Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez maryann » sobota 10 lutego 2024, 22:26
przez Blacksmith » niedziela 11 lutego 2024, 03:52
przez Cyryl8 » niedziela 11 lutego 2024, 07:28
przez mp0011 » niedziela 11 lutego 2024, 13:54
przez maryann » niedziela 11 lutego 2024, 18:11
Blacksmith napisał(a):Korzystając z okazji, że mowa o niepełnosprawnych przechodzących przez jezdnie to mam pytanie.... W 2022r. miałem operację i chodziłem kilka miesięcy o kulach. Znajomi mówili, że w takiej sytuacji mogę przechodzić przez jezdnię nawet poza przejściem dla pieszych. Ale czy do tego przypadkiem nie potrzeba oficjalnego orzeczenia o niepełnosprawności?
przez Cyryl8 » niedziela 11 lutego 2024, 18:26
mp0011 napisał(a):...Jak każdy znak w tym kształcie, nakazuje on kierowcy zachować SZCZEGÓLNĄ OSTROŻNOŚĆ. Kierowca poniesie także winę (całościową lub częściową) jeżeli w wyniku zaniedbania ciążących na nim obowiązków potrąci dziecko w tej okolicy, choćby wyskoczyło ono zza zaparkowanego samochodu .
I ważna uwaga - "Szczególna" ostrożność nie oznacza ostrożności absolutnej, a jedynie wzmożoną, skupioną dodatkowo na aspektach związanych z okolicznościami wyrażonymi na znaku, lub wynikającymi z układu infrastruktury drogowej.
przez Cyryl8 » niedziela 11 lutego 2024, 18:28
maryann napisał(a):...i dalej niż 100m od przejścia...
przez mp0011 » niedziela 11 lutego 2024, 20:34
Cyryl8 napisał(a):mp0011 napisał(a):...Jak każdy znak w tym kształcie, nakazuje on kierowcy zachować SZCZEGÓLNĄ OSTROŻNOŚĆ. Kierowca poniesie także winę (całościową lub częściową) jeżeli w wyniku zaniedbania ciążących na nim obowiązków potrąci dziecko w tej okolicy, choćby wyskoczyło ono zza zaparkowanego samochodu .
I ważna uwaga - "Szczególna" ostrożność nie oznacza ostrożności absolutnej, a jedynie wzmożoną, skupioną dodatkowo na aspektach związanych z okolicznościami wyrażonymi na znaku, lub wynikającymi z układu infrastruktury drogowej.
w PoRD nie ma pojęcia ostrożność absolutna, jest ostrożność - niezdefiniowana, którą każdy uczestnik ruchu powinien zachować wszędzie oraz szczególna ostrożność, którą trzeba zachować w niektórych miejscach i niektórych momentach.
w Art. 2.22 mamy jej definicję:
"szczególna ostrożność – ostrożność polegającą na zwiększeniu uwagi i dostosowaniu zachowania uczestnika ruchu do warunków i sytuacji zmieniających się na drodze, w stopniu umożliwiającym odpowiednio szybkie reagowanie;"
wynika z tego, że ostrożność ta ma być wystarczająca do sytuacji.
mówiąc prościej taka, aby się nic nie stało.
przez maryann » niedziela 11 lutego 2024, 21:43
Toż przez około dwie strony staram się to wytłumaczyć . Dzięki!mp0011 napisał(a):Miałem na myśli, że Szczególna Ostrożność - jak sama nazwa wskazuje, ma być Szczególna.
Jak mijamy znak "uwaga dzieci", zwracamy szczególną uwagę na potencjalne dzieci, nie np. nisko lecące samoloty.
Jak mijamy znak "uwaga, niebezpieczne pobocze", zwracamy uwagę na pobocze (i potencjalne konsekwencje najechania na nie) a nie na potencjalne dzieci.
przez mp0011 » niedziela 11 lutego 2024, 21:53
maryann napisał(a):Toż przez około dwie strony staram się to wytłumaczyć . Dzięki!mp0011 napisał(a):Miałem na myśli, że Szczególna Ostrożność - jak sama nazwa wskazuje, ma być Szczególna.
Jak mijamy znak "uwaga dzieci", zwracamy szczególną uwagę na potencjalne dzieci, nie np. nisko lecące samoloty.
Jak mijamy znak "uwaga, niebezpieczne pobocze", zwracamy uwagę na pobocze (i potencjalne konsekwencje najechania na nie) a nie na potencjalne dzieci.
przez Cyryl8 » niedziela 11 lutego 2024, 22:36
mp0011 napisał(a):...Jak mijamy znak "uwaga, niebezpieczne pobocze", zwracamy uwagę na pobocze (i potencjalne konsekwencje najechania na nie) a nie na potencjalne dzieci...
przez mp0011 » niedziela 11 lutego 2024, 22:50
Cyryl8 napisał(a):mp0011 napisał(a):...Jak mijamy znak "uwaga, niebezpieczne pobocze", zwracamy uwagę na pobocze (i potencjalne konsekwencje najechania na nie) a nie na potencjalne dzieci...
chyba nie chcesz powiedzieć, że za znakiem "uwaga pobocze" możesz bezkarnie przejechać dziecko?
przez mp0011 » niedziela 11 lutego 2024, 22:59
przez Blacksmith » poniedziałek 12 lutego 2024, 00:37
mp0011 napisał(a):Ten znak ostrzega kierowców o możliwości występowania dzieci na jezdni
przez Cyryl8 » poniedziałek 12 lutego 2024, 00:45
mp0011 napisał(a):...nie powie Ci policja "no ale nie zachował Pan szczególnej ostrożności...
...Ze słownika Języka Polskiego...
...Gdyby trzeba było zwracać szczególną uwagę na wszystkie możliwe okoliczności, to po prostu byłby tylko jeden znak ostrzegawczy z wykrzyknikiem, bo po co się rozdrabniać ...