Nerwowe sytuacje...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Nerwowe sytuacje...

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 19 marca 2013, 20:59

Ciekaw jestem, czy mieliście jakieś sytuacje, gdzie mogło się to skończyć wypadkiem.

Ja miałem pierwszą dzisiaj częściowo z mojej winy.
Jechałm sobie prawym pasem, przede mną autobus, widze że zjeżdża do zatoczki więc nie zwalniam.
Ledwo zdążył wjechać i już włączył lewy że wyjeżdża, ja byłem w miarę blisko więc myślałem że może chce się poprawić czy coś, a on wyjeżdżą z zatoczki zupełnie tak jak by go nie obchodziło że jadę tym pasem, patrze na lewy i widze że jedzie ciężarówka nawet spora odległość do teho aby delkiatnie wymuścić hamowanie chociaż wiem że nie powinienem, ślisko, ciężki pojazd, ale ja byłem już w miarę rozpędzony wyskoczyłem na ten lewy, zostałem słusznie obtrąbiony.
Po przeanalizowaniu sytuacji wydaje mi się że spanikowałem i na widok tego autobusu który wyraźnie zajechał mi drogę powinienem się zatrzymać, ale z drugiej strony zatrzymałbym się gdzieś na środku jego przegłubu.... :/
RossoneriDevil

Re: Nerwowe sytuacje...

Postprzez szymon1977 » wtorek 19 marca 2013, 22:01

Nikt nie jest nieomylny. Nauczka na przyszłość. Przepisy przepisami, a jak chcesz do domu wrócić w całości to ostrożności nigdy zbyt wiele.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 19 marca 2013, 22:09

Błąd kierowcy autobusu. Z zatoczki autobusowej(przystanku wyznaczonego znakami) ma się włączyć do ruchu a kierunkowskazów należy używać czytelnie! Zatocza nie jest jezdnią i nie może sobie zmieniać tak toru jazdy jakby zmieniał pas ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 19 marca 2013, 22:15

Wykroczenie kierującego autobusem a błąd kolegi RossoneriDevil, który nie zachował odpowiedniego odstępu do uniknięcia kolizji. No ale jak mogło przyjść mu do głowy, że kierujący autobusem tak się zachowa? Przychodzi z czasem i doświadczeniem.
RossoneriDevil napisał(a):Ja miałem pierwszą dzisiaj częściowo z mojej winy.
Winnym kolizji byłby zapewne kierujący autobusem, ale nie on trafiłby do szpitala.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » wtorek 19 marca 2013, 22:16

Trochę nerwowych sytuacji było, jednak w większości nie mam sobie nic do zarzucenia. Nieco mieszane uczucia mam co do tej sytuacji z jadącym pod prąd:
http://www.youtube.com/watch?v=UNm3SZv8 ... page#t=47s
Uratowało mnie tylko to, że staram się nie jechać równolegle z osobą na pasie obok jak jest taka możliwość, więc czekałem na miejsce z przodu za jego zderzakiem. Jadącym z naprzeciwka byłem totalnie zaskoczony, stąd długi czas reakcji i ucieczka na pas obok zupełnie bez zastanowienia czy coś na nim się znajduje. Ciężko powiedzieć,czy w takiej sytuacji nie lepszym rozwianiem byłoby po prostu hamowanie, w końcu chyba tamten by też zaczął hamować, a nie jechał twardo na czołowe... chociaż kto wie, w każdym razie byłoby to dla mnie zupełnie nieintuicyjne i w tym momencie w ogóle nie brałem pod uwagę takiej opcji. Na pewno jej zaletą byłaby możliwość 'pogadania' sobie trochę z tamtym kierowcą ;)
lith

Postprzez szymon1977 » wtorek 19 marca 2013, 22:21

lith napisał(a):Nieco mieszane uczucia mam co do tej sytuacji z jadącym pod prąd...
Po pewnym czasie i takie cuda na drodze przestają zaskakiwać. Ale fart, że nie spotkałeś go około 0:15, bo pewnie byśmy dziś tutaj nie rozmawiali.
szymon1977

Postprzez lith » wtorek 19 marca 2013, 22:29

Nerwowe sytuacje na drodze są o tyle dobre, że właśnie to są sekundy, czy ułamki sekund. Albo człowiek dobrze zareaguje, albo źle. Działa praktycznie na odruchach, nie ma czasu analizować wszystkich za i przeciw. W sumie nie ma czegoś takiego, że nerwowa, niebezpieczna sytuacja ciągnie się godzinami.
lith

Postprzez szymon1977 » wtorek 19 marca 2013, 22:35

Ja w nerwowych sytuacjach się nie denerwuję. Reaguję odruchowo, ratując życie. Później przejeżdżam kawałek, zatrzymuję się. I dopiero wtedy mi ciśnienie podskakuje. Ale w samym krytycznym momencie zachowuję zimną krew.
szymon1977

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 19 marca 2013, 22:39

Winnym kolizji byłby zapewne kierujący autobusem

Tak, ale to że wyskoczyłem pod ciężarówkę to już moja wina . :/

Lith, nie wiem czy bym nie zdębiał....jak ta osoba musiała się zakręcić że jechała pod prąd?
.....to już chyba lepiej jakby się zatrzymała, na pewno dali by jej wykręcić.....
RossoneriDevil

Postprzez szymon1977 » wtorek 19 marca 2013, 22:42

RossoneriDevil napisał(a):jak ta osoba musiała się zakręcić że jechała pod prąd?
Na Warszawskich remontach, w deszczu, przy zupełnie niewidocznym oznakowaniu... wbrew pozorom nie jest to aż tak trudne jak mogłoby się wydawać.

PS.
Film wygląda jak typowa warszawska wielopasmówka w przebudowie.
szymon1977

Postprzez lith » wtorek 19 marca 2013, 23:04

To jedna głównych ulic w Gdańsku, bez żadnego remontu. Nie mam pojęcia skąd się tam wziął... najbliżej mógł skręcić pod prąd ze znajdującej sie 400m dalej Łąkowej,ale mógł tez jechać dłużej.
http://goo.gl/maps/488WT

@szymon1977
Właśnie to w jeździe samochodem jest fajne, że niebezpieczne sytuacje są nagłe, krótkie i zawsze można się po wszystkim po prostu zatrzymać.
lith

Postprzez RossoneriDevil » środa 20 marca 2013, 00:23

Właśnie to w jeździe samochodem jest fajne, że niebezpieczne sytuacje są nagłe, krótkie i zawsze można się po wszystkim po prostu zatrzymać.

Tak, czasami można się zatrzymać na zawsze :(
RossoneriDevil

Postprzez lith » środa 20 marca 2013, 00:38

Oczywiście, że można. Raczej chodziło mi o to, że sama z siebie jazda raczej nie jest specjalnie stresująca, tylko krótkie, nagłe epizody kiedy 'coś się dzieje'.
lith

Postprzez szymon1977 » środa 20 marca 2013, 00:49

lith napisał(a):...sama z siebie jazda raczej nie jest specjalnie stresująca...
Sama w sobie jazda jest ogromnym wysiłkiem dla organizmu. Jeżeli ktoś po dłuższej jeździe czuje się zrelaksowany i wypoczęty oznacza to tylko jedno: podczas jazdy nie zawraca sobie głowy tym, co się wokół niego dzieje na drodze.
szymon1977

Postprzez RossoneriDevil » środa 20 marca 2013, 00:54

To juz wiem, czemu jazda nie sprawia mi przyjemności .... :D
Chociaż czasami nie jest tak źle. Ale nie rwę się do samochodu i jeżdże kiedy muszę....
RossoneriDevil

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze