Badanie wstecz?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Badanie wstecz?

Postprzez Mac0 » czwartek 01 czerwca 2006, 11:19

Witam nowych braci forumowiczów i siostry forumowiczki ;)

Mój problem wygląda nastepująco:
Mam amerykańskie prawo jazdy, niestety teraz przeprowadzam się do Anglii, a tam potrzebuje europejską wersje dokumentu.

Zdam w Polsce, pomyślałem...

Wyjeżdzam niedługo, dlatego kurs przejdę w trybie szybki... tzn. tak bym chciał. Mianowicie:
Zapisałem się na kurs, bez problemu zaliczyłem wew. (nie korzystałem z wykładów) i dowiedziałem się że zanim wyjadę na jazdy, potrzebuje badanie lekarskie.

Wszystko fajnie, gdyby instruktor nie powiedział mi że... kurs trwa dwa miesiące teoretycznie... Wszystko zależy od daty na badaniu lekarskim. Chcę zdać przed wyjazdem, mam dwa miesiące czasu...

Instruktor polecił mi "załatwienie" sobie badań z wcześniejszą datą, dzieki temu, będę mógł szybko załatwić jazdy, bo to najmniejszy problem i szybko podejść do egzaminu.

A teraz pytanie do was bracia i siostry: Jak jest z wystawianiem tych świstków? Jest to do załatwienia? Bezproblemowo? Czy jak? Kurde, bardzo mi zależy na tym ale nie wiem czego się mogę spodziewać! :(

Pozdro :-)
Mac0

Postprzez ella » czwartek 01 czerwca 2006, 12:00

:hmm: Jeżeli jesteś obywatelem polskim to żaden problem. Ale jeżeli nie to już robi się problem. Od 29 maja 2006 r. weszło nowe rozporządzenie dotyczace prawa jazdy dla obcokrajowców.

Każda osoba ubiegająca się o wydanie prawa jazdy będzie musiała podpisać oświadczenie, że przebywa na terytorium Polski przez co najmniej 185 dni w roku, ze względu na swoje więzi osobiste lub zawodowe. Ponadto cudzoziemiec ubiegający się o ten dokument do wniosku musi dołączyć kserokopię karty pobytu, wizy pobytowej lub innego dokumentu, którym potwierdzi prawo pobytu w Polsce, albo zaświadczenie, że studiuje u nas co najmniej od pół roku
Instruktor polecił mi "załatwienie" sobie badań z wcześniejszą datą, dzieki temu, będę mógł szybko załatwić jazdy, bo to najmniejszy problem i szybko podejść do egzaminu.

Instruktor nie powiedział ci, że na egzamin czeka sie nawet ponad miesiąc?
ella
Moderator

Postprzez ella » czwartek 01 czerwca 2006, 12:02

Trzeba było po prostu wymienić amerykańskie prawo jazdy na polskie zdając tylko egzamin teoretyczny w WORD.

Amerykańskie prawo jazdy jest w Polsce nieważne. Można jednak na podstawie amerykańskiego prawa jazdy otrzymać polskie po zdaniu egzaminu teoretycznego. Aby zapisać się na egzamin konieczne jest tłumaczenie amerykańskiego prawa jazdy wykonane przez tłumacza przysięgłego. Z tłumaczenia musi wynikać do prowadzenia jakich pojazdów uprawniało to prawo jazdy w Stanach.
ella
Moderator

Postprzez ella » czwartek 01 czerwca 2006, 12:08

A teraz pytanie do was bracia i siostry: Jak jest z wystawianiem tych świstków? Jest to do załatwienia? Bezproblemowo? Czy jak? Kurde, bardzo mi zależy na tym ale nie wiem czego się mogę spodziewać!

:hmm: jak to się mówi wszystko można załatwić.
Niektóre OSK mają swojego lekarza, który przychodzi w połowie kursu i też wystawia zaświadczenia ze wsteczna datą.
ella
Moderator

Re: Badanie wstecz?

Postprzez quatro » czwartek 01 czerwca 2006, 18:41

My też tak myśleliśmy Bracie ....
A wiesz ty jak się sprawdza płyny w Fiacie Panda i włącza światła, klakson i takie tam...Tu jest Polska braciszku, tu nie wystarczy umieć jeździć!
javascript:emoticon(':D')
'
kto sieje ze łzami, ten zbiera z radością
23.06.06r- zdane!
quatro

Postprzez Mac0 » piątek 02 czerwca 2006, 07:40

Dziękuję za rady :)
Wszystko udało się załatwić w 2min. :lol:
Zrezygnować już nie zrezygnuję... bo pieniążków nie oddadzą :)[/img]
Mac0

Powrót do Szkolenie kierowców