Pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo

Postprzez szerszon » sobota 08 sierpnia 2020, 00:06

Henq napisał(a):a już było światełko w tunelu :help:
Jak się walniesz w ten pusty głupi łeb to może i zobaczysz światełko.
powoli ja mam cierpliwość od kilku lat lat temperuje to gówno, od postów kiedy ta pseudoinstruktorska warszawska gnida twierdziła, że łącznica to autostrada
Cały czas czekam na cytaty...natomiast ja sam czytałem, gdy twierdziłeś,że czerwony sygnał to tylko sugestia. Przygłupie..przecież jak masz ty kogokolwiek "temperować" skoro ty nawet nie odróżniasz ustawy od rozporządzenia...przynajmniej w swej głupocie byłbyś trochę poważniejszy.
powiększyłem, żebyś nie przeoczył pytania, bo masz taką dziwną mentalność, że jak coś nie wygodne to pomijasz
tu napisałeś prawdę z drobnym błędem.To ty pomijasz.
drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;

widzisz coś o pieszym ??? przygłupie?
Jak pisałem. Dwa zdania i porażka.
szerszon

Postprzez Henq » sobota 08 sierpnia 2020, 00:17

szerszon napisał(a):że czerwony sygnał to tylko sugestia.
:wow: twoja desperacja sięgnęła dna :help: nadal musimy poczekać na cytat bo się będziesz w gównie babrał?
no jakoś w swoim się babrzesz a tu nadal brak cytatów :spoko:

a wracając do tematu :mrgreen: wiem nie pasuje ci bo dyskredytuje twoje bzdurki ale spokojnie jak już wspomniałem mam czas, po kolei:

Czyli nadal nie jesteś w stanie odpowiedzieć na proste pytanie? no już pogrubiłem to takie trudne?
to jeszcze raz do skutku:

co oznacza znak A-7?

proste pytanie? prawda?

skup się na tym co czerwone ok :spoko:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » sobota 08 sierpnia 2020, 00:24

Henq napisał(a):Czyli nadal nie jesteś w stanie odpowiedzieć na proste pytanie? no już pogrubiłem to takie trudne?

co oznacza znak A-7?

proste pytanie? prawda?
Czy przygłupie zrozumiałeś już...
drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana;

możesz przygłupie wskazać coś o pieszym ? Czy zrozumiałeś już paragraf 2.1?
Możesz wskazać na jakiej podstawie prawnej nadajesz pierwszeństwo pieszemu idącemu poboczem drogi ?
W odpowiedzi na twe pytanie
5. Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” ostrzega
o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem.
Coś o pieszych ??? Przygłupie podkreśl. Cos sprzecznego z paragrafem 1 ??? Wskaż przygłupie.
szerszon

Postprzez Henq » sobota 08 sierpnia 2020, 00:40

szerszon napisał(a):
Henq napisał(a):Czyli nadal nie jesteś w stanie odpowiedzieć na proste pytanie? no już pogrubiłem to takie trudne?

co oznacza znak A-7?

proste pytanie? prawda?
Czy przygłupie zrozumiałeś już...

ale co "drodze z pierwszeństwem" czy ja pytałem o drogę z pierwszeństwem? NIE pytałem o znak A-7 co oznacza? - czy to takie trudne?

szerszon napisał(a):możesz przygłupie wskazać coś o pieszym ? Czy zrozumiałeś już paragraf 2.1?
ale to nie pieszy się zbliża do A-7 a kierujący :spoko: po kolei :help: spokojnie dotrze w końcu do tej pustej główki :spoko:

szerszon napisał(a):Możesz wskazać na jakiej podstawie prawnej nadajesz pierwszeństwo pieszemu idącemu poboczem drogi ?
Na pewno poboczem drogi? Już dawno mnie twoje głupstwa zainteresowały dlaczego raz jest to pobocze drogi a raz jest to skrzyżowanie? raz jest to droga A a raz jednak skrzyżowanie dróg AB? :hmm:
No tak wszyscy juć widzą te twoje manipulacje :spoko:

szerszon napisał(a):W odpowiedzi na twe pytanie
kuźwa w końcu i cieszę się że znów nie muszę czytać "ciebie" :help:

szerszon napisał(a):
5. Znak A-7 „ustąp pierwszeństwa” ostrzega
o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem.
Coś o pieszych ??? Przygłupie podkreśl. Cos sprzecznego z paragrafem 1 ??? Wskaż przygłupie.

uwaga podkreślam:
chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej
a przepis szczególny do znaku A-7 to definicja "ustąpienia pierwszeństwa" :spoko: widzisz ją gdzieś w Dz U 170? - no nadal nie wskazałeś :spoko:

więc po raz kolejny to ja ci wskaże przepis szczególny:

Dz.U. 1997 nr 98 poz. 602
Art. 2.23 ustąpienie pierwszeństwa – powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;

Dotarło w końcu? Czy nadal głupa będziesz zgrywał? upsss wybacz :eek2:
Henq

Postprzez Marcel2727 » sobota 08 sierpnia 2020, 00:49

Henq trochę Cię nie rozumiem, ale ze znajomością u mnie PoRD wiesz jak jest :wink:

Z czego zrozumiałem to droga podporządkowana/pierwszeństwem tyczy się tylko pojazdów, bo mowa jest tam tylko o kierujących.

