Ogólnie rzecz ma się tak:
Wg ustawy o transporcie (
http://www.its.waw.pl/doc_media/wezel_2 ... 1%20r..pdf)
Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy moŜe zatrudnić kierowcę,
jeŜeli osoba ta:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie z
dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym;
3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
5) uzyskała kwalifikację wstępną;
6) ukończyła szkolenie okresowe.
2. Wymaganie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, nie dotyczy kierowcy wykonującego przewóz drogowy
rzeczy pojazdem samochodowym lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej
przekraczającej 3,5 t i nieprzekraczającej 7,5 t.
3. Wymagań, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 5 i 6, nie stosuje się do kierowcy pojazdu:
1) do kierowania którego wymagane jest prawo jazdy kategorii A1, A, B1, B lub B+E; (!!!!)
Wg rozporządzenia Ministra Infrastruktury Dz.U.08.124.805 ośrodki szkoleniowe mogą szkolić osoby również z kat B w celu przewozu osób (np.busem 9 os) i to jest ich prawo. Mogą sprzedawać usługę szkolenia, co nawet jest czasami wskazane widząc kulturę jazdy na polskich drogach.
Reasumując: dla przewozu osób busem 9 osobowym nie ma potrzeby uzyskania kwalifikacji wstępnej czy szkolenia okresowego.
Sam się interesuję tym tematem i dzwoniłem nawet do PORD w Gdańsku, gdzie sympatyczna miła Pani mnie poinformowała, że jest konieczne uzyskanie kwalifikacji wstępnej oraz szkolenia okresowego. Inna miła Pani, tym razem z ITS, poinformowała mnie mniej więcej to samo, że trzeba itd i że jest to określone w ustawie o transporcie (sic!).
Zastanawiam sie czy jest to zwykłe niedoinformowanie, czy celowe działanie. A może przepisy tak często się zmieniają, że niektórzy za tym nie nadążają..