Kilka pytań odnośnie OC.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez qwer0 » niedziela 04 lipca 2010, 13:02

Bardzo ważna uwaga:
Jeśli kupisz samochód który ma ubezpieczenie ważne od daty kupna sprzedaży dwa dni (na kwicie) to możesz jeździć na tym ubezpieczeniu 30 dni! To gwarantuje ustawa, natomiast ubezpieczyciel od sprzedającego ściągnie opłate za te 28 dni nie ma innej możliwości. To mogliście też dopisać by rozwiać już wszelkie wątpliwości w związku z OC.

Co za brednie!
Nikt nie bedzie pobieral ode mnie jako sprzedajacego oplaty, za nie moje auto. W momencie podpisania umowy zbywam pojazd, moim obowiazkiem jest przekazanie nowemu wlasicielowi aktualnej polisy. Akurat ostatnio zbylem auto dokladnie 6 czerwca, a OC bylo wazne do ... 6 czerwca do 23:59:59 - dokladnie tak bylo napisane na mojej umowie z TU.
Nikt ode mnie zadnej oplaty nie sciagna, ani nie sciagnie, bo ja mam kwit, w postaci umowy kupna sprzedazy, ze z dniem 6 czerwca auto zbylem i wszystkie obowiazki (w tym oplacanie obowiazkowego ubezpieczenia oc) zwiazane z posiadaniem auta przechodza na pana kupujacego.
Ja w okresie posiadania auta mialem OC oplacone i nikt z tego tytulu ode mnie sciagnac nie moze.

Sprzedający zawsze zgłasza transakcje bo dostaje poprostu zwrot opłaty za OC jeśli ubezpieczenie dalej obowiązuje.

Jesli tylko zglasza zbycie pojazdu (ma taki obowiazek) to nic nie dostaje.
OC jest wazne do konca trwania umowy, ktora zawarl i przechodzi na nowego wlasciciela.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez kolszak » niedziela 04 lipca 2010, 13:33

scorpio44 napisał(a):
Lepiej doczytaj w przepisach, jakie są procedury zwrotu sprzedającemu kasy za niewykorzystane ubezpieczenie. ;)

A co tu do doczytania jesli umowa zostanie wypowiedziana przez kupujacego (a w wiekszosci wypadkow tak sie zdarza) dostajesz zwrot pieniedzy. Wiesz jaki procent jest kontynuacja? Podam Ci swoj przyklad, kiedys w PZU za kontynuacje (1,5 m-c do konca polisy) chcieli wyrownania 200 zl. Oczywiscie, mam ponad 27 lat mam znizki. Jak myslisz ile osob chcialo by zostac przy takim OC (jesli sami sie nie zorientuja to zostana na "siłe").
KO
kolszak

Postprzez kolszak » niedziela 04 lipca 2010, 14:03

qwer0 napisał(a):
Bardzo ważna uwaga:
Jeśli kupisz samochód który ma ubezpieczenie ważne od daty kupna sprzedaży dwa dni (na kwicie) to możesz jeździć na tym ubezpieczeniu 30 dni! To gwarantuje ustawa, natomiast ubezpieczyciel od sprzedającego ściągnie opłate za te 28 dni nie ma innej możliwości. To mogliście też dopisać by rozwiać już wszelkie wątpliwości w związku z OC.

Co za brednie!
Nikt nie bedzie pobieral ode mnie jako sprzedajacego oplaty, za nie moje auto.

Przeczytaj dokladine i ze zrozumieniem przepisy zanim zaczniesz kogos obrażac! W TU nic nie dzieje sie od razu. Sa jeszcze dodatkowe warunki ale nie zdziw sie jak gosc bedzie sobie jezdzil 30 dni bez zawarcia nowej umowy a Ty DOSTANIESZ ta doplate. Wiec zanim napiszesz "bzdura" zastanow sie czy sie nie osmieszasz.
KO
kolszak

Postprzez scorpio44 » niedziela 04 lipca 2010, 14:10

Aaaa, Tobie chodzi o to, że jeżeli kupujący wypowie umowę w ciągu 30 dni, to sprzedający dostanie zwrot? Czy ktoś mógłby potwierdzić bądź zaprzeczyć? Przyznam, że tego nie wiem.
scorpio44

Postprzez qwer0 » niedziela 04 lipca 2010, 14:11

A co tu do doczytania jesli umowa zostanie wypowiedziana przez kupujacego (a w wiekszosci wypadkow tak sie zdarza) dostajesz zwrot pieniedzy.

Ehe... Tak, w wiekszosci przypadkow kupujacy rezygnuje z darmowego OC po to, aby wykupic nowe, wydac troche gotowki.

