Bardzo ważna uwaga:
Jeśli kupisz samochód który ma ubezpieczenie ważne od daty kupna sprzedaży dwa dni (na kwicie) to możesz jeździć na tym ubezpieczeniu 30 dni! To gwarantuje ustawa, natomiast ubezpieczyciel od sprzedającego ściągnie opłate za te 28 dni nie ma innej możliwości. To mogliście też dopisać by rozwiać już wszelkie wątpliwości w związku z OC.
Co za brednie!
Nikt nie bedzie pobieral ode mnie jako sprzedajacego oplaty, za nie moje auto. W momencie podpisania umowy zbywam pojazd, moim obowiazkiem jest przekazanie nowemu wlasicielowi aktualnej polisy. Akurat ostatnio zbylem auto dokladnie 6 czerwca, a OC bylo wazne do ... 6 czerwca do 23:59:59 - dokladnie tak bylo napisane na mojej umowie z TU.
Nikt ode mnie zadnej oplaty nie sciagna, ani nie sciagnie, bo ja mam kwit, w postaci umowy kupna sprzedazy, ze z dniem 6 czerwca auto zbylem i wszystkie obowiazki (w tym oplacanie obowiazkowego ubezpieczenia oc) zwiazane z posiadaniem auta przechodza na pana kupujacego.
Ja w okresie posiadania auta mialem OC oplacone i nikt z tego tytulu ode mnie sciagnac nie moze.
Sprzedający zawsze zgłasza transakcje bo dostaje poprostu zwrot opłaty za OC jeśli ubezpieczenie dalej obowiązuje.
Jesli tylko zglasza zbycie pojazdu (ma taki obowiazek) to nic nie dostaje.
OC jest wazne do konca trwania umowy, ktora zawarl i przechodzi na nowego wlasciciela.