zjazd z ronda ,zatoczka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zjazd z ronda ,zatoczka

Postprzez anakonda21 » piątek 15 października 2010, 09:33

Witam jestem kursantem i nurtuje mnie pewna sytuacja na drodze dołączam zdjęcie :

Rondo kamińskiego-Lublin

Ja jestem czerwona linią i jade sobie do prawego pasa po zjeźdzaniu z ronda i dalej gdybym chciał jechac prosto wjechał bym na zatoczke dla autobusów ,przypomne że obok mnie środkowym pasem jedzie sznur samochodów-oznaczony na rysunku żółta linią .Jak się zachowac w tej sytuacji?
anakonda21

Re: zjazd z ronda ,zatoczka

Postprzez piotrekbdg » piątek 15 października 2010, 10:21

Z tego co widzę lewoskręt można wykonać tylko z pasa skrajnie lewego, więc gdy już go ukończysz, możesz zajać pas dowolny. Skoro piszesz że na prawym jest przystanek dla busa to zajmij środkowy - o ile dobrze widzę zaznaczyłeś ten tor żółtą linią.
piotrekbdg

Postprzez maryann » piątek 15 października 2010, 10:35

Przy małym ruchu oraz możliwości wyboru- tak.
Przy jednak dużym obłożeniu, po skręcie, przed opuszczeniem takiego skrzyzowania możemy zając jeden z dwóch pasów i trzeba to zrobić gdy drugi jest wolny, nie czekając aż mój, upatrzony, będzie wolny. Małosensowne jest czekanie na ten jeden pas, gdy można zająć drugi, co więcej- zabierasz taką możliwość następnym. Po wyjechaniu za 'rondo' jesteś na ślepym pasie, przy przystanku- trzeba go więc zmienić. Nie jest to komfortowe, ale zawsze 'do przodu' i "lepiej źle jechać niż dobrze stać".
http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... 09/1644369
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez anakonda21 » piątek 15 października 2010, 14:01

To po co ten prawy skrajny jest? skoro i tak na zatoczke nie wjade na egzaminie bo nie wolno .Gdy np. bym zjechał na egzaminie z ronda na prawy bo bym nie przypuszczał że dalej mam zatoczke ,bo tam nie widac jest spadek,to bym zakończył egzamin?
anakonda21

Postprzez piotrekbdg » piątek 15 października 2010, 14:54

To po co ten prawy skrajny jest? skoro i tak na zatoczke nie wjade na egzaminie bo nie wolno .

Jeśli to tylko przystanek na pasie (a tak wygląda to ze zdjęcia) to wjechać na niego wolno, tylko jeśli widzimy że akurat stoi tam autobus to po prostu lepiej zająć pas środkowy i ewentualnie po minięciu przystanku powrócić na skrajny prawy.
piotrekbdg

Powrót do Sytuacje na drodze