Podam Ci swoj przyklad, kiedys w PZU za kontynuacje (1,5 m-c do konca polisy) chcieli wyrownania 200 zl. Oczywiscie, mam ponad 27 lat mam znizki. Jak myslisz ile osob chcialo by zostac przy takim OC (jesli sami sie nie zorientuja to zostana na "siłe").

Cos to malo prawdopodobne. Jesli masz pelne znizki, brak zwyzek to akurat w PZU nie powinienes doplacac, poniewaz PZU nie bierze pod uwage zbyt wielu kryteriow, ich tylko interesuje pojazd, pojemnosc silnika i znizki/zwyzki. Poniewaz auto sie nie zmienia, a jak mowisz, nie masz zwyzek, masz znizke, to niemozliwe, aby naliczyli jakims cudem 200zl za 1,5m za samo OC.

Wiesz jaki procent jest kontynuacja?

No tak z ciekawosci zapytam, jaki? Od razu podaj zrodlo tej informacji, bo z pewnoscia o to zapytam.
Przeczytaj dokladine i ze zrozumieniem przepisy zanim zaczniesz kogos obrażac! W TU nic nie dzieje sie od razu. Sa jeszcze dodatkowe warunki ale nie zdziw sie jak gosc bedzie sobie jezdzil 30 dni bez zawarcia nowej umowy a Ty DOSTANIESZ ta doplate. Wiec zanim napiszesz "bzdura" zastanow sie czy sie nie osmieszasz.

No to daj mi ten przepis, ktory mowi o obowiazku placenia OC za auto, ktorego nie jestem wlascicielem.
Aaaa, Tobie chodzi o to, że jeżeli kupujący wypowie umowę w ciągu 30 dni, to sprzedający dostanie zwrot? Czy ktoś mógłby potwierdzić bądź zaprzeczyć? Przyznam, że tego nie wiem.

Tak, jesli kupujacy zrezygnuje, to sprzedajacy dostaje kase, za niewykorzystany okres ochrony.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez kolszak » niedziela 04 lipca 2010, 14:16

No tak z ciekawosci zapytam, jaki? Od razu podaj zrodlo tej informacji, bo z pewnoscia o to zapytam.

Zacznij od przeczytania art. 31 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. Nawet całą ustawe przewertuj by odwołac te Twoje "bzdury". Jak juz sie zorientujesz to mozesz napisac przepraszam.
W Twoim przypadku umowa obowiązywała automatycznie jesli nie została wypowiedziana, a kupujacy miał 30 dni na decyzje. I jeśli sobie wypowiedział 29 dni po kupnie to Ty możesz zostać w pełni zgodnie z prawem obciązony ochroną ubezpieczeniową za te 29 dni.

Jeśli kupujacy zrezygnuje z OC w ciagu ustawowych 30 dni a umowa była na dłuższy czas sprzedajacy dostanie odpowiedni zwrot (proporcjonalnie do czasu który został do konca umowy). Informacja jest na stronach chociazby PZU.
KO
kolszak

Postprzez qwer0 » niedziela 04 lipca 2010, 20:17

Zacznij od przeczytania art. 31 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych.

No i ??

Art. 31.
1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia
OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą
prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy.
Umowa ubezpieczenia
ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że
nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego.
W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem
30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. Przepisy art. 28
stosuje się odpowiednio.

Pokaz mi czesc, w ktorej jest napisane, ze sprzedajacy bedzie za cokolwiek placil w sytuacji, o ktorej rozmawiamy.

Ze mozna wypowiedziec umowe po nabyciu pojazdu itd to ja wiem, zgadzam sie z tym, ale gdzie tam jest mowa, ze sprzedajacy bedzie placil za ochrone pojazdu ubezpieczeniem OC jeszczcze przez 29 dni po zbyciu pojazdu?
qwer0

Postprzez athlon » niedziela 04 lipca 2010, 23:08

qwerku kochany, jezeli pozwolisz, to ja tobie napiszę :] bo masz rację, ale tylko połowicznie. Jak wcześniej zaznaczyliście NABYWCA nie ma obowiązku powiadamiania zakładu ubezpieczeń o nabyciu pojazdu i przepisaniu umowy na siebie (no i tu własnie pojawia sie problem) a ten obowiązek powiadamiania zakładu ubezpieczen o nowym nabywcy ciąży na zbywcy (po polsku: sprzedający w ciągu 30 dni od sprzedaży auta informuje zakład ubezpieczeń o sprzedaży auta i podaje dane nowego właściciela).

a teraz cytat z mojej byłej polisy w C.......e (zeby nie było reklamy bo mi podniesli składkę to zakropkowane)

Zbycie pojazdu:

Zbywca pojazdu obowiązany jest przekazać nabywcy wszystkie dokumenty potwierdzające zawarcie ubezpieczenia oraz powiadomić C......e w terminie 30 dni od dnia zbycia pojazdu, o fakcie zbycia pojazdu i o danych osobowych nabywcy. Zbywca i nabywca pojazdu ponoszą solidarną odpowiedzialność za zapłatę składki należnej za okres do dnia dokonania powiadomienia.

