Filmowa Encyklopedia Wykroczeń

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez cman » piątek 05 lutego 2010, 15:31

WOJO napisał(a):Uważam, że przytoczony przepis obowiązuje jednak na przejściu (pokrywa się z zasadami ogólnymi), do 100m od przejścia (liberalizuje zasady ogólne dla niepełnosprawnych) i powyżej 100m (także pokrywa się z zasadami ogólnymi).:)

Jak powyżej 100 m pokrywa się z zasadami ogólnymi? Zasady ogólne są takie, że pieszy ma ustąpić pierwszeństwa pojazdowi, a wyjątkiem i odstępstwem od zasad ogólnych są właśnie niepełnosprawni.
cman

Postprzez WOJO » piątek 05 lutego 2010, 15:38

cman napisał(a):Jak powyżej 100 m pokrywa się z zasadami ogólnymi? Zasady ogólne są takie, że pieszy ma ustąpić pierwszeństwa pojazdowi, a wyjątkiem i odstępstwem od zasad ogólnych są właśnie niepełnosprawni.

Chcesz powiedzieć, że pełnosprawny ma ustąpić pojazdowi, a niepełnosprawny nie ?! W sytuacji, kiedy pieszy znajduje się na chodniku, to niezależnie od tego czy jest pełnosprawny czy niepełnosprawny, ma poczekać, aż nic nie będzie jechać. W sytuacji, kiedy pełnosprawny lub niepełnosprawny znajdzie się już na jezdni, to pojazdy mają dokładnie taki sam obowiązek zatrzymania się i przepuszczenia pieszego.
WOJO

Postprzez ks-rider » piątek 05 lutego 2010, 15:41

cman napisał(a):
ks-rider napisał(a):Sorry, ze pytam, czy pieszy zobowiazany jest znac kodeks ruchu drogowego ?

Może znać, może nie znać - ma przestrzegać.

Cman, wiadomo, ze nieznajomosc prawa nie chroni przed kara.

Osobiscie stosuje inna zasade, nie jestem przeciw pieszxm tylko z nimi ( mimo, ze latwo z nimi nie jest ). Kierowcy sa szkoleni aby miedzy innymi wiedziec jak moze zachowac sie pieszy i dostosowac ( w pewnych sytuacjach ) swoja jazde do sytuacji.

Wydaje mi sie ze w tym zagadnieniu niektorzy beda bardziej papiescy niz sam Papiez.

:wink:
Ostatnio zmieniony sobota 06 lutego 2010, 12:19 przez ks-rider, łącznie zmieniany 3 razy
ks-rider

Postprzez cman » piątek 05 lutego 2010, 15:47

WOJO napisał(a):Chcesz powiedzieć, że pełnosprawny ma ustąpić pojazdowi, a niepełnosprawny nie ?!

Oczywiście, że tak.

WOJO napisał(a):W sytuacji, kiedy pełnosprawny lub niepełnosprawny znajdzie się już na jezdni, to pojazdy mają dokładnie taki sam obowiązek zatrzymania się i przepuszczenia pieszego.

W sytuacji, kiedy pełnosprawny znajdzie się na jezdni, pojazdy nie mają żadnego obowiązku zatrzymania się, bo mają pierwszeństwo przed pieszym. To tylko niektórym pieszym się wydaje, że jak już wleźli na jezdnie, to mogę dalej leźć - czasami dopiero w szpitalu się dowiadują (a czasem się już nie dowiadują), że to jednak nie oni mieli pierwszeństwo.
cman

Postprzez sjakubowski » piątek 05 lutego 2010, 17:06

cman napisał(a):W sytuacji, kiedy pełnosprawny znajdzie się na jezdni, pojazdy nie mają żadnego obowiązku zatrzymania się, bo mają pierwszeństwo przed pieszym.

A mój ulubiony artykuł 3???