A to, że mamy w definicji ustąpienia pierwszeństwa pieszego jest spowodowane innymi przepisami np. przepisy odnośnie przejścia dla pieszych, a w tym przepisie też określono komu ustąpić pierwszeństwa - pieszemu.

Ale mogę się mylić :help:
Marcel2727

Postprzez Henq » sobota 08 sierpnia 2020, 01:04

Marcel2727 napisał(a):Henq trochę Cię nie rozumiem, ale ze znajomością u mnie PoRD wiesz jak jest :wink:

Z czego zrozumiałem to droga podporządkowana/pierwszeństwem tyczy się tylko pojazdów, bo mowa jest tam tylko o kierujących.
bo trzeba rozróżnić "kogo dotyczy" od "kogo dotyczy" :) - można zmienić: "kogo obowiązuje" na "kogo obowiązuje" ale to nic nie zmieni :) nadal będzie tak samo :spoko:
Może dopiero rozróżnienie "kogo dotyczy" od "kogo obowiązuje" coś zmieni?
tylko, że to wszystko to samo :lol:

Pojazd dojeżdża drogą podporządkowaną §1.2.2 do znaku A-7 i ma ustąpić pierwszeństwa (znak A-7) wszystkim kierującym poruszającym się po drodze z pierwszeństwem §1.2.1 Dz. U. 170
Czyli pierwsze dotyczy "kierującego" :spoko:
Więc kierujący ma ustąpić pierwszeństwa wynikającego ze znaku A-7 :spoko: komu: kierującemu poruszającemu się po drodze z pierwszeństwem :spoko:
"chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej."
A przepis szczególny czyli definicja "ustąpienia pierwszeństwa" stanowi inaczej :spoko: bo mówi nie tylko o kierującym ale również o pieszych :spoko:

Marcel2727 napisał(a):A to, że mamy w definicji ustąpienia pierwszeństwa pieszego jest spowodowane innymi przepisami np. przepisy odnośnie przejścia dla pieszych, a w tym przepisie też określono komu ustąpić pierwszeństwa - pieszemu.

Ale mogę się mylić :help:
ale nie tylko na przejściu dla pieszych ustępuje się pierwszeństwa pieszym
art 11.5 :spoko:
Ostatnio zmieniony sobota 08 sierpnia 2020, 01:19 przez Henq, łącznie zmieniany 1 raz
Henq

Postprzez Marcel2727 » sobota 08 sierpnia 2020, 01:17

Henq napisał(a):
Marcel2727 napisał(a):"chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej." a definicja ustąpienia pierwszeństwa stanowi inaczej :spoko: bo mówi nie tylko o kierującym ale również o pieszych :spoko:

Ustąpienie pierwszeństwa nie jest przepisem tylko definicją co napisałeś :wink:

Przepis określa to jak powinieneś się zachować np. ustąpić pierwszeństwa pieszemu lub kierującemu.

Tylko to czym jest ustąpienie pierwszeństwa opisuje definicja. Definicja skrzyżowania też jest przepisem? Czego ona zabrania/nakazuje?

Moim zdaniem to dość istotna różnica.
Marcel2727

Postprzez Henq » sobota 08 sierpnia 2020, 01:20

Marcel2727 napisał(a):Moim zdaniem to dość istotna różnica.

Ale definicje z art 2 to są przepisy :help:
Ogólnie kodeks drogowy to są przepisy :spoko:
Henq

Postprzez Marcel2727 » sobota 08 sierpnia 2020, 01:28

Zatem czy przepisem szczególnym nie jest w takim razie definicja drogi z pierwszeństwem/podporządkowanej?

Ustąpienie pierwszeństwa to ogólne pojęcie - tyczy się zarówno pieszego jak i kierującego, ale napisanie że trzeba ustąpić pierwszeństwa kierującym jest już konkretem - konkretnie podano komu ustąpić pierwszeństwa, podano szczegół, przepis szczególny.

Jedno ma szersze znaczenie - przepis ogólny, a drugie węższe - przepis szczególny.
Marcel2727

Postprzez Henq » sobota 08 sierpnia 2020, 01:44

Marcel2727 napisał(a):Zatem czy przepisem szczególnym nie jest w takim razie definicja drogi z pierwszeństwem/podporządkowanej?

