P-4 (Linia podwójna ciągła) - pytania do egzaminatorów

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez scorpio44 » wtorek 13 marca 2007, 00:35

Już się boję reakcji Radwana. :D :D
scorpio44

Postprzez Radwan » wtorek 13 marca 2007, 08:21

ślepowron jeśli jesteś egzaminatorem, to gratuluję dowcipu - salonowy dowcip :oops: :dumb:
Radwan

Postprzez adalberthus » wtorek 13 marca 2007, 21:44

A ja jeszcze raz napiszę. I może jeszcze raz mnie usuniecie.
Po prostu, w takiej sytuacji zawołać policję i poprosić o pokierowanie ruchem.
Kierujący ruchem ma wyższość w hierarchii na znakami i sygnałami.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez ślepowron » czwartek 15 marca 2007, 18:42

Panie Radwan
Cóż,rzeczywistość płata nam różne figle,ale nie należy tego ukrywać,że dowcip jest odpowiednikiem opinii społecznej-zawsze znajdzie sie niezadowolona osoba. Jeśli się mylę,to proszę mnie poprawić.
ślepowron

Postprzez kopan » piątek 06 kwietnia 2007, 20:23

Jestem ciekaw czy egzaminatorzy mają jakieś wytyczne kiedy należy uznać że przejechanie linii podwójnej ciągłej jest błędem a kiedy należy uznać że nie jest to błąd.
Czy są takie wytyczne dla instruktorów.

A może te wytyczne to co napisał
<child-in-time>
<<<<< Jeśli dochodzi do złamania przepisu wskazanego w tabeli 12 a nie było istotnych przesłanek by ten przepis został naruszony to przerywam egzamin i wynik negatywny. Jeśli jednak sytuacja na drodze zmusza kierującego do naruszenia przepisu wskazanego w tabeli 12 to Z ZACHOWANIEM SZCZEGÓLNEJ OSTROŻNOŚCI dopuszcza się takie postępowanie. >>>>>>

Zgodnie z obowiązującymi przepisami przejeżdżanie linii podwójnej ciągłej i najeżdżanie na nią jest zabronione.
Przepisy przewidują jedynie odstępstwo od tego przepisu dla pojazdu uprzywilejowanego i w ypadku kierowania ruchem przez osoby uprawnione.

Oczywistością wydaje się fakt konieczności przejechania tej linii gdy pas ruchu jest zablokowany np. przez zepsuty pojazd.
Ale co z wyprzedzaniem rowerzysty???

Biorąc pod uwagę przepis: <<<<<. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania. >>>>>
Należałoby przejechać podwójną ciągłą z zachowaniem szczególnej ostrożności , by ruchu nie tamować. ???
Czy taka sytuacja zmusza czy nie zmusza kierującego pojazdem egzaminacyjnym od przejechania tej linii. ???
kopan

Poprzednia strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów