Upłynął termin ważności uprawnienia na prawo jazdy. Co robić

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Upłynął termin ważności uprawnienia na prawo jazdy. Co robić

Postprzez whugo » sobota 30 sierpnia 2014, 22:21

Ponad rok temu upłynęła data ważności uprawnienia. Prawo jazdy dostałem na okres 5 lat z powodu niewielkiej wady wzroku (w kolumnie 11 "data ważności uprawnienia" mam datę styczeń 2013). Niestety, zupełnie zapomniałem o fakcie terminowości mojego prawa jazdy. Jakie są konsekwencje tego, że nie ubiegałem się o nowe prawko w terminie? W jaki sposób mogę ponownie uzyskać prawo jazdy?
whugo

Re: Upłynął termin ważności uprawnienia na prawo jazdy. Co r

Postprzez Anett » sobota 30 sierpnia 2014, 22:27

Nie
Jakie miałeś badania bezterminowe czy terminowe?
jak bezterminowe to idziesz do WK i składasz wniosek + opłate za prawko i zdjęcie i tyle
Jak terminowe to i nowe badania
Anett

Postprzez whugo » sobota 30 sierpnia 2014, 22:50

Szczerze mówiąc nie pamiętam, ale jeśli jest wpisany w prawie jazdy ten okres pięciu lat to sądze, że terminowe. Niepokoi mnie tylko interpretacja, którą znalazłem w sieci: www eporady24.pl/czy_musze_ponownie_przystapic_do_egzaminu_jesli_prawo_jazdy_stracilo_waznosc,pytania,8,116,3659.html wg której muszę podejść ponownie do egzaminu...
czy ktoś był niedawno w podobnej sytuacji i może podzielić się wrażeniami, jak zareagowano w WK?
Ostatnio zmieniony sobota 30 sierpnia 2014, 23:01 przez whugo, łącznie zmieniany 1 raz
whugo

Postprzez Anett » sobota 30 sierpnia 2014, 22:59

Nie straciłeś uprawnień, zdałeś egzamin na PJ więc wystarczą nowe badania, zdjęcia i wniosek o wydanie
Anett

Postprzez jasper1 » sobota 30 sierpnia 2014, 23:59

Kontrolny egzamin sprawdzający jest po roku od dnia zatrzymania prawa jazdy z powodu tego, ze upłynął termin jego ważności. Tobie nikt jeszcze prawa jazdy nie zatrzymał, więc aktualne badania i wniosek.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez szofer80 » niedziela 31 sierpnia 2014, 17:07

Tu chodzi tylko o Twoje zdrowie, czy nie ma przeciwwskazań żebys mógł dalej bezpiecznie jeździć, musisz przejść ponowne badania i jeśli przejdziesz je pomyślnie to wyrobienie nowego "plastiku" (zapewne też terminowego) będzie formalnością.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Powrót do Luźna gadka