PJ odbierane dożywotnio

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: PJ odbierane dożywotnio

Postprzez cman » piątek 29 października 2010, 15:28

Borys68 napisał(a):Mówimy o wykroczeniach, karanych mandatami przez policję/straż miejską, czy o przestępstwa, gdzie karę - zazwyczaj więzienia - nakłada Sąd? Ja pisałem o tym pierwszym, ty wyskakujesz z przestępstwem ...

A daleka to jest droga od wykroczenia w postaci wymuszenia pierwszeństwa do spowodowania wypadku? Przestępstwa nie popełnia się od tak, z niczego, tylko najpierw popełnia się jakieś "drobne" wykroczenie (warte 200, 300, 500 zł), dwie sekundy później popełnia się kolejne wykroczenie (spowodowanie zagrożenia brd), a sekundę później (kiedy ktoś już zaczyna się wykrwawiać) przestępstwo.

Borys68 napisał(a):"jesli to pierwsze wykroczenie doprowadzi do śmiertelnego wypadku?" to za wykroczenie Zły! nowobacki dostaje mandat wdg. taryfikatora, a za przestępstwo w ruchu drogowym Zły! nowobogacki idzie do pierdla.

I co z tego, że nowobogacki pójdzie do pierdla po fakcie? Ktoś już na przykład zginął i co to mu pomoże?
Jeżeli nowobogacki będzie dostawał drobne, jak dla niego, mandaty za wykroczenia, to je będzie popełniał. Aż w końcu popełni nie tylko wykroczenie, ale i przestępstwo. Ale wtedy to już jest za późno na karanie nowobogackiego, jego trzeba było ukarać odpowiednio już przy pierwszym wykroczeniu tak, żeby następnych już nie popełniał.

Borys68 napisał(a):Też przepada. Delikwent jest winien właścicielowi wartość pojazdu.

No, ciekawe tylko jakby to funkcjonowało w przypadku zastawu bankowego. Jeżeli jest to wynik wzięcia tego auta na kredyt, to delikwent jest już właśnie bankowi winien wartość pojazdu, a pojazd ten jest zabezpieczeniem, że kredyt spłaci. I teraz państwo zabiera bankowi to zabezpieczenie :).
cman

Postprzez Borys68 » piątek 29 października 2010, 15:35

Jarons napisał(a):
Borys68 napisał(a):Też przepada. Delikwent jest winien właścicielowi wartość pojazdu.

Większych bzdur dawno nie czytałem, gorzej niż na onecie. Z twojego toku "myślenia" wynika że: Pożyczę samochód koledze, on zostanie złapany za jazdę po pijaku. Więc mój samochód zostanie sprzedany, państwo dostanie kasę, a ja będę czekał aż on mi spłaci?

Tak. Nie pożyczaj idiocie.
Ew. można tu wprowadzic modyfkację, że w wypadku gdy samochód nie należy do sprawcy, wówczas pieniądze z aukcji wypłacane są właścicielowi. Jednak czy będzie to dostatecznie bolesne dla sprawcy? Zwłaszcza dla Nowobogackiego?
Przypuszczam, że taki punkt jak "utrata pojazdu w wyniku konfiskaty w czasie używania przez stronę trzecią" może pojawic się w AC. Wówczas dostaniesz pieniądze od TU, a "roztropnego inaczej" kolegę będzie ścigać ubezpieczalnia.

Jarons napisał(a):W moim poprzednim komentarzu błędu cytowania nie było, zacytowałem to co napisałeś i to co napisał Lith.

OK - gubię się już. Gdzie jestem niekonsekwentny?
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Borys68 » piątek 29 października 2010, 15:43

cman napisał(a):
Borys68 napisał(a):"jesli to pierwsze wykroczenie doprowadzi do śmiertelnego wypadku?" to za wykroczenie Zły! nowobacki dostaje mandat wdg. taryfikatora, a za przestępstwo w ruchu drogowym Zły! nowobogacki idzie do pierdla.

I co z tego, że nowobogacki pójdzie do pierdla po fakcie? Ktoś już na przykład zginął i co to mu pomoże?
Jeżeli nowobogacki będzie dostawał drobne, jak dla niego, mandaty za wykroczenia, to je będzie popełniał. Aż w końcu popełni nie tylko wykroczenie, ale i przestępstwo.

Czy nie jest to nieco za daleko idący wniosek?

cman napisał(a):Ale wtedy to już jest za późno na karanie nowobogackiego, jego trzeba było ukarać odpowiednio już przy pierwszym wykroczeniu tak, żeby następnych już nie popełniał.

Pisałem już o recydywie.

cman napisał(a):

No, ciekawe tylko jakby to funkcjonowało w przypadku zastawu bankowego. Jeżeli jest to wynik wzięcia tego auta na kredyt, to delikwent jest już właśnie bankowi winien wartość pojazdu, a pojazd ten jest zabezpieczeniem, że kredyt spłaci. I teraz państwo zabiera bankowi to zabezpieczenie :).

Nie jest to jakaś przeszkoda nie do pokonania.
Mam samochód, na który wziałem kredyt. Mam do spłacenia jeszcze 35K. Konfiskują mi go. I nadal mam do zapłacenia bankowi 35K.
Proste? Może jakiś inny sposób?
Borys
Borys68

Postprzez Jarons » piątek 29 października 2010, 15:47

1.Co jeżeli nie mam AC?
2.Na jakiej podstawie mój samochód miałby zostać sprzedany?
3.Dlaczego mam zostać ukarany(strata samochodu) za kogoś innego?

Borys68 napisał(a):OK - gubię się już. Gdzie jestem niekonsekwentny?

Jesteś przeciwnikiem mandatów od x% dochodów, Lith napisał że taka osoba może mieć alimenty lub kredyt, ty się z tym zgodziłeś, potem napisałeś "Tak jak przy mandacie ustawodawcę nie powinno intersować, ile kto zarabia". Więc zaprzeczasz sam sobie.

Borys68 napisał(a):Jednak czy będzie to dostatecznie bolesne dla sprawcy?

Jak taka kara ma być bolesna dla sprawcy, jeżeli sprzedadzą nie jego samochód?

Uważasz za niesprawiedliwe karanie mandatem w wysokości x% zarobków, a za sprawiedliwe sprzedawanie samochodów nienależących do sprawców przestępstw.
Ostatnio zmieniony piątek 29 października 2010, 16:07 przez Jarons, łącznie zmieniany 1 raz
Jarons

Postprzez cman » piątek 29 października 2010, 15:53

Borys68 napisał(a):Czy nie jest to nieco za daleko idący wniosek?

Nie. To jest właśnie myśleniu wielu kierujących: przecież to tylko drobne wykroczenie, przecież wszyscy tak jeżdżą itd. itp. i tak do czasu, aż się stanie tragedia.

Borys68 napisał(a):
cman napisał(a):Ale wtedy to już jest za późno na karanie nowobogackiego, jego trzeba było ukarać odpowiednio już przy pierwszym wykroczeniu tak, żeby następnych już nie popełniał.

Pisałem już o recydywie.

No i co w tym przypadku ma pomóc to, co pisałeś o recydywie? Że nowobogacki za pierwsze wymuszenie pierwszeństwa dostanie 250 zł, za drugie 375 zł, a za trzecie 500 zł? No i co z tego? I tak będzie wymuszał aż spowoduje wypadek. Nowobogacki ma dostać na przykład 200 tys. zł mandatu i to za pierwsze wymuszenie. Wtedy już więcej na pewno nie wymusi, jak go to tak po kieszeni walnie.

Borys68 napisał(a):Mam samochód, na który wziałem kredyt. Mam do spłacenia jeszcze 35K. Konfiskują mi go. I nadal mam do zapłacenia bankowi 35K.
Proste?

Nie proste, bo bank stracił zabezpieczenie spłaty tego kredytu (co było zapewne głównym warunkiem jego udzielenia) i to w dodatku w majestacie prawa.
cman

Postprzez Borys68 » piątek 29 października 2010, 16:08

Jarons napisał(a):1.Co jeżeli nie mam AC?

AC było jednym z pomysłów na ochrone "pożyczaczy". Masz jakiś?

Jarons napisał(a):2.Na jakiej podstawie mój samochód miałby zostać sprzedany?

Mam ci projekt ustawy nasmarować?
:)
A założenie jest takie, że samochód był używany przez osobę jeżdżącą po pijaku. Aby uniemozliwić nowobogackim jeżdżenia cudzymi samochodami* - bo ich nigdy nie stracą - zastosowałbym tu automatyczny przepadek, bez wzgledu na to, kto jest właścicielem.

* łobuz będzie miał intercyzę, kupi żonie samochód którym będzie jeździł wyłącznie wtedy, kiedy sie napruje, bo wie że go nie straci.

Borys68 napisał(a):OK - gubię się już. Gdzie jestem niekonsekwentny?

Jesteś przeciwnikiem mandatów od x% dochodów, Lith napisał że taka osoba może mieć alimenty lub kredyt, ty się z tym zgodziłeś, potem napisałeś "Tak jak przy mandacie ustawodawcę nie powinno intersować, ile kto zarabia". Więc zaprzeczasz sam sobie.