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez cman » piątek 05 lutego 2010, 17:13

Dopóki pieszy po prostu sobie idzie i nie wiadomo, czy ma zamiar ustąpić pierwszeństwa pojazdowi, czy nie, to nie ma on nic do rzeczy. Dopiero w momencie, gdy pieszy wyraźnie usiłuje być potrąconym, powinno się go zastosować i w miarę możliwości nie potrącić pieszego.
cman

Postprzez dylek » piątek 05 lutego 2010, 17:29

Mi w tym odcinku zabrakło Art.14, a w szczególności 14.1a ... nagminne... i pewnie piesi nawet nie są świadomi tego, że łamią przepisy.... Instruktorzy czy kursanci mają z takim zachowaniem problemy codziennie... a ile egzaminów padło przez takie zachowania pieszych, to pewnie nikt nie zliczy....

Może się i raban podniesie, że co za problem jak pieszy sobie na jezdni 4 pasmowej włażąc z przeciwległej strony urwie metr czy 2.... dla mnie przepis jest jasny... jak zbliża się pojazd, to pieszy ma nie włazić i nie zmuszać pojazdu do hamowania.. A jest jak jest... piesi włażą olewając przepis, a kierujący olewają tych pieszych, bo nie chcą przez nich w kufer zarobić i przed nosem im śmigają...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez sjakubowski » piątek 05 lutego 2010, 17:32

cman napisał(a):i w miarę możliwości nie potrącić pieszego.

Pięknie to ująłeś!!! :-)

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez scorpio44 » sobota 06 lutego 2010, 22:00

sjakubowski napisał(a):stąd te "przekłamania" typu "bede".

:D
Nie no, z całym szacunkiem, ale to akurat nie wina jakości dźwięku, tylko ewidentnie tak po prostu powiedziałeś. ;) Ale przyznam, że sam nie zwróciłem na to nawet uwagi.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez sjakubowski » sobota 06 lutego 2010, 22:11

scorpio44 napisał(a):Nie no, z całym szacunkiem, ale to akurat nie wina jakości dźwięku, tylko ewidentnie tak po prostu powiedziałeś. ;) Ale przyznam, że sam nie zwróciłem na to nawet uwagi.

Sprawdziłem. Weź mikrofon i nagraj kilka zdań - mówiąc normalnie - jakbyś rozmawiał z drugą osobą.

- Dziś będę malować obrazy,
- Kiedyś byłem głupi, ale teraz będę już mądry,
- Aktualnie mieszkam w górach, ale niedługo będę mieszkać nad morzem.

Postaraj się mówić normalnym tempem głosu - tak jak rozmawiasz z ludźmi. I nie "uwypuklaj" samogłosek - mów normalnie - typowo.

Potem to odtwórz i zobacz co się stało z twoim "będę" :-)

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez scorpio44 » sobota 06 lutego 2010, 22:58

Zapewniam Cię, że nawet w bardzo szybkiej mowie zawsze brzmi to u mnie zgodnie z normą, czyli [bende]. Na pewno nie [bede]. :) Ale nie róbmy offtopa, sprzeczając się jedną głupią głoskę. ;)
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 08 lutego 2010, 11:12

Hej,

Głos w filmie został poprawiony. Mam nadzieję, iż teraz jest już lepiej chociaż w przyszłym odcinku głos lektora powinien być bardziej "żwawy" - nie sądzicie?

http://www.askierownicy.pl/odcinek-pilotazowy-filmu

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez cman » poniedziałek 08 lutego 2010, 12:29

Noo, teraz dużo lepiej :).
cman

Postprzez athlon » poniedziałek 08 lutego 2010, 17:55

A ja tak z innej beczki, masz zgodę na wykorzystanie wizerunku tego Pana który występuje w ok 2minucie40sekundzie filmu?
athlon

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 08 lutego 2010, 18:15

athlon napisał(a):A ja tak z innej beczki, masz zgodę na wykorzystanie wizerunku tego Pana który występuje w ok 2minucie40sekundzie filmu?

Wybacz, ale mam na ten temat nieco inny pogląd.
Pozwól, że nie będę tego rozwijać na forum.
Jeśli gość będzie mieć pretensje- niech założy mi sprawę cywilną przeciwko mnie. Podać moje dane?

Pozdrawiam!
sjakubowski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka