Kurs przewozu osób kat.b

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Kurs przewozu osób kat.b

Postprzez Kamil » czwartek 08 stycznia 2009, 00:16

Witam, mam problem, a mianowicie czy orientuje się ktoś jak wygląda spraw uzyskania uprawnień na przewóz osób. Wszędzie mówią o kat. D, ja natomiast potrzebuje na b. Znajomy ma małą firme i wozi pracowników do Niemiec i Beneluxu. Przed 10.09.2008 sprawa była prosta potrzebny był kurs, badanie lekarskie i psychotesty. Jak wygląda to w tej chwili. Pozdrawiam
Kamil

Postprzez Duszek » czwartek 08 stycznia 2009, 16:03

Dzwonilam dzisiaj do ITD. O ile dobrze zrozumialam sprawa wyglada tak:

zarobkowy przewoz osob: badania +kurs na przewoz osob

niezarobkowy przewoz osob (przewozy na potrzeby): same badania wystarczą

Chodzi oczywiscie o kategorię B, bo na D juz nie ma tak fajnie.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez herman » piątek 06 marca 2009, 08:45

Ale jakie badania? Takie same jak do świadectwa kwalifikacji tj. psychotesty,okulista,laryngolog (podobno od niedawna i neurolog)? Czy może wysyarczą zwykłe badania?
herman

Postprzez rumi » czwartek 26 marca 2009, 23:07

Mam taką sytuację.
Niedługo będę otwierać 1 osobową firmę organizującą aktywny
wypoczynek (wycieczki rowerowe, piesze, na nartach biegowych).
Do dowożenia moich gości na miejsce rozpoczęcia wycieczek
będę używać 9 osobowego busa.
Czy ktoś mi może powiedzieć czy w moim przypadku potrzebne mi są
jakieś lincencje, certyfikaty, badania lekarskie, itp...
Za odpowiedzi bardzo dziękuje.
rumi

Postprzez marcin.pl » sobota 28 marca 2009, 08:13

Badania lekarskie i psychologiczne, tylko nie podam Ci na podstawie jakich przepisów powinny byc wystawione, ale chyba stwierdzające brak przeciwwskazan do wykonywania zawodu kierowcy. Łączny koszt ok.100zł
Warto by tez pomyśleć o kursie na przewóz osób. Koszt ok. 1tyś.
Pozdrawiam!
Marcin
marcin.pl

Re: Kurs przewozu osób kat.b

Postprzez ajron » wtorek 07 lipca 2009, 18:34

Kamil napisał(a):Witam, mam problem, a mianowicie czy orientuje się ktoś jak wygląda spraw uzyskania uprawnień na przewóz osób. Wszędzie mówią o kat. D, ja natomiast potrzebuje na b. Znajomy ma małą firme i wozi pracowników do Niemiec i Beneluxu. Przed 10.09.2008 sprawa była prosta potrzebny był kurs, badanie lekarskie i psychotesty. Jak wygląda to w tej chwili. Pozdrawiam

Odpiszę Ci kolego choć pewnie już to Ciebie nie interesuje.Może komu innemu sie przyda ta wiedza.

Od 2006 roku na kat B przy przewozie osób(max 9 osób) nie jest wymagany żaden kurs kwalifikacji.ITD przy kontroli nic nam nie zrobi.Jako kierowca musisz mieć tylko kat B.
Jedynie pracodawca może sobie zażyczyć ,żebyś ów kurs zrobił.

Niestety w naszym kraju wszystko jest na niedomówieniu ,a ośrodki naciągają ludzi i wielu robi te kursy na kat B.

Od września 2009 już jednak ich nie będzie.Będą tylko na kat D za ok 7 tyś zł

rumi
ajron

Postprzez jeanmarc » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 09:58

Ogólnie rzecz ma się tak:
Wg ustawy o transporcie (http://www.its.waw.pl/doc_media/wezel_2 ... 1%20r..pdf)

Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy moŜe zatrudnić kierowcę,
jeŜeli osoba ta:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada odpowiednie uprawnienie do kierowania pojazdem samochodowym, określone w ustawie z
dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym;
3) nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
4) nie ma przeciwwskazań psychologicznych do wykonywania pracy na stanowisku kierowcy;
5) uzyskała kwalifikację wstępną;
6) ukończyła szkolenie okresowe.
2. Wymaganie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, nie dotyczy kierowcy wykonującego przewóz drogowy
rzeczy pojazdem samochodowym lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej
przekraczającej 3,5 t i nieprzekraczającej 7,5 t.
3. Wymagań, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 5 i 6, nie stosuje się do kierowcy pojazdu:
1) do kierowania którego wymagane jest prawo jazdy kategorii A1, A, B1, B lub B+E; (!!!!)

Wg rozporządzenia Ministra Infrastruktury Dz.U.08.124.805 ośrodki szkoleniowe mogą szkolić osoby również z kat B w celu przewozu osób (np.busem 9 os) i to jest ich prawo. Mogą sprzedawać usługę szkolenia, co nawet jest czasami wskazane widząc kulturę jazdy na polskich drogach.

Reasumując: dla przewozu osób busem 9 osobowym nie ma potrzeby uzyskania kwalifikacji wstępnej czy szkolenia okresowego.

Sam się interesuję tym tematem i dzwoniłem nawet do PORD w Gdańsku, gdzie sympatyczna miła Pani mnie poinformowała, że jest konieczne uzyskanie kwalifikacji wstępnej oraz szkolenia okresowego. Inna miła Pani, tym razem z ITS, poinformowała mnie mniej więcej to samo, że trzeba itd i że jest to określone w ustawie o transporcie (sic!).

Zastanawiam sie czy jest to zwykłe niedoinformowanie, czy celowe działanie. A może przepisy tak często się zmieniają, że niektórzy za tym nie nadążają..
jeanmarc

Postprzez ixi25 » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 10:05

@jeanmarc jak już wklejasz teksty ustaw, to wklejaj aktualne, a nie stare. Bo później robi się tu zwykły bur....
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Powrót do Szkolenie kierowców