Zima a egzamin

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zima a egzamin

Postprzez voytek77 » czwartek 11 lutego 2010, 09:51

Witam!
Mam takie pytanie: Jak to jest z egzaminem w zimie? Załóżmy, ze egzaminator każe mi jechać na parking przy supermarkecie. Tam na drodze są namalowane strzałki, w którą stronę można się poruszać - ale nic nie widać, bo przecież jest warstwa śniegu. No i okazuje się, że wjadę pod prąd - ja nie wiem, bo strzałek nie widać. Wie za to egzaminator.

Przy wyjeździe z parkingu jest podwójna ciągła i krótki pas przerywanej na przejazd przez nią. Ale znowu nic nie widać, bo ciągle pada - najeżdżam na linię ciągła, nie wiedząc o tym. Ale znów wie egzaminator - co w takiej sytuacji? Egzamin oblany?
voytek77

Postprzez Olin » czwartek 11 lutego 2010, 10:08

Jeżeli nie widać znaków poziomych na jezdni to tak jakby ich tam nie było. Nie ma znaczenia czy egzaminator wie o ich istnieniu. Pamiętaj jednak, aby na drodze dwukierunkowej zachoawać zasadę ruchu prawostronnego i zwróc szczególną uwage na znaki pionowe które z pewnością będą widoczne.
Olin

Postprzez wiciu2 » czwartek 11 lutego 2010, 10:13

Oprócz znaków poziomych powinny być pionowe. Jeśli ich nie ma, a znaków poziomych nie widać bo np. śnieg je przykrył, to znaczy, że ich nie ma. To co, że egzaminator pamięta, że tam są. Ty nie masz obowiązku uczyć się na pamięć oznakowania dróg w mieście, w którym zdajesz egzamin. Tak więc jeśli znaków nie widać to znaczy, że ich nie ma.
wiciu2

Postprzez F1 Auto Szkoła » czwartek 11 lutego 2010, 18:44

dokładnie tak jak mówią moi przedmówcy, jeśli znaki poziome są niewidoczne to nie bierze się ich pod uwage. Kieruj się zatem znakami pionowymi, które powinny tam stać. Jeśli ich nie ma to trzymaj się prawej strony jezdni, a wszystko powinno być w porządku. Egzaminator mimo że wie jakie linie są namalowane na jezdni to nie będzie na nie zwracał uwagi jeśli ich nie widać. W taką pogodę obserwowanie znaków pionowych to podstawa. Pozdrawiam
F1 Auto Szkoła
ul.Narutowicza 41
90-125 Łódź
www.f1autoszkola.com
F1 Auto Szkoła

Postprzez alez-fajnie » czwartek 11 lutego 2010, 20:46

Nie należy jeździć na pamięć, na znaki trzeba tak, czy inaczej patrzeć. Oczywiście w takich sytuacjach, gdy spadnie śnieg i nie widać znaków poziomych - wielu ludzi często bywających w danych w miejscach i tak będzie jeździć według pamiętanego oznakowania, by nie robić jakiegoś szczególnego zamieszania :D

Ty jednak nie bierzesz udziału w konkursie zatytułowanym "naucz się znaków w Twoim mieście na pamięć!", tylko zdajesz egzamin na prawo jazdy. Nie widać znaków poziomych, nie ma znaków pionowych? To ich tam nie ma.
alez-fajnie

Postprzez komono » czwartek 11 lutego 2010, 20:50

A jak po zamieci będą też zasypane znaki pionowe (przez nawiany wiatr)? Pytam tak czysto teoretycznie ;)
(1/04/10) Egzamin zdany - WORD Tychy
(1/12/10) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek -
(1/18/10) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
(1/18/10) Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
Prawko w łapce ;)
komono

Postprzez F1 Auto Szkoła » piątek 12 lutego 2010, 11:00

jeśli znaki pionowe będą też zasypane to wtedy jeździsz przy prawej krawędzi i uznajesz zasadę prawa strona wolna na skrzyżowaniach. Powinieneś doczytać sobie w przepisach jakich zasad trzeba sie trzymać gdy zawodzi sygnalizacja świetlna, bądź znak jest nie widoczny.
F1 Auto Szkoła
ul.Narutowicza 41
90-125 Łódź
www.f1autoszkola.com
F1 Auto Szkoła

Postprzez wiciu2 » piątek 12 lutego 2010, 11:30

Właśnie np. na wypadek zasypania przez śnieg najważniejsze znaki takie jak D-1, A-7 czy wreszcie B-20 mają określone kształty. Jak będą zasypane to nie będziesz miał problemu z rozpoznaniem czy jest to znak STOP czy ustąp pierwszeństwa albo droga z pierwszeństwem.
wiciu2

Postprzez komono » piątek 12 lutego 2010, 18:41

wiciu2 napisał(a):Właśnie np. na wypadek zasypania przez śnieg najważniejsze znaki takie jak D-1, A-7 czy wreszcie B-20 mają określone kształty. Jak będą zasypane to nie będziesz miał problemu z rozpoznaniem czy jest to znak STOP czy ustąp pierwszeństwa albo droga z pierwszeństwem.

To akurat wiedziałem :). Mnie interesuje jak będzie zakaz zatrzymywania się a stanę sobie, bo nie ma znaku :P przyjdzie słoneczko stopnieje wszystko i mandacik. Bo to ,że zasada prawej reki itp. to wiem.Mnie bardziej interesują zakazy,nakazy itp. ;)
(1/04/10) Egzamin zdany - WORD Tychy
(1/12/10) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek -
(1/18/10) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
(1/18/10) Niepoprawne dane, brak spraw w toku lub dokument wydany
Prawko w łapce ;)
komono

Postprzez Turbo.Auto » wtorek 16 lutego 2010, 11:54

Może egzaminator nie będzie brał Cię w takie miejsca parkingowe gdzie wszystko przykrył snieg. Które zakazy i nakazy Cie interesuja?? Bo nie rozumiem za bardzo.
Turbo.Auto

Postprzez Bolcia » niedziela 21 lutego 2010, 18:13

Z tego co mi wiadomo, to parkingi przy centrach handlowych są drogami wewnętrznymi pod zarządem hipermarketu (jeszcze się nie spotkałam aby było inaczej), więc na takiej drodze to sobie możesz pogasić światła, rozpiąć pasy, wymuszać pierwszeństwo a egzaminator nie ma prawa Cię oblać.
Egzaminować można tylko na drogach publicznych!!!!
Bolcia

Powrót do Egzamin na prawo jazdy