Zrozumiałem post Lith'a, że zgadza się ze mną, że poziom zarobków nie ma bezpośredniego
przełożenia na jego "bolesność". Albowiem argumentem zwolenników mandatów powiązanych z zarobkami jest właśnie to, że komuś, kto zarabia więcej, należy wystawiać mandaty na wyższą kwotę, bo go "bardziej zabolą". Ale moim/naszym zdaniem to nie jest automatycznie powiązane jedno z drugim. Więc 200 złotych może zaboleć tego nowobogackiego z 4-ką dzieci i hipoteką równie mocno (jeśli nie bardziej) jak szaraczka.
I tego moim zdaniem dotyczył cytat. Przepraszam, jeśli wyszła z tego nieścisłość lub zarzut manipulacji cytatami.

Jarons napisał(a):
Borys68 napisał(a):Jednak czy będzie to dostatecznie bolesne dla sprawcy?

Jak taka kara ma być bolesna dla sprawcy, jeżeli sprzedadzą nie jego samochód?

Bo musi zwrócić właścicielowi koszt tego samochodu?
Borys
Borys68

Postprzez Borys68 » piątek 29 października 2010, 16:15

cman napisał(a):
Borys68 napisał(a):Czy nie jest to nieco za daleko idący wniosek?

Nie. To jest właśnie myśleniu wielu kierujących: przecież to tylko drobne wykroczenie, przecież wszyscy tak jeżdżą itd. itp. i tak do czasu, aż się stanie tragedia.

Skąd masz zdolności prorocze dzięki którym wiesz, co dany nowobogacki będzie robił? Oraz to, że walnięcie po kieszeni cokolwiek zmieni?

cman napisał(a):
Borys68 napisał(a):Mam samochód, na który wziałem kredyt. Mam do spłacenia jeszcze 35K. Konfiskują mi go. I nadal mam do zapłacenia bankowi 35K.
Proste?

Nie proste, bo bank stracił zabezpieczenie spłaty tego kredytu (co było zapewne głównym warunkiem jego udzielenia) i to w dodatku w majestacie prawa.

No to w umowie kredytu będzie ubezpieczenie od konfiskaty. Tracę samochód, bank otrzymuje pieniądze, a ja spłacam 35K ubezpieczalni :)

Borys
Borys68

Postprzez Jarons » piątek 29 października 2010, 16:16

Borys68 napisał(a):Przepraszam, jeśli wyszła z tego nieścisłość lub zarzut manipulacji cytatami.

Niema problem, teraz zrozumiałem co miałeś na myśli

Borys68 napisał(a):Bo musi zwrócić właścicielowi koszt tego samochodu?

1.Jeżeli sprawca nie ma pieniędzy to wejdą na pensje/hipotekę, albo karzą wziąć kredyt?
2.Rozumiesz że na czas spłaty sprawca ma obowiązek zapewnić samochód zastępczy poszkodowanemu(w wyniku sprzedaży auta)?
Jarons

Postprzez Borys68 » piątek 29 października 2010, 16:21

Jarons napisał(a):
Borys68 napisał(a):Bo musi zwrócić właścicielowi koszt tego samochodu?

1.Jeżeli sprawca nie ma pieniędzy to wejdą na pensje/hipotekę, albo karzą wziąć kredyt?
2.Rozumiesz że na czas spłaty sprawca ma obowiązek zapewnić samochód zastępczy poszkodowanemu(w wyniku sprzedaży auta)?

Oba twoje pomysły mi się podobają. :thumb2:
Borys
Borys68

Postprzez cman » piątek 29 października 2010, 16:38

Borys68 napisał(a):Skąd masz zdolności prorocze dzięki którym wiesz, co dany nowobogacki będzie robił? Oraz to, że walnięcie po kieszeni cokolwiek zmieni?

Nie wiem co będzie robił, ale czego nie będzie robił. Nie będzie robił tego, za co dostanie solidnie po kieszeni.
Walnięcie po kieszeni zmieni, bo podstawą egzystencji są pieniądze, prawie każdy chciałby mieć ich możliwie jak najwięcej, a jednocześnie prawie nikt nie lubi pieniędzy tracić nie dostając w zamian nic, a zwłaszcza dużych pieniędzy.

Borys68 napisał(a):No to w umowie kredytu będzie ubezpieczenie od konfiskaty. Tracę samochód, bank otrzymuje pieniądze, a ja spłacam 35K ubezpieczalni :)

A ubezpieczalnia jakie będzie miała zabezpieczenie?
cman

Postprzez Borys68 » piątek 29 października 2010, 17:05

cman napisał(a):
Borys68 napisał(a):No to w umowie kredytu będzie ubezpieczenie od konfiskaty. Tracę samochód, bank otrzymuje pieniądze, a ja spłacam 35K ubezpieczalni :)

A ubezpieczalnia jakie będzie miała zabezpieczenie?

To już ich głowa. W najgorszym wypadku sprawa oprze się o ubezpieczyciela ubezpieczycieli, czyli o jakieś towarysztwo reasekuracji :D
Borys
Borys68

Postprzez qwer0 » piątek 29 października 2010, 19:30

Ale pitolisz, kumasz troche prawo ? Chyba nie, bo niby w jaki sposob chcesz nagiemu do kieszeni siegnac ?

