Zakup auta do max 8000zł.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zakup auta do max 8000zł.

Postprzez FTPR » poniedziałek 28 stycznia 2013, 21:04

Witam. Miesiąc temu zdałem kurs prawa jazdy i chciałbym zakupić autko. Mój budżet to jakieś 8000zł + opłaty. Proszę was od jakieś rady.

Moje oczekiwania mniej więcej:
* autko z pojemnością max 1.6

* przebieg to w sumie nie mam zielonego pojęcia bo czytałem, że nawet auta z większym przebiegiem mogą być w lepszym stanie technicznym niż te z mniejszym. Nie wiem jak się do tego odnieść. Co radzicie ?
* rodzaj paliwa to w sumie tez nie wiem. Najlepiej aby było oszczędniej, więc benzyna + lpg choć nie wykluczam że gdybym zakupił samą benzynę to z biegiem czasu zainwestowałbym w gaz.
*interesuje mnie wersja 4/5 drzwiowa.
* skrzynia manualna

Póki co zainteresowały mnie takie auta jak:

Seat Ibiza II FL (najbardziej przypadło mi do gustu)
Fiat Stilo (Hatchback)
Opel Corsa C
Volkswagen Polo III

Co do tego ile będę jeździł to powiem, że raczej mało. Do pracy mam jakieś 3 km to w sumie rowerkiem popędzam, ale nie zawsze pogoda dopisuje zwłaszcza teraz w zimę. no i od czasu do czasu chciałbym rodzinkę poodwiedzać a to 30km od mojej miejscowości.
Autko na pewno chciałbym użytkować kilka lat.

Dzięki za pomoc :)
FTPR

Re: Zakup auta do max 8000zł.

Postprzez rusel » poniedziałek 28 stycznia 2013, 22:11

porownujac modele co podales, wymagania, komfort i awaryjnosc to renault laguna I 1.6 benzyna egzamplarze produkowane w latach 1999/2000 bardzo udana konstrukcja, pelen ocynk, silniki po 300/400tys bez remontu
rusel

Postprzez FTPR » poniedziałek 28 stycznia 2013, 22:39

rusel napisał(a):porownujac modele co podales, wymagania, komfort i awaryjnosc to renault laguna I 1.6 benzyna egzamplarze produkowane w latach 1999/2000 bardzo udana konstrukcja, pelen ocynk, silniki po 300/400tys bez remontu

póki co jest to za duże autko dla mnie. Jako początkujący kierowca szukam coś o mniejszych gabarytach. Z czasem oczywiście przesiądę się na coś większego.
FTPR

Postprzez rusel » poniedziałek 28 stycznia 2013, 23:01

milion propozycji nic nie da, kazdemu cos innego sie podoba, ogolnie radze unikac silnikow 1.4 zwlaszcza jezeli bedziesz poruszal sie w cyklu miejskim, ludzie czesto sugeruja sie niskim litrarzem a problem w tym ze spalanie takich zabawek to ok10l benzyny przy malo elastycznych silnikach z braku odpowiedniej mocy ktora zbalansuje silnik, np silnik 1.0 w vw polo spalal jeszcze wiecej paliwa niz 1.4 :wink:
rusel

Postprzez tomcioel1 » poniedziałek 28 stycznia 2013, 23:09

rusel napisał(a):porownujac modele co podales, wymagania, komfort i awaryjnosc to renault laguna I 1.6 benzyna egzamplarze produkowane w latach 1999/2000 bardzo udana konstrukcja, pelen ocynk, silniki po 300/400tys bez remontu

laguna i awaryjność (a raczej bezawaryjność) ... dobre
to z jakiego powodu zyskała przydomek "królowej lawet" ?
poza tym unikałbym francuza , psują się a części koszmarnie drogie , w dodatku malo jest części używanych ... wiem cos o tym bo sam mam renault
tomcioel1

Postprzez LexiconAvenue » poniedziałek 28 stycznia 2013, 23:13

rusel napisał(a):radze unikac silnikow 1.4 zwlaszcza jezeli bedziesz poruszal sie w cyklu miejskim, ludzie czesto sugeruja sie niskim litrarzem a problem w tym ze spalanie takich zabawek to ok10l benzyny

Mnie polo III 1.4 pali średnio niecałe 10 l, ale gazu. Podejrzewam, że jeżdżę na razie mało ekonomicznie.
rusel napisał(a):silnik 1.0 w vw polo spalal jeszcze więcej paliwa niz 1.4

Serio? Mnie z koleibardzo polecano polo z silnikiem 1,0- ponoć miało palić w granicach 5l/100kmb(nie, nikt z polecających nie miał do sprzedania). Siotrze i szwagrowi Citroen Saxo 1.1 też pali poniżej 6l (benzyny).
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez rusel » poniedziałek 28 stycznia 2013, 23:17

doczytaj o ktorą wersje chodzi bo wypowiadasz sie na temat szmelcu jakim byla druga edycja

poza tym unikałbym francuza , psują się a części koszmarnie drogie , w dodatku malo jest części używanych ... wiem cos o tym bo sam mam renault

no to widac ze ktos z nas wiedzial ktorą opcje wybrac,

2000r 1.6 16v 220tys na syntetyku, czesci tanie jak barszcz
rusel

Postprzez Salvatore » poniedziałek 28 stycznia 2013, 23:25

rusel napisał(a):

doczytaj o ktorą wersje chodzi bo wypowiadasz sie na temat szmelcu jakim byla druga edycja

Sąsiad mechanik z własnym warsztatem gdzie naprawia samochody miał Lagunkę I 1.6. Co prawda mechanikowi zawsze łatwiej ale pamiętam za małego jeszcze ten samochód, jezdził nim i jezdził (czy były jakieś poważne awarie to nie wiem, bo wtedy z jego synem w moim wieku za małolata to lataliśmy za piłką a eksploatacją samochodu się nie interesowaliśmy bo małe srele byliśmy :D), no ale długo pożyła, teraz o dziwo przerzucił się na II, jakąś ma dziwną miłość do tych francuzów.

No ale też słyszałem, że akurat dla I 1.6 z tych roczników 400-500 tys km nie straszne, ale co egzemplarz to inna historia.
Salvatore

Postprzez rusel » poniedziałek 28 stycznia 2013, 23:32

Moj sasiad tez tym jedzil, trzaskal km i tylko plyny uzupelnial, dlatego postanowilem kupic dokladnie serię z ostatniego roku produkcji, od serii II trzymalem sie z daleka to byl kompletnie inny samochod
rusel

Postprzez winston » wtorek 29 stycznia 2013, 00:13

Lagunka II 2001 1.8 benz. - bezawaryjna, słabe materiały, ładna
Grand Scenic 2004 19dci - bezawaryjny, dobre materiały, problemy z kartą, wątpliwa uroda
Oba z początku produkcji. Nie wiem co wy wyprawiacie z tymi autami, że wam się psują...

Rodzice natomiast mają Lagunkę III 2.0dci - bezawaryjna, dobrze wykonana i ładna.

Awaryjność francuskich samochodów to mit! Po prostu w porównaniu z niemcami są standardowo lepiej wyposażone, stąd większa podatność na problemy z elektroniką.

Za to super ekstra Passat B6 większość czasu spędza w serwisie i przewiozły się po nim chyba wszystkie gazety motoryzacyjne. W teście na 100 000km wypadł znacznie gorzej niż Dacia Logan (sic!). To złom.

FTPR polecam ci francuza. Będziesz miał klime, elektryczne szyby i lusterka, regulowana wysokość fotela i inne rzeczy o których właściciele starych VW mogą tylko pomarzyć:)
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez mk61 » wtorek 29 stycznia 2013, 00:16

rusel napisał(a): renault laguna I 1.6 benzyna egzamplarze produkowane w latach 1999/2000 bardzo udana konstrukcja, pelen ocynk, silniki po 300/400tys bez remontu

Szczególnie elektryka zgapiona chyba z lampek choinkowych. Co chwilę widzę takie wynalazki, którym zamiast kierunkowskazu miga stop, albo pozycyjna. Jeszcze tylko melodyjki brakuje.
rusel napisał(a):ogolnie radze unikac silnikow 1.4 zwlaszcza jezeli bedziesz poruszal sie w cyklu miejskim,

No. Nie ma to jak rzetelna opinia. Wiadomo, że 1.4 w takiej Lagunie będzie miało problem, ale silnik należy dobierać pod względem konstrukcji, masy pojazdu i jego przeznaczenia. Bo to, że 1.4 jest złe, to raczej zachowaj dla siebie.

Co do sąsiadów, to mój, od kiedy pamiętam, jeździ Mercedesem z lat 70. Raczej każdy ma sąsiada i każdy sąsiad czymś jeździ. A raczej wątpię, abyście przez same patrzenie przez okno wiedzieli, co on wymieniał, ile razy wymieniał i ile go to kosztowało. Kolejny marny argument.

Do autora. Najlepiej pochodź sobie po różnych komisach i pooglądaj samochody. Posiedź sobie, pobaw się i popatrz, co Ci najlepiej pasuje. Z wybranych przez Ciebie najbardziej bym patrzył na Ibizę.
Od Fiata jedyne dobre samochody to Panda i Seicento. Są tanie w eksploatacji, a nawet, jeśli siadłby cały silnik, to cena następnego nie zabije. Stilo to niewypał nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie.
Corsa to dość dobre auto, ale na te przed liftingiem bym uważał. W tamtych czasach (okolice 2000-2003 roku) Opel eksperymentował z powłoką antykorozyjną i nie zawsze ta powłoka była taka, jaka powinna być. Egzemplarze po liftingu już chyba nie miały takich problemów.
Polo to to samo, co Ibiza, ale tu zapłacisz głównie za znaczek, a z tej też okazji duża szansa na znalezienie druciaka po 7 mniejszych, lub większych wypadkach.

Co do wyboru silnika. Z racji planowanych Twoich przebiegów nawet nie patrz na diesle. Na Twoich dojazdach do pracy nawet go dobrze nie rozgrzejesz, a już będziesz gasić. Poza tym, diesle są na większe przebiegi, więc też nie będzie wiadomo, ile poprzedni właściciel nakulał i w jaki sposób. Co do gazu, to już sobie sam byś musiał podliczyć. Kupując samochód z zamontowaną już instalacją to jeszcze jakoś ujdzie, ale lepiej chyba kupić samego benzyniaka. Później, po "kilku" kilometrach sam sobie podliczysz, czy warto wydać pieniądze na instalację, przeglądy, częstszą wymianę świec itp., czy jednak sama benzyna Ci wystarczy.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez rusel » środa 30 stycznia 2013, 00:06

No. Nie ma to jak rzetelna opinia. Wiadomo, że 1.4 w takiej Lagunie będzie miało problem, ale silnik należy dobierać pod względem konstrukcji, masy pojazdu i jego przeznaczenia. Bo to, że 1.4 jest złe, to raczej zachowaj dla siebie.

kolego doczytaj o jakiej kwocie mowa, 8 tys zl. to przedzial cenowy wiekszosci modeli samochodow ktore mialy dopiero przejsc przez nową generacje silnikow malolitrarzowych, mowimy o rocznikach z koncowki lat 90 poczatku 2000, z osobistych doswiadczen z ostatnich kilkunastu lat przy takich litrarzach byly to jednostki zbyt slabe, lubiace wysokie obroty i dosc awaryjne
rusel

Postprzez mk61 » środa 30 stycznia 2013, 00:32

Jeśli dobrze kojarzę, to z tamtych lat dobrą konstrukcją były właśnie VAG-owskie 1.4 16V. 8-zaworówki, czy to od VW, czy od Opla, to fakt, były to muły, dość paliwożerne, ale bardzo żywotne, podatne na LPG i tanie w serwisie.
Jeśli mowa o Oplowskich Ecotec, to swego czasu często można było słyszeć o łykaniu oleju i wydmuchaniu uszczelki pod głowicą. Nie wiem, czy to kwestia jakiegoś felernego wypustu, rocznika, czy może regularna usterka. W znanych mi egzemplarzach (Astra I 1.4 16V i Astra III 1.6) taka awaria nie nastąpiła (odpukać), a osiągi są dokładnie takie, jakich obiektywnie należy oczekiwać.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez lith » czwartek 31 stycznia 2013, 21:43

Nam lagunka z 97 się sypała jak 10 lat nie skończyła, w 2006 poszła na sprzedaż, bo strach było gdzieś dalej jechać. A takie rzeczy jak radio, klima to od nowości wiecznie nie działały i trzeba było naprawiać.
lith

Postprzez SpearHead » sobota 02 lutego 2013, 08:30

Nie ma idealnego auta jakie byś nie kupił zawsze coś będzie do roboty wydajesz 8 koła na auto to licz się z tym ze od razu dochodzi wymiana płynu,oleju i rozrząd , za 8 koła można kupić poliftowa VB gdzie najgorsza rzeczą są blachy bo jest to Opel a jak mówią Opel to auto dla biedaków ja śmigam VB już 3 lata i nie narzekam pojemność 2.0 a spalanie to 8.5 litra LPG na 100km w cyklu mieszanym
SpearHead

Następna strona

Powrót do Luźna gadka