Tolerancja

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Tolerancja

Postprzez silvox » wtorek 12 marca 2013, 15:31

Drezyna napisał(a):Apeluję do Koleżanek i Kolegów o posty możliwie merytoryczne. Bierzcie przykład (...) z mojej skromnej osoby: od czasu do czasu po odrobinie arszeniku do zupy, ale generalnie szacunek, tolerancja i zrozumienie.

Chyba nie mówisz o sobie - mam zastrzeżenia co do wysokiego mniemania o sobie kolegi o nicku Drezyna, ale może się mylę - chciałbym nawet.. :lol: :lol:
Co do szacunku i zrozumienia(w dyskusji) jeszcze mógłbym się przychylić, to już do tolerancji nie bardzo.. Tolerancja (w skrócie), to przyzwolenie na odmienność, odstępstwo od norm ogólnie przyjętych w społeczeństwie - a to mnie osobiście się nie podoba..Wolałbym aby odmieńcy, mniejszości, itp. nie właziły mi na głowę..
silvox

Re: Propozycje, zażalenia, ostrzeżenia i bany

Postprzez Zonaimad » wtorek 12 marca 2013, 21:19

silvox napisał(a):Wolałbym aby odmieńcy, mniejszości, itp. nie właziły mi na głowę..

Co zrobisz, jak ktoś Ciebie weźmie za odmieńca? ;-)
Zonaimad

Postprzez silvox » środa 13 marca 2013, 08:02

Co masz na myśli ?? Jestem w większości ..
Kogo masz na myśli pisząc "ktoś" ?? Pedała ?? Czy jakiegoś innego odmieńca ??
Zanim coś napiszesz przeczytaj dokładnie o czym rzecz..

viewtopic.php?f=11&t=33097
Konkurencja??
Wszystkie chwyty dozwolone ??
silvox

Postprzez lith » środa 13 marca 2013, 08:15

@silvox
Co znaczy, że jesteś w większości? Mamy w Polsce 20 mln klonów silvoxa, czy co? Każdy jest inny. Z resztą jak chcesz rozwijać temat to załóż jakiś wątek o tolerancji.
lith

Postprzez Zonaimad » czwartek 14 marca 2013, 01:01

silvox napisał(a):Co masz na myśli ?? Jestem w większości ..

Jesteś w większości dopóki myślisz tak, jak inni. :-)

Masz postać w kreskówki w awatarze. I teraz sytuacja hipotetyczna: dajmy na to, że ja i parę innych osób uważamy to za pedalskie. No i nagle znalazłeś się w mniejszości. ;-) Co robisz? Włazisz mi w drogę dalej, czy się dostosowujesz do mnie? :D

lith napisał(a):Z resztą jak chcesz rozwijać temat to załóż jakiś wątek o tolerancji.

Ale to może być bardzo cenna dyskusja!
Zonaimad

Postprzez silvox » czwartek 14 marca 2013, 08:27

lith napisał(a):Co znaczy, że jesteś w większości? (..) Każdy jest inny.

Nie ma tu mowy o charakterze lecz o przynależności do społeczności - tej co ma większość.. demokracja wszak to rządy ludu, ale nie mniejszości, ale tych co ich jest więcej..Czy nie ??
Zonaimad napisał(a):Jesteś w większości dopóki myślisz tak, jak inni

Tak, dokładnie.. Dopóki zgadzam się z jej zasadami ..
Jeśli moje poglądy się zmienią - będę w mniejszości..
Zonaimad napisał(a):nagle znalazłeś się w mniejszości.

Niestety nie.. To tylko Twoje subiektywne odczucie.. Nadal jestem przecież normalny i stosuję zasady większości..
Zonaimad napisał(a):czy się dostosowujesz do mnie?

Ale ja chcę mieć avatar przy profilu, to nie zmienia mojej przynależności do społeczeństwa.. A że Ty nie masz - masz po prostu wybór..
A propos - lith ma postać z mangi - też jest pedałem ?? :lol: :lol:
a powyżej kolega ma malucha - kim jest ?? :lol:
Zonaimad napisał(a):cenna dyskusja!

Eeee tam..

P.S. mod może wydzielić posty do nowego tematu - ale to nie ja zacząłem pisać o tolerancji..
silvox

Postprzez lith » czwartek 14 marca 2013, 13:49

No ale jak dla kogoś społeczeństwo dzieli się tylko na pedałów i niepedałów. A pojęcia tolerancja dotyczy tylko orientacji to trochę ciężko dyskutować.

Może w kwestii orientacji jesteś w większości, ale np. możesz być w mniejszości bo jeździsz rowerem do roboty. Możesz być w mniejszości, bo palisz papierosy. Możesz być w mniejszości, bo wykonujesz określony zawód. Możesz być w mniejszości, bo masz psa. Możesz być w mniejszości ze względu na poglądy polityczne. Możesz być w mniejszości ze względu na preferowany gatunek muzyczny. Można wymieniać w nieskończoność. Dla każdego jakaś mniejszość, a nawet kilka się znajdzie.

Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby wszyscy mieli być tacy jak ja, uważać to co ja, robić to co mi odpowiada.

A demokracja to nie jest ustrój gdzie jest są ;'jedyny słuszny światopogląd', 'jedyna słuszna partia', 'jedyna słuszna religia', 'jedyna słuszna muzyka', 'jedyna słuszna marka samochodu', niech już będzie 'jedyna słuszna orientacja', 'jedyny słuszny kolor skóry', 'jedyna słuszna dyscyplina sportowa'. Dopóki każdy robi sobie co chce, a nie jest to uciążliwe dla innych to nie jest wchodzenie na głowę. To, że większość decyduje nie znaczy, że ma z mniejszościami walczyć.

Jak wszędzie nie wolno popadać w skrajności.

edit: Żebym nie został źle zrozumiany- dopóki homo nie latają po mieście z transparentami, nie srają tęczą czy w inny sposób się z tym specjalnie nie obnoszą to mi to zupełnie nie przeszkadza jakie kto ma preferencje.
lith

Re: Tolerancja

Postprzez Zonaimad » czwartek 14 marca 2013, 19:34

silvox napisał(a):Jeśli moje poglądy się zmienią - będę w mniejszości..

...albo, jeżeli zmienią się poglądy większości. :wink: Albo jeśli zmieni się sama większość. :D
silvox napisał(a):Nadal jestem przecież normalny i stosuję zasady większości..

Pokaż no mi akt normatywny z definicją "normalności". :-) Co, jak ktoś nagle zadecyduje, że normalne jest coś innego niż było do tej pory? :-) A co, jak większość ludzi z tego forum uzna Cię za odszczepieńca? A co, jak za odszczepieńca uzna Cię większość Twojej miejscowości? ;-) I wreszcie - co jak homoseksualiści nagle zdobędą poparcie większości i uznają, że to oni są normalni? :O (przyznaję, nie spodobało by mi się to! ale nie o to chodzi)
silvox napisał(a):Ale ja chcę mieć avatar przy profilu, to nie zmienia mojej przynależności do społeczeństwa..

No ale powiedzmy, że kilku przedstawicieli społeczeństwa posiadających jakąś przewagę (np. liczebną, fizyczną, albo co gorsza obie na raz) uznało, że jednak zmienia. Co wtedy? :D
silvox napisał(a):A propos - lith ma postać z mangi - też jest pedałem ?? :lol: :lol:

Na litość boską, to był tylko przykład! Sam przez kilka lat na różnych forach miałem Zwierzojeża z kreskówki TVP w awku. :)

lith napisał(a):Żebym nie został źle zrozumiany- dopóki homo nie latają po mieście z transparentami, nie srają tęczą czy w inny sposób się z tym specjalnie nie obnoszą to mi to zupełnie nie przeszkadza jakie kto ma preferencje.

Na wszelki wypadek i ja się pod tym podpiszę, powolisz. ;-) I dziękuję za wydzielenie!
Zonaimad

Postprzez RossoneriDevil » piątek 15 marca 2013, 00:53

Nie każda mniejszość jest zła, nie każda większość ma rację.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Tak zawsze było, jest i będzie.
Amen
RossoneriDevil

Postprzez Zonaimad » piątek 15 marca 2013, 01:25

RossoneriDevil napisał(a):Nie każda mniejszość jest zła, nie każda większość ma rację.