Tak apropo to masz jakas statystyke ilu to pedofilow lub seryjnych gwalcicieli odsiaduje ? Lub ilu takich jest srednio w pudle ? :mrgreen:

Ale Ty pitolisz... A jak to co ja napisalem ma sie w ogole do prawa?
Caly czas opisujemy, jak my sami wyobrazamy sobie karanie delikwentow jezdzacych na bance.

A tu sam sobie zaprzeczasz ! Jak widac czegos go zycie / sad nauczyl.

Tak, ale zanim go nauczyl obecny system, zlapano go na bance 6 razy!
Przez ponad rok od pierwszego capniecia na bance non stop jezdzil autem - tez na bance. Wiesz ile osob mial okazje zabic tym zukiem przez ten czas? Wg obecnych przepisow owszem, mozna i dopieprzyc porzadna grzywne i odsiadke od razu i zabrac prawko na tyle, na ile sad uwaza. Tylko wlasnie. Sad zazwyczaj uwaza, ze najlepsze sa zawiasy. Nie sa. Powinien od razu pierdziec w pasiaki.

Pogadaj moze najpierw z kims kto siedzial a potem cokolwiek pisz. Wyjasnisz mi jak chcesz zmusic kogos kto siedzi w pudle do pracy ? Jakie sankcje wyegzekwujesz w realu ?

A kto powiedzial o zmuszaniu? Ja napisalem o zarobieniu na siebie. Nie bedzie pracowal, nie zarobi, to nie dostanie zarcia, wyra, kibla. Niech zre paznokcie, spi na betonie i sra w kacie. Wyrobi dzienna norme (niska, niech to nie bedzie za duzy wyzysk), niech zarobi na swoje zarcie, na kojo, na prUnd, na wode do kibla, na klawisza + dola dla panstwa i koniec.
Nie bedzie chcial pracowac? To niech zdycha. Ja po nim plakac nie bede. Ale to oczywiscie niemozliwy scenariusz. Przeciez oczywiscie taki delikwent ma wiecej "praw czlowieka", niz kazdy inny, "legalny" obywatel, ktory jest legalnie dojony przez panstwo, m.in. na tych pasozytow z ciurmy.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Amos » piątek 29 października 2010, 19:32

OFFTOP napisał(a):
ks-rider napisał(a):Tak apropo to masz jakas statystyke ilu to pedofilow lub seryjnych gwalcicieli odsiaduje ? Lub ilu takich jest srednio w pudle ? :mrgreen:

W roku 2009 za przestępstwa seksualne wobec dzieci poniżej 15 roku życia skazano 6300 osób.
Jest to jakieś 0,4 promila populacji dorosłych mężczyzn w naszym kraju.
I co??
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez lith » piątek 29 października 2010, 21:09

O ile uważam uzależnienie wysokości mandatu od dochodów za niesprawiedliwe (chociaż pewnie i skuteczne)- a porównanie tego do np. podatku dochodowego za zupełnie nietrafione. Bo podatek płace od dochodu więc nie ma nic dziwnego, że jego wysokość jest od niego uzależniona. A mandat płace za wykroczenie, więc wysokość mandatu powinna zależeć tylko od popełnianego wykroczenia (a jak już tak chcecie różne wysokości ustalać, to ja proszę o 50% zniżki dla studentów (nocny dorwać to cud, taryfy drogie, a zima idzie, więc jak tu studentów skazywać na piesze przedzieranie się przez zaspy).

...to konfiskata samochodu to już normalnie szczyt głupoty. Karanie innych za zachowanie kogoś innegio?? Sorry, ale to jest po prostu chore. A potem wywody na nie wiem ile jak tu zrobić, żeby w końcu i tak ściągnąc kasę ze sprawcy fsss.... oczywiście osobą któa najmniej ucierpi będzie sam sprawca, a sprawy będą się toczyły latami, każdy od każdego będzie czegoś dochodził... spoko.
lith

Postprzez szerszon » piątek 29 października 2010, 22:34

Chciałem zwrócic uwagę, ze "nowobogaccy" wbrew pozorom nie placą podatków i w duzej mierze nie wykazują dochodów ponieważ mają dobrych i sprytnych ksiegowych.
Można pomyśleć o karze od posiadanego majątku, choć również zdarzają się tacy "biedni "jak mysz kościelna.
Problem jest trudny do rozwiązania.
Moze kara więzienia z mozliwością wykupu np 1 dzień/1000zł ?
I tak np za wszystkie przewinienia 10 punktowe 30 dni pudła ?
Oczywiście za swoje "zakwaterowanie" niech buli kierowca.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka