przez tulix » sobota 19 grudnia 2009, 20:58
przez alez-fajnie » sobota 19 grudnia 2009, 21:04
przez poczatkujaca1991 » sobota 19 grudnia 2009, 21:05
przez Pawlisko7 » sobota 19 grudnia 2009, 23:40
przez Calvados » niedziela 20 grudnia 2009, 00:36
przez lith » niedziela 20 grudnia 2009, 00:40
przez alez-fajnie » niedziela 20 grudnia 2009, 11:13
parkowanie równoległe pomiędzy dwoma pojazdami (manewr jest wykonywany jeżeli jest możliwe wyznaczenie miejsca do parkowania - możliwa jedna korekta toru jazdy) - wjazd tyłem - wyjazd przodem
- miejsce do parkowania wyznacza egzaminator, wskazując je osobie egzaminowanej,
- długość miejsca do parkowania pomiędzy pojazdami powinna stanowić około 2 krotność długości pojazdu egzaminacyjnego,
- w trakcie wykonywania manewru możliwa jedna korekta toru jazdy,
- po zaparkowaniu pojazd nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego,
- w przypadku kiedy pojazd parkuje równolegle do krawężnika, w trakcie wykonywania manewru nie może najechać na krawężnik.
przez tulix » niedziela 20 grudnia 2009, 11:53
przez alez-fajnie » niedziela 20 grudnia 2009, 12:00
przez tulix » niedziela 20 grudnia 2009, 12:29
przez alez-fajnie » niedziela 20 grudnia 2009, 12:56
przez Calvados » niedziela 20 grudnia 2009, 12:58
przez poczatkujaca1991 » niedziela 20 grudnia 2009, 13:04
tulix napisał(a):Nie wiem jak ocenia mnie instruktor na obecnym etapie, ale sądzę, że bez sensu jest parkować równolegle tyłem za samochodem, za którym nic nie stoi. Idąc na kurs miałem nadzieję na choćby odrobinę logicznej nauki. (...) No ale jak jest wystarczająco dużo miejsca, żeby wjechać przodem i stanąć od razu równolegle z krawędzią jezdni, to po co parkować tyłem? (...) I nie mówcie mi, że kurs i egzamin to jedno, a późniejsza jazda to drugie. Ja chcę od początku uczyć się LOGICZNIE.
przez alez-fajnie » niedziela 20 grudnia 2009, 13:14
Powtarzam - na egzaminie egzaminator, jeśli wybierze dla Ciebie parkowanie równoległe, to będziesz musiał wykonać to TYŁEM. Tylko i wyłącznie wtedy będzie to poprawne wykonanie zadania, nieważne czy będziesz miał wjechać pomiędzy 2 samochody czy po prostu za jeden samochód.
przez tulix » niedziela 20 grudnia 2009, 13:15
Powtarzam - na egzaminie egzaminator, jeśli wybierze dla Ciebie parkowanie równoległe, to będziesz musiał wykonać to TYŁEM. Tylko i wyłącznie wtedy będzie to poprawne wykonanie zadania, nieważne czy będziesz miał wjechać pomiędzy 2 samochody czy po prostu za jeden samochód.
parkowanie równoległe pomiędzy dwoma pojazdami (manewr jest wykonywany jeżeli jest możliwe wyznaczenie miejsca do parkowania - możliwa jedna korekta toru jazdy) - wjazd tyłem - wyjazd przodem
- miejsce do parkowania wyznacza egzaminator, wskazując je osobie egzaminowanej,
- długość miejsca do parkowania pomiędzy pojazdami powinna stanowić około 2 krotność długości pojazdu egzaminacyjnego,
- w trakcie wykonywania manewru możliwa jedna korekta toru jazdy,
- po zaparkowaniu pojazd nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego,
- w przypadku kiedy pojazd parkuje równolegle do krawężnika, w trakcie wykonywania manewru nie może najechać na krawężnik.