Pytanie o skrzyzowania (chyba) rownorzedne - Elbląg

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie o skrzyzowania (chyba) rownorzedne - Elbląg

Postprzez Karoolajna » wtorek 28 kwietnia 2009, 08:17

Witam,
jutro mam pierwszy egzamin w Elblągu i zastanawia mnie jedna rzecz:
Kurs robilam w Gdansku a dodatkowo wzielam 4 godziny w Elblagu. Wczoraj jezdzilam po Elblagu i jest tam bardzo duzo skrzyzowan na ktorych nie ma zadnych znakow z pierwszenstwem przejazdu, stopow, ani znakow z droga glowna. Skrzyzowania wygladaja tak, ze jest skrzyzowanie drogi szerszej z droga mniejsza, waska. Myslalam, ze skoro nie ma zadnych znakow to powinnam zastosowac sie do zasady prawej strony, jednak instruktor pytal mnie czemu przepuszczam samochody z prawej stony i ze mam jechac. Zastanawia mnie to czy on faktycznie mial racje. Prosze kogos o odpowiedz w tej sprawie bo nie chcialabym oblac na takiej glupocie.
Karoolajna

Postprzez Borys68 » wtorek 28 kwietnia 2009, 09:49

Przyjrzyj się czy to ulice, czy też wyjazdy z parkingów. Czasem na pierwszy rzut oka trudno ocenić.
Czasem też TY nie masz znaku, ale boczna uliczka ma trójkąt "ustąp pierwszeństwa".
Jeśli to, co dochodzi z prawej nie ma asfaltu/betonu/kostki/kocich łbów, to masz pierwszeństwo nad drogą gruntową.
Borys
Borys68

Postprzez scorpio44 » środa 29 kwietnia 2009, 20:20

Karoolajna ==> w Elblągu poza uliczkami osiedlowymi nie ma chyba żadnego skrzyżowania równorzędnego. ;) Ale zdarzają się (jak wszędzie) tak oznakowane, że trzeba wypatrywać trójkątów na bocznych ulicach, żeby się utwierdzić co do posiadanego pierwszeństwa.
scorpio44

Postprzez Karoolajna » czwartek 30 kwietnia 2009, 09:58

Dzieki za odpowiedz, jakos dalam sobie rade i zdalam ;) faktycznie chyba nie trafilam na skrzyzowanie rownorzedne.
Karoolajna

Powrót do Egzamin na prawo jazdy