No właśnie do tego zmierzam. :)

Wkurza mnie, gdy pewne grupy nacisku (pewnie domyślicie się, które) wmawiają komuś fobie i inne schorzenia (domyślacie się pewnie, o czym mówię), próbując niejako przemocą symboliczną wymóc na pozostałych przyjęcie ich punktu widzenia. (Nie sympatyzujesz z naszym ruchem? Trzeba cię leczyć!!!) Ale wypowiedzi podobne do tych silvoxa rzeczywiście skłaniają do zastanowienia się nad tym. Czy ta ucieczka w bycie w normalnym, w przecież jestem w większości nie jest desperacką próbą wyzbycia się pewnej... niepewności co do samego siebie. ;-)
Zonaimad

Postprzez RossoneriDevil » piątek 15 marca 2013, 02:02

Niektórych norm nie powinno się zmeiniać dla dobra ogółu, niektóre sa niemorlane.
Niektóre zasady żyjąc w danym państwie powinno się zaakceptować i nie walczyć z nimi.
Np. zakaz wieszania krzyży w szkołach....niektórym sie to nie podoba bo to ich obraża......
Demokracja nie zawsze wychodzi na dobre, ponieważ ludzie baranieją, w głowach im się przewraca.
Ludzie chodzą na wybory, nie wiedząc czemu w ogóle na kogoś głosują...Ale w tym temacie nikt nie będzie miał racji i wszyscy będą ją mieli :/
Ważne jest aby mieć własne zdanie i potrafić je dobrze uzsadnić....
RossoneriDevil

Postprzez ks-rider » piątek 15 marca 2013, 05:19

Tolerancja w pewnych przypadkach jesz dobra, tyle, ze o ile moge byc tolerancyjny w stosunku do kursanta, tak napewno Tolerancja ma swoje granice, jak to pisze Czepiacz - rownac nie w dol a w gore.

:wink:
ks-rider

Postprzez silvox » piątek 15 marca 2013, 08:00

lith napisał(a):społeczeństwo dzieli się tylko na pedałów i niepedałów

Zonaimad napisał(a):Na litość boską, to był tylko przykład!

no właśnie.. tylko przykład.. :spoko:
Zonaimad napisał(a):co jak homoseksualiści nagle zdobędą poparcie większości i uznają, że to oni są normalni?

Nie strasz !!! :lol:

Qrde, tylko odpowiedziałem w temacie, wyraziłem swój własny, subiektywny pogląd.. Nie linczujcie !!!
silvox

Postprzez Zonaimad » piątek 15 marca 2013, 16:12

silvox napisał(a):Nie strasz !!! :lol:

No, ale tak może być! :D Zresztą nie tylko o homoseksualistach może tu być mowa... Większość mogą zacząć stanowić inni ludzie, którzy po prostu Cię nie lubią i uważają za nienormalnego - np. ktoś, komu nie podoba się Twoje pochodzenie. :-) Nigdy nie wiadomo, kto dojdzie do władzy, dlatego warto szanować i większości i mniejszości. :-) Też możesz być na ich miejscu.
silvox napisał(a):Qrde, tylko odpowiedziałem w temacie, wyraziłem swój własny, subiektywny pogląd.. Nie linczujcie !!!

Przecież tylko sobie kulturalnie rozmawiamy, wymieniamy poglądy! :-) To chyba jedna z najspokojniejszych rozmów na tym forum. ;-)
Zonaimad

Postprzez silvox » piątek 15 marca 2013, 17:08

Zonaimad napisał(a):chyba jedna z najspokojniejszych rozmów na tym forum

Żebyś wiedział...
Zonaimad napisał(a):Nigdy nie wiadomo, kto dojdzie do władzy

No niestety - ale warto mieć jednak swoje niezależne poglądy, a nie fruwać jak chorągiewka..
Zonaimad napisał(a): nie tylko o homoseksualistach może tu być mowa

.. to tylko przykład, nikogo nie pogrążamy..
silvox

Następna strona

Powrót do Luźna gadka