przez boruc25 » czwartek 13 września 2012, 17:23
przez mgregor » czwartek 13 września 2012, 22:39
przez among » czwartek 13 września 2012, 23:21
boruc25 napisał(a):witam jestem początkowym kierowcą i mam pytanie np jak nie posiadam w samochodzie 100% hamulca ręcznego , i moje pytanie jest nastepujące gdy dojezdzam na wzniesieniu w korku i musze chwile poczekać na tym wzniesieniu i jak zaciągnę hamulec i dam 1 bieg to samochód mi się nie stoczy? TO jest moje pytanie
mgregor napisał(a):Jak nie ma 100% hamulca recznego to kto dopuscil go do ruchu?
przez Radhezz » piątek 14 września 2012, 13:45
przez among » niedziela 16 września 2012, 22:38
Radhezz napisał(a):Takie właśnie są skutki braku zajęć z budowy i zasady działania pojazdów na kursie...
Więc tak: zależy od nachylenia "górki" - bo może być taka że ledwo działający ręczhy wystarczy, a może być i taka, że w pełni sprawny auta nie utrzyma...
Wracając jednak do sedna pytania: hamowanie silnikiem działa tylko wtedy, gdy jest on połączony poprzez sprzęgło z resztą układu napędowego. A teraz zadaj sobie pytanie, czy można stać na dowolnym biegu z włączonym silnikiem i puszczonym sprzęgłem? No raczej nie. A jak wciśniesz sprzęgło to odłączysz silnik od reszty układu napędowego i auto soę stoczy... Logiczne.
Często blokuje się w ten sposób pojazd dodatkowo przy parkowaniu, ale wtedy silnik jest unieruchomiony i wtedy ma to sens.
przez GreenEvil » niedziela 16 września 2012, 22:40
among napisał(a):Ja w swoim mam ręczny odłączony całkiem
przez among » poniedziałek 17 września 2012, 09:13
GreenEvil napisał(a):among napisał(a):Ja w swoim mam ręczny odłączony całkiem
gratulacje, co zrobisz jak Ci wypluje płyn z układu?
przez Radhezz » poniedziałek 17 września 2012, 09:30
GreenEvil napisał(a):among napisał(a):Ja w swoim mam ręczny odłączony całkiem
gratulacje, co zrobisz jak Ci wypluje płyn z układu?
przez GreenEvil » poniedziałek 17 września 2012, 17:43
przez Radhezz » poniedziałek 17 września 2012, 20:48
GreenEvil napisał(a):Jest znikoma, więc trzeba go odłączyć? proszzzzzzz Cię...
przez GreenEvil » poniedziałek 17 września 2012, 21:02
Radhezz napisał(a):Nie to miałem na myśli; wskazuję tylko alternatywne rozwiązanie, które w przeciwieństwie do ręcznego jest niezawodne
przez Radhezz » poniedziałek 17 września 2012, 21:31
Akurat automatu nie miałem na myśli ani przez chwilę dopóki tego nie przeczytałemGreenEvil napisał(a):Radhezz napisał(a):Nie to miałem na myśli; wskazuję tylko alternatywne rozwiązanie, które w przeciwieństwie do ręcznego jest niezawodne
polimeryzowałabymw dwóch automatach, które mam, hamowanie silnikiem jest praktycznie niewykonalne. Więc nie zawsze jest niezawodne
przez BOReK » środa 19 września 2012, 12:37
przez Mas74 » środa 19 września 2012, 13:26
przez boruc25 » sobota 30 marca 2013, 17:07