Powspominajmy swoich instruktorów!

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Powspominajmy swoich instruktorów!

Postprzez Baranek » czwartek 17 lipca 2014, 11:18

Ja jeździłem jeszcze maluchem Fiat 126 p. Jeździliśmy we dwójkę na zmianę z kolegą. Mój instruktor miał obok swojego fotela kij. Nie wiedzieliśmy po co... Wkrótce mieliśmy się przekonać. Otóż uzywał kija bezpardonowo, gdy któryś z nas dojeżdżając np. do skrzyżowania najpierw naciskał sprzęgło, a potem hamulec. Po trzech lekcjach nawet do głowy nam nie przyszło, żeby najpierw wcisnąć sprzęgło, a potem hamulec. Do dziś został mi ten zbawienny odruch.
Zapytaliśmy go dlaczego to takie ważne. Wyjaśnił nam, że jak wyrobimy sobie taki odruch, to w każdej sytuacji (także awaryjnej) wciśniemy zawsze najpierw hamulec. A to oznacz - wyjasniał nam dalej - że zaczniemy od razu hamować. Natomiast jeśli najpierw wciśniesz sprzęgło a dopiero po chwili hamulec, to wyobraź sobie ile jeszcze metrów przejedziesz bez hamowania...
To była naprawdę dobra lekcja.
Baranek

Postprzez Agatta » czwartek 17 lipca 2014, 18:48

Mój instruktor nie potrzebował do tego kija :wink: co prawda trochę więcej zajęło mu żeby mnie tego nauczyć ale tylko by spróbował na mnie użyć kija :lol: za to ciągle groził że mnie udusi, albo wyjdzie z auta i sama sobie będę jeździć :mrgreen:
koniec kursu: 09.01.14
21.01.14 teoria +, placyk +, miasto + :D
Agatta

Postprzez Termocar » środa 01 października 2014, 21:02

Witam! Ja miałem jednego instruktora 8) (zdałem za pierwszym razem). Mój Pan ciągle oglądał się za dziewczynami :lol: . Dobrze, że miał mnie kto uczyć "po godzinach" bo krucho by ze mną było :wow:
Termocar

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka