Co do Policji to ja raczej nie mam złych doścwiadczeń, wiec na służbiste pewnie można wszędzie trafić, w różnych państwach. W gda już widywałem policje jeżdżącą 'jak wszyscy' 70/40 przy bezsensownych ograniczeniach i jakoś problemów nie robili. 2 razy zostałem przyuważony z telefonem- raz zostałem wyśmiany jak go szybko odkładałem, a raz pogrożono mi palcem... raz jak stali z suszarka i wyskoczyłem już zza zakrętu praktycznie z wciśniętym hamulcem i twardo ostro hamulce przed nimi i z 110/50 wyhamowałem do ok 65-70 to zostałem tylko wyśmiany i tez mina w stylu 'oj nieładnie'. albo jadący 100/90 radiodóz jadący praktycznie poboczem, żeby ludzie sppokojnie mogli wyprzedzać. Większośc Policji wcale nei jest jakas oderwana od rzeczywistości. Przynajmniej takie doświadczenia mam... może dlatego, że zawsze szczęście miałem

Właśnie co do zmian to bym zrobił cos z tym przepisem dot. telefonu... nie rozumiem jaka jest różnica, czy stoi on w uchwycie, czy trzymamy go w ręku. tak i tak odciąga uwage, tak i tak większość nie ma problemów z jazdą.
Oprócz tego zablokować możliwośc jazdy z drugiej strony podwójnej.