Czyli widzisz, tak jak sprzedałeś to auta dnia 6stego i 6stego dnia konczyła ci się umowa oraz 6stego dnia powiadomiles zakład ubezpieczeń, wtedy nie musisz za nic płacić. Ale jak auto sprzedałeś 6stego dnia i umowa konczyła ci się 6stego dnia a powiadomienia dokonałeś po 30stu dniach (czyli 6stego nastepnego miesiąca) wtedy solidarnie ty i nowy właściciel ponosicie opłatę za te 30 dni (jak sie juz dogadacie to juz wasza sprawa, czy całą skłądke za te 30 dni zapłaci stary własciciel, czy zapłaci nowy właściciel czy połowicznie, to w to juz nikt nie wnika).

Nie wiem jakiej treści była twoja umowa OC ani kolegi ale jak dobrze pamiętam na moich kilku poprzednich takie zapisy były zamieszczone.
athlon

Postprzez qwer0 » poniedziałek 05 lipca 2010, 10:02

Czyli widzisz, tak jak sprzedałeś to auta dnia 6stego i 6stego dnia konczyła ci się umowa oraz 6stego dnia powiadomiles zakład ubezpieczeń, wtedy nie musisz za nic płacić

Alez oczywiscie.
Jesli sprzedaje auto 6 i 6 konczy sie OC to tez 6 lece do TU zglosic zbycie pojazdu, co by mnie nie scigali, ze zalegam ze skladka.

Ale jak auto sprzedałeś 6stego dnia i umowa konczyła ci się 6stego dnia a powiadomienia dokonałeś po 30stu dniach (czyli 6stego nastepnego miesiąca) wtedy solidarnie ty i nowy właściciel ponosicie opłatę za te 30 dni (jak sie juz dogadacie to juz wasza sprawa, czy całą skłądke za te 30 dni zapłaci stary własciciel, czy zapłaci nowy właściciel czy połowicznie, to w to juz nikt nie wnika).

Nie solidarnie, bo w umowie kupna-sprzedazy, jest zapis, ze wszelkie koszty zwiazane z autem, ktore nabywa kupujacy przechodza na niego. Dlatego tez moge sobie ich powiadomic po 30dniach, a i tak nie bede za nic placil.

Do TU wale od razu dla swietego skopoju, co by zaraz nie grozili, ze niby zalegam ze skladka, za auto, ktorego juz nie posiadam.
qwer0

Postprzez kolszak » poniedziałek 05 lipca 2010, 10:25

qwer0 napisał(a):Nie solidarnie, bo w umowie kupna-sprzedazy, jest zapis, ze wszelkie koszty zwiazane z autem, ktore nabywa kupujacy przechodza na niego..

Mówić Tobie a Ty i tak swoje. Jeśli jeszcze tego nie rozumiesz wyobraź sobie sytuację, że ktoś kupuje od Ciebie auto z datą jaką wspominałeś (tego samego dnia kończy się umowa OC). Ustawa gwaratnuje kupującemu ważność ubezpieczenia przez 30 dni od daty kupna (oczywiście jesli ono było wykupione w dniu sprzedaży i nawet nie podważaj tego terminu). Ty jako sprzedający nie możesz wypowiedzieć tej umowy bo samochód już nie Twój! Natomiast kupujący automatycznie przedłużonej polisy wcale nie musi kontynuować i na zastanowienie się nad tym ma 30 dni!
To co masz wpisane na umowie naprawde jest mało istotne w stosunku do hierachi obowiązującego prawa. Nie możesz na umowie stosować wpisów które są sprzeczne z ustawami. Wpis o którym piszesz o kosztach był kiedyś dodawany z racji opodatkowania. Obecnie juz tego się nie stosuje ponieważ ustawowo podatek płaci kupujący.
KO
kolszak

Postprzez athlon » poniedziałek 05 lipca 2010, 11:44

kolszak ale ty pomieszałeś ze sobą dwie rzeczy.

