przez lucyas » niedziela 15 stycznia 2006, 21:53
przez scorpio44 » niedziela 15 stycznia 2006, 23:22
Grauko napisał(a):Z tego co wiem, w Puncie i w Corsie wystarczy raz przekręcić kluczyk, nie musisz włączać silnika aby sprawdzić stan świateł.
przez MarryAnn » poniedziałek 16 stycznia 2006, 02:32
przez Vella » poniedziałek 16 stycznia 2006, 08:46
MarryAnn napisał(a): Proponuje poprosic instruktora lub znajomego żeby pozapalał wszystkie światła + krótki opis co się świeci, Same zobaczycie że to proste
przez tikas » poniedziałek 16 stycznia 2006, 16:24
przez scorpio44 » poniedziałek 16 stycznia 2006, 20:46
Vella napisał(a):proponuję też poprosić instruktora, żeby pokazał co jest gdzie pod maską, po cholerę to wklejać na forum :|
I do tego niech wyjaśni wszystkie wątpliwości, związane z nową ustawą
a forum możemy zamknąć.
:evil:
przez Vella » poniedziałek 16 stycznia 2006, 21:36
scorpio44 napisał(a):Vella napisał(a):proponuję też poprosić instruktora, żeby pokazał co jest gdzie pod maską, po cholerę to wklejać na forum :|
I do tego niech wyjaśni wszystkie wątpliwości, związane z nową ustawą
a forum możemy zamknąć.
:evil:
Vella, przemawia przez Ciebie gorycz, jak powiedziałby bohater każdego polskiego serialu. ;) :D Ale nie da się ukryć, że w wypadku tego typu spraw (gdzie są jakie światła, gdzie jest coś innego w samochodzie itp.) to po pierwsze - instruktor powinien wszystko powiedzieć, a dwa - jeżeli nie powiedział (co już znaczy, że na kiepskiego instruktora się trafiło moim zdaniem), to od tego ma się język, żeby zapytać, jak się nie wie. Zresztą dotyczy to bardzo wielu innych spraw, nie tylko tego, gdzie są jakie światła.
A cechą narodową Polaków, niezrozumiałą dla mnie, jest jakieś wzbranianie się przez pytaniem, jak się nie wie.
Ale oczywiście jak ktoś bał się spytać instruktora, no to już trudno. Na forum służymy pomocą. ;) :D
No własnie nie wiem i pytam.scorpio44 napisał(a):A cechą narodową Polaków, niezrozumiałą dla mnie, jest jakieś wzbranianie się przez pytaniem, jak się nie wie.
scorpio44 napisał(a):Na forum służymy pomocą. ;) :D
przez MarryAnn » wtorek 17 stycznia 2006, 00:07
przez ella » wtorek 17 stycznia 2006, 01:08
Chodzi poprostu o to że możemy sobie tutaj wklejać zdjęcia, wypisywać różnice itp.
Ale najlepszym zapoznaniem z tematem będzie sprawdzenie tego live.
Nie musi to być instruktor, moze być znajomy, tata, sąsiad albo kto się tam nawinie
IMHO nie da się pomylić np. pozycyjne i stopu oba czerwone, ale stopu znacznie mocniej świecą.
Poza tym jak nie widzisz różnicy w mocy świecenia, to spójrz na dodatokwą lampkę stopu - w większości samochodów już jest.
Co do przeciwmgłowych, też są czerwone i intensywne, ale umieszczone niżej.
Proponuje poprosic instruktora lub znajomego żeby pozapalał wszystkie światła + krótki opis co się świeci, Same zobaczycie że to proste
przez MarryAnn » wtorek 17 stycznia 2006, 01:40
przez jimorrison » wtorek 17 stycznia 2006, 10:35
przez scorpio44 » wtorek 17 stycznia 2006, 12:41
przez Stanisław » wtorek 17 stycznia 2006, 19:49
przez jimorrison » środa 18 stycznia 2006, 00:24
Stanisław napisał(a):KUPA! Jimie Morrisonie - mylisz się i to grubo!!
Stanisław napisał(a):KUPA!
Stanisław napisał(a):
1) Świateł w samochodzie jest sporo całkiem, nie ?? Ale tak naprawdę JEDYNE światła które interesują innych użytkowników ruchu (które mówia o naszych zamiarach), to : hamulcowe, cofania i kierunkowskazy. Natomiast czy facet przede mna ma włączone światła mijania, drogowe, przeciwmgłowe tylne czy może światła do jazdy dziennej (a może postojowe) to mnie to goofno obchodzi - a egzaminator może się o to spytać.
Stanisław napisał(a):
2) Światło hamowania na które się powołujesz ma to do siebie, że wykazuje efekt zapalenia i gaśnięcia. Rzadko ktoś jeździ nonstop na hamulcu. Więc w ruchu miejskim jest to zrozumiałe,że jeśli coś zaczyna mocniej bić na czerwono to koleś prawdopodobnie hamuje.
Stanisław napisał(a):
Topik ma sens, bo rozpoznanie tych świateł "na sucho" nie jest łatwe.
A jeśli Jimie Morrisonie wybitny kierowco i nie tylko jesteś taki genialny to napisz jak łatwo na sucho odróżnić WSZYSTKIE wymienione przez mnie typy świateł.
przez Mesee » środa 18 stycznia 2006, 00:52