Elektroniczne wskaźniki

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Elektroniczne wskaźniki

Postprzez BOReK » czwartek 11 marca 2010, 18:49

Ostatnio przeglądając sobie informacje o różnych samochodach trafiłem na opis Mitsubishi Cordia, dość wiekowego już niewielkiego samochodu z ciekawą opcją - wskaźników w formie kompletnie elektronicznej. Znane jest to dzisiaj w wielu modelach: przeskakujące cyferki, wypełniające się paski i ogólnie wrażenie rodem z Knight Ridera. Ja sam ogólnie bardzo lubię takie pomysły, o ile są zrobione z głową, bo przykładowo nienawidzę zegarów umieszczonych na środku deski rozdzielczej. W końcu to kierowca ma wiedzieć co się dzieje z pojazdem czy pasażerowie? Denerwuje mnie też dość powolne próbkowanie zwłaszcza prędkościomierzy, które z reguły są uaktualniane chyba najczęściej co pół sekundy.

Wiem, że idea tematu jest deczko przygłupia, ale ciekawi mnie co sądzicie o takich wskaźnikach. Proszę również podać jakie kto zna modele z taką opcją, najlepiej bez powtarzania po poprzednikach. Wiem, że któryś Scenic ma takie zegary i wspomniana Cordia, o której pewnie niewielu słyszało. ;)
BOReK

Postprzez kan » czwartek 11 marca 2010, 19:24

Toyota Yaris I ma taki elektroniczny wskażnik . Jak również ma go na środku. Nie mam pojęcia czy Yaris II tez tak ma , ale napewno też ma na środku deski wskażniki. Róznież osobiście mi się to nie podoba centralne umieszczenie "licznika".
kan

Postprzez qwer0 » czwartek 11 marca 2010, 19:26

Proszę również podać jakie kto zna modele z taką opcją, najlepiej bez powtarzania po poprzednikach. Wiem, że któryś Scenic ma takie zegary i wspomniana Cordia, o której pewnie niewielu słyszało. Wink

Zbyt duzo tego by wymieniac.
Senik II, Espas III i IV, Avantajm, nowa Megan II, Modus, nowe Laguny maja analog + wyswietlacz. A to tylko renowki, a i tak pewnie jakas pominalem.
Wiem, że idea tematu jest deczko przygłupia, ale ciekawi mnie co sądzicie o takich wskaźnikach

Wskaznik jak wskaznik.
Ja najbardziej lubie tradycyjny wskaznik analogowy (lubie jak wskazoweczka pomyka :P ) + wyswietlacz, ktory podaje dokladniejszy wynik.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lith » czwartek 11 marca 2010, 19:41

Akurat wskaźnik obrotów i prędkościomierz to analogowe. Bo elektroniczny albo ma za wolne odświeżanie, co wkurza... albo ma za szybkie i można oczopląsu dostać... czyli tez wkurza :P
Wskazóweczka ma ten +, ze może bardzo płynnie zmieniać wskazani i przez to jest czytelna.
lith

Postprzez marcij » czwartek 11 marca 2010, 20:07

Ze starszych aut to kadett GSI juz pod koniec lat 80' mial takie rozwiazanie (nie wiem , czy seryjnie , czy w opcji),senator, tempra z poczatku lat 90 tez jako opcja mogla posiadac deske "digital". Wcale nie takie nowe , mysle ze ciekawe.
Obrazek
marcij

Postprzez mk61 » czwartek 11 marca 2010, 21:08

marcij napisał(a):Ze starszych aut to kadett GSI juz pod koniec lat 80' mial takie rozwiazanie (nie wiem , czy seryjnie , czy w opcji),senator,

I Vectra. W Wersji V2000 (aczkolwiek nie każda).

Ja również nie lubię elektronicznych wskaźników i tych umieszczanych centralnie. Co do tego drugiego, to może i bym się przyzwyczaił, ale elektronice jednak nie ufam, bo bywa zawodna.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez athlon » czwartek 11 marca 2010, 21:17

Honda prelude 4tej generacji, opel senator opcjonalnie
athlon

Postprzez BOReK » piątek 12 marca 2010, 00:02

O Prelude wiem i jest to jedna z przyczyn, dla których chętnie miałbym ten wóz. Tylko że tam to nie jest pełna elektronika, bo główne zegary są analogowe, ale takie rozwiązanie jest bardzo wygodne. ;)
BOReK

Postprzez miciu10 » piątek 12 marca 2010, 10:57

Takie zegary były stosowane w Uno Turbo do 89 roku:
Obrazek
miciu10

Postprzez BOReK » piątek 12 marca 2010, 15:40

Głupio to zabrzmi, ale piękne są! On miał nawet pomiar ciśnienia w kołach? O_o
BOReK

Postprzez mk61 » piątek 12 marca 2010, 15:58

Mnie się wydaje, że to po prostu informacja, jakie ciśnienie powinno być. Tak, jak w krążowniku o oznaczeniach 126p. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez BOReK » piątek 12 marca 2010, 16:03

Takie oznaczenia sa w każdym samochodzie, ale w formie nalepki gdzies na karoserii. Trochę bez sensu umieszczać je w zegarach, kierowca nie musi przecież nonstop wiedzieć do ilu powinien dopompować koła ;). Mnie się wydaje, że po prostu dana lampka się świeci, gdy ciśnienie w którymś kole na osi spadnie poniżej tej wartości.
BOReK

Postprzez qwer0 » piątek 12 marca 2010, 18:14

Mnie się wydaje, że po prostu dana lampka się świeci, gdy ciśnienie w którymś kole na osi spadnie poniżej tej wartości.

Tez mi sie tak wydaje.
W Lancia Dedra bylo podobne cudo - rozrysowane autko, podane optymalne cisnienie i lampka przy danym kole zapalala sie na czerwono, gdy cisnienie bylo o iles tam nizsze (a czy przy wyzszym to nie wiem, bo nie dmuchalem mocniej :P ).
Chociaz z drugiej strony, tutaj moze to byc tylko malunek z informacja o optymalnym cienieniu dla kol na poszczegolnej osi, bo nie ma podzialu na poszczegolne kola.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez athlon » piątek 12 marca 2010, 20:27

BOReK napisał(a):Głupio to zabrzmi, ale piękne są!

No jak ktoś lubi wystrój auta jak w ruskim ciągniku to może i ładne są, mi sie w ogóle nie podobaja, ale to juz kwestia gustu.
athlon

Postprzez BOReK » piątek 12 marca 2010, 21:39

Co napisałem na początku, ale dzięki i za taką konstruktywną opinię. ;)
BOReK

Powrót do Luźna gadka