą dostawali PJ terminowe , nawet Ci którzy widzą i słyszą idealnie i tym samym nie będzie już Twojego problemu :wink:
rafaello56

Postprzez pretendent » piątek 09 października 2009, 12:47

rafaello56! Chyba prędzej znalazłbym 15-letnią dziewicę niż kogoś z terminowym prawkiem. Nie znam NIKOGO, kto by je miał. Wszyscy mają bezterminowe i mają wszystko w d....! Są wolni! Wiesz, jakie to jest dołujące, kiedy masz na swoim prawku jak byk, że Ci uprawnienie wygasa tego i tego dnia? To tak jakby Ci ktoś powiedział, ze masz prawo ożenić się, wyjechać zagranicę, studiować, pracować, ale tylko do tego i tego dnia, a dalej - zobaczymy. Prawo do czegoś ograniczone czasowo! KOSZMAR! W ogóle nie cieszę się z prawka.

Dzwoniłem dziś do mojej internistki. Powiedziała, że jeżeli prawko jest terminowe z powodu okularów, to okulista może orzec, że wada jest stabilna i nie ma przeciwskazań do bezterminowości prawka. Tylko ciekawe, co urzędasy w WK na to powiedzą... W każdym razie nie popuszczę, bo ten termin na prawku jest jak SKAZA, jak wrzód na d....!!!

John Maynard Keyenes
pretendent

Postprzez mk61 » piątek 09 października 2009, 12:54

Wiesz, jakie to jest dołujące, kiedy masz na swoim prawku jak byk, że Ci uprawnienie wygasa tego i tego dnia?

Gdybyś był chory na raka, też walczyłbyś o to, żeby nie wpisywali do Twoich dokumentów przebiegu choroby tylko dlatego, że inni nie mają?

ten termin na prawku jest jak SKAZA, jak wrzód na d....!!!

Ooo, gryzie, zabrał łóżko i ciągle opróżnia lodówkę?

Problem nie leży raczej w lekarzu, który orzekł termin przez Twoje okulary. Ja bym szukał problemu w tym, czemu Cię psychiatra nie zbadał przed kursem.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez pretendent » piątek 09 października 2009, 14:09

Problem nie leży raczej w lekarzu, który orzekł termin przez Twoje okulary. Ja bym szukał problemu w tym, czemu Cię psychiatra nie zbadał przed kursem.

Jeśli nie potrafisz/nie chcesz merytorycznie odnieść się do problemu, oszczędź sobie złośliwości. Co dla jednych nie jest żadnym problemem, dla drugich może być dużym. Jeden zupełnie nie przejmie się oblanym egzaminem na prawko, drugi dostanie załamania nerwowego. Ktoś może się zupełnie nie interesować polityką, a kogoś może zalewać krew na myśl o tym, co wyrabiają opłacani z jego podatków "wybrańcy narodu". Dla jednej kobiety parę kilo nadwagi nie stanowi żadnego problemu, dla drugiej to życiowy dramat. Jeden uczeń, gdy dostanie 4 ze sprawdzianu będzie skakał z radości, drugi po otrzymaniu tej samej oceny z tego samego sprawdzianu będzie ryczał całý dzień. Komuś ma prawo zwisać terminowość prawka, a ja mam prawo postrzegać to jako problem i niedogodność, bo ogranicza to moją wolność i, czy chcę tego czy nie, będę musiał ponieść z tego tytułu koszty, które zapewne za 5 lat znacząco wzrosną.

John Maynard Keyenes
pretendent

Postprzez mk61 » piątek 09 października 2009, 14:19

Aaaa, pan jasnowidz, tak? Proszę jeszcze powiedzieć do jakiej kwoty te koszty wzrosną, żebym mógł zacząć już oszczędzać.

Lekarz orzekł taki termin i do tego terminu masz ważne uprawnienia. I na pewno nie zrobił tego "dla kasy", bo Polska od jakiegoś czasu jest wolnym krajem i sam sobie możesz wybrać, u którego lekarza będziesz robić badania.

A przykłady, które podałeś, nadają się właśnie do konsultacji z psychologiem/psychiatrą. Wzmożona panika jest niezdrowa.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez d » piątek 09 października 2009, 14:21

Słuchaj, a masz tylko kategorię B? Przecież to wstyd! Hańba! Skaza na życiorysie!
d

Następna strona

Powrót do Luźna gadka