Ustąpienie pierwszeństwa to ogólne pojęcie - tyczy się zarówno pieszego jak i kierującego, ale napisanie że trzeba ustąpić pierwszeństwa kierującym jest już konkretem - konkretnie podano komu ustąpić pierwszeństwa, podano szczegół, przepis szczególny.

Jedno ma szersze znaczenie - przepis ogólny, a drugie węższe - przepis szczególny.
no nie bo rozpatrujemy znak A-7 więc odwrotnie.
Henq

Postprzez Marcel2727 » sobota 08 sierpnia 2020, 02:01

Henq napisał(a):no chyba odwrotnie bo def drogi podporządkowanej i def drogi z pierwszeństwem masz w Dz.U. 170 §1 a zapis o "przepisach szczególnych" że stanowią inaczej masz w § 2

Czegoś tu nie rozumiem, przepis ogólny ma węższe pojęcie (kierujący) niż szczególny (kierujący i pieszy) :help: Czy przed drugim paragrafem nie ma żadnych przepisów szczególnych?

Henq napisał(a):
Marcel2727 napisał(a):Zatem czy przepisem szczególnym nie jest w takim razie definicja drogi z pierwszeństwem/podporządkowanej?

no nie bo rozpatrujemy znak A-7 więc odwrotnie.

Nie ma znaczenia co rozpatrujesz, przepis szczególny to przepis szczególny, a ogólny to ogólny, prawo nie może być względne :mrgreen:
Ostatnio zmieniony sobota 08 sierpnia 2020, 02:24 przez Marcel2727, łącznie zmieniany 2 razy
Marcel2727

Postprzez Henq » sobota 08 sierpnia 2020, 02:22

Marcel2727 napisał(a):Czy przed drugim paragrafem nie ma żadnych przepisów szczególnych?
ale tu nie chodzi o paragrafy. W tym przypadku przepis główny to znak A-7 i definicje dróg podporządkowanej i z pierwszeństwem a przepis szczegółowy to definicja ustąpienia pierwszeństwa.
Chodzi o to w wielkim skrócie, że teraz to nie PoRD jest głównym wykładnikiem a znaki drogowe i dlatego pisałem ci o odwrotności.
Tylko żebyś źle nie zrozumiał PoRD nadal obowiązuje :mrgreen:
Ostatnio zmieniony sobota 08 sierpnia 2020, 02:28 przez Henq, łącznie zmieniany 2 razy
Henq

Postprzez Marcel2727 » sobota 08 sierpnia 2020, 02:25

Henq napisał(a):
Marcel2727 napisał(a):Czy przed drugim paragrafem nie ma żadnych przepisów szczególnych?
ale tu nie chodzi o paragrafy. W tym przypadku przepis główny to znak A-7 i definicje dróg podporządkowanej i z pierwszeństwem a przepis szczegółowy to definicja ustąpienia pierwszeństwa.
Chodzi o to w wielkim skrócie, że teraz to nie PoRD jest głównym wykładnikiem a znaki drogowe i dlatego pisałem ci o odwrotności.
Tylko żebyś źle nie zrozumiał PoRD nadal obowiązuje :mrgreen:

Drodze podporządkowanej - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;

Czy ustawodawca nie miał tu na myśli ustąpienia pierwszeństwa konkretnie kierującym? Wtedy jak najbardziej byłby to przepis szczególny, bo mówi wyraźnie komu ustąpić pierwszeństwa.

Z resztą skoro z przepisów szczególnych wynikałoby kompletnie co innego to po co jest słowo "kierującym", jeśli chodziłoby o "kierujących i pieszych"? To nie byłoby tylko pisanie na kolanie, ale wprowadzanie w błąd, który wypadałoby gdzieś zgłosić :spoko: Trochę mi się to nie klei.

czy wyobrażasz sobie sytuację, że pieszy dochodzi do A-7 i ma ustąpić pierwszeństwa poruszającym się drogą główną? :mrgreen

Zatem dlaczego kierowca już ma ustąpić pierwszeństwa, kierując się tym co napisałeś?
Ostatnio zmieniony sobota 08 sierpnia 2020, 02:29 przez Marcel2727, łącznie zmieniany 1 raz
Marcel2727

Postprzez Henq » sobota 08 sierpnia 2020, 02:28

Marcel2727 napisał(a):Czy ustawodawca nie miał tu na myśli ustąpienia pierwszeństwa konkretnie kierującym?
no miał, ale od strony znaku :spoko:
a nie od strony "komu" :thumb2:
czy wyobrażasz sobie sytuację, że pieszy dochodzi do A-7 i ma ustąpić pierwszeństwa poruszającym się drogą główną? :mrgreen:
Henq

Postprzez Henq » sobota 08 sierpnia 2020, 02:31

Marcel2727 napisał(a):Zatem dlaczego kierowca już ma ustąpić pierwszeństwa, kierując się tym co napisałeś?
a jaki znak ma kierujący dojeżdżając do skrzyżowania?
Henq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze