Pytanie odnośnie viewtopic.php?f=9&t=26656.
Szukałem i myślę, że jeszcze nie padło takie pytanie. Czy z przyczepką lekką(załóżmy DMC 750 kg) można prowadzić samochód o
a) MW samochodu mniejszej od 750 kg?
przez marcin_akle » czwartek 28 lipca 2011, 18:32
przez michooo » piątek 29 lipca 2011, 13:17
przez scorpio44 » piątek 29 lipca 2011, 17:26
przez michooo » piątek 29 lipca 2011, 17:39
DMC przyczepy ma być mniejsza od masy własnej pojazdu lub jej równa
przez scorpio44 » piątek 29 lipca 2011, 18:26
scorpio44 napisał(a):Z prawem jazdy kategorii B przede wszystkim można ciągnąć każdą przyczepę lekką
przez marcin_akle » piątek 29 lipca 2011, 18:39
W przypadku przyczepy lekkiej o dopuszczalnej masie całkowitej do 750 kg bez hamulca zasadniczego (najazdowego) masa całkowita przyczepy nie może przekraczać połowy masy własnej pojazdu holującego. Ponadto wymagane jest założenie dodatkowego połączenia między przyczepą a pojazdem holującym (łańcuch lub linka), które w razie zerwania haka będzie zapobiegało dotykaniu jezdni przez dyszel, zapewniając kierowalność przyczepy.
przez qwer0 » piątek 29 lipca 2011, 19:00
Z prawem jazdy kategorii B przede wszystkim można ciągnąć każdą przyczepę lekką
Art. 62. 1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:
1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;
przez marcin_akle » piątek 29 lipca 2011, 19:31
przez Borys_q » piątek 29 lipca 2011, 22:47
Szukałem i myślę, że jeszcze nie padło takie pytanie. Czy z przyczepką lekką(załóżmy DMC 750 kg) można prowadzić samochód o
przez qwer0 » sobota 30 lipca 2011, 09:31
Edit
Po głębszych przemyśleniach i po analizie tego obrazka
http://imageshack.us/photo/my-images/91 ... tpjrk9.jpg
Doszedłem do kwestii (wspólne dla kat. B i B+E) dla przyczepki lekkiej z hamulcem najazdowym:
że wg. tego, że DMC pojazdu ciągnącego stanowi co najmniej 1,33 DMC przyczepy
to:
b) DMC przyczepki(lekkiej) 750kg, MW pojazdu 700 kg, DMC pojazdu 900 kg- może mieć miejsce gdyż nie ma tu nic o MW pojazdu i może być mniejsza od DMC pojazdu i to tak samo w kat. B oraz B+E(patrz tabela).
Teraz myślę, że scorpio44 ma całkowitą rację.
A po drugie jeśli chodzi o masy to liczą się rzeczywiste więc dywagacje nt. MW i DMC są i tak trochę bez sensu
przez marcin_akle » sobota 30 lipca 2011, 11:47
A ja za chwile zrobie jeszcze inny obrazek, z ktorego bedzie wynikalo, ze mozesz maluchem ciagnac przyczepe dmc 3,5t.
Pokaz mi gdzie w przepisach wystepuje "1.33DMC"??
Oczywiscie, ze sa z sensem, bo w dowodzie rej. moga widniec wartosci wieksze niz dopuszczaja nasze przepisy.
przez Borys_q » sobota 30 lipca 2011, 12:12
Oczywiscie, ze sa z sensem, bo w dowodzie rej. moga widniec wartosci wieksze niz dopuszczaja nasze przepisy.
1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;
przez qwer0 » sobota 30 lipca 2011, 16:09
Prawdopodobnie tu http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9990440432
Status aktu prawnego: uznany za uchylony
Nie zgodzę się w dowodzie jest największa dopuszczalna masa całkowita przyczepy ograniczona warunkami technicznymi pojazdu i przepisami. Jedyne o co musisz się zatroszczyć żeby poniższy warunek oraz warunki wynikające z twojej kategorii uprawnień oraz wpisów z dowodu rejestracyjnego, były spełnione łącznie.
Cytuj:
w dowodzie jest największa dopuszczalna masa całkowita przyczepy ograniczona warunkami technicznymi pojazdu i przepisami.
przez marcin_akle » sobota 30 lipca 2011, 17:27
przez qwer0 » sobota 30 lipca 2011, 17:54
Zauważ, że jest coś takiego jak hamulec uruchamiany z pozycji kierowcy, wtedy nie obowiązuje 1.33 DMC pojazdu (kat B+E).