Qwer ma polisę ważną np do 6stego lipca 2010. Zgodnie z ustawą może tą umowę wypowiedzieć najpóźniej dzień przed jej końcem, czyli np dzisiaj i może zawrzeć wtedy umowę w innym towarzystwie (musi zawrzeć bo w Polsce każde auto musi mieć ubezpieczenie OC). jeżeli umowy nie wypowie na piśmie dzisiaj, to umowa OC jest przedłużana automatycznie na kolejny rok, czyli do 6 lipca 2011 roku (a jeżeli ją wypowie na piśmie, to z dniem 7 lipca auto nie ma ubezpieczenia).

Ale nasz qwer chce sprzedać auto jutro bo znalazł jakiegoś jelenia, to umowy nie wypowiada. W dniu 6 lipca qwer sprzedaję auto (wczesniej przysłali mu pocztą nowy blankiet umowy z datą od 7 lipca 2010 do 6 lipca 2011 i nowe druczki do wpłaty) i daje nowemu właścicielowi polisę z datą do 6stego lipca 2010r i nieopłaconą polisę z datą od 7 lipca 2010 do 6 lipca 2011. Ale ze qwer nie jest głupi i wie ze (nowa nieopłacona polisa jest na jego nazwisko) do czasu powiadomienia ubezpieczalni o zbyciu pojazdu odpowiada on solidarnie za opłacanie składek, w dniu 6 lipca powiadamia ubezpieczalnie o sprzedazy auta. I w tym momencie solidarność się konczy i qwer nie musi juz za nic płacić. Od chwili powiadomienia ubezpieczalni przez qwer'a za opłacanie składek odpowiada już całkowicie nowy własciciel.

Prawem nabywcy jest, że może tą umowę wypowiedzieć w ciągu 30 dni lub ją kontynuować do końca.

Więc odrębną rzeczą jest sama umowa OC oraz jej przedłużanie i wypowiadanie, a odrębną rzeczą jest, kto opłaca składki.

A dlatego wprowadzili zapis solidarnie, bo równie dobrze qwer mógł sprzedać auto 10tego jak i 15stego lipca i nikt mu za to głowy nie urwie (wszak polisa ma ciągłość, a jak ubezpieczalnia sobie liczy spóźnienie opłacenia składki to już ich sprawa). Więc by było lekko niesprawiedliwe gdyby nowy właściciel miał opłacać składki za czas, gdy auto było jeszcze qwer'a.
athlon

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 05 lipca 2010, 12:22

kolszak napisał(a):Obecnie juz tego się nie stosuje ponieważ ustawowo podatek płaci kupujący.

Kiedy to się zmieniło? Bo jeżeli tak jest, to też mi jakoś umknęło. Mnie się wydawało, że dalej, gdyby na umowie nie było zapisu o tym, że wszelkie opłaty spoczywają na kupującym (na wszelkich gotowych wzorach umów ten zapis jest), to podatek teoretycznie jest pół na pół.
scorpio44

Postprzez kolszak » poniedziałek 05 lipca 2010, 12:30

scorpio44 napisał(a):
kolszak napisał(a):Obecnie juz tego się nie stosuje ponieważ ustawowo podatek płaci kupujący.

Kiedy to się zmieniło? Bo jeżeli tak jest, to też mi jakoś umknęło. Mnie się wydawało, że dalej, gdyby na umowie nie było zapisu o tym, że wszelkie opłaty spoczywają na kupującym (na wszelkich gotowych wzorach umów ten zapis jest), to podatek teoretycznie jest pół na pół.

Od druku PCC3/3a. Chyba ok. 3 lat. (początek 2007 roku jeśli dobrze pamietam).(mówimy o kupnie nie o zamianie bo wtedy jest po staremu czyli po polowie).
KO
kolszak

Re: Kilka pytań odnośnie OC.

Postprzez Shg » czwartek 09 września 2010, 16:54

Witam,pozwolicie że podepnę się pod temat.

Mam pytanie dotyczące ubezpieczenia samochodu na osobę która nie posiada prawa jazdy kat.B (tylko A,T).Chodzi o to że ta osoba ma już 55lat i co mi wiadomo to względem wieku jest też jakaś zniżka.Mnie by niestety teraz całość opłaty zeżarła więc kombinuje.

Pozdrawiam!
02.09.2010 - Teoria 18/18
02.09.2010 - Plac + Miasto +
WORD Piotrków Trybunalski

(7/9/10) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
Shg

Re: Kilka pytań odnośnie OC.

Postprzez sankila » czwartek 09 września 2010, 17:19

Nie ma zniżki za wiek, a nawet niektórzy ubezpieczyciele dokładają "na stare lata" zwyżkę (tak ostatnio zrobił bodajże Allianz).
Staż PJ również liczy się tylko dla danej kategorii, więc nawet 30 lat z kat. T nie pomoże przy ubezpieczeniu na samochód.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne