Zapytanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zapytanie

Postprzez bac_csa » piątek 09 lutego 2007, 15:45

Witam wszystkich

Mam do Was pytanie - dwa dni temu miałem egzamin na prawo jazdy kat. B. Nie zdałem egzaminu praktycznego [miasto]. Sytuacja wyglądała następująco:

Parkowałem równolegle na ulicy położonej w strefie, gdzie prędkość dozwolona to 30 km/h. Wyzaczone miejsce do parkowania było położone ok 15 m od skrzyżowania [samochód był położony względem skrzyżowania - tyłem]. Po zaparkowaniu [godzina 16.45] egzaminator powiedział, abym włączył się do ruchu etc. Po wykonaniu tego manewru po 2-3 sekundach usłyszałem z tyłu dzwięk "czegoś" - jak się okazało później - były to źle ustawione gumki hamulcowe w rowerze, który pojawił się z tyłu. Egzaminator stwierdził - po usłyszeniu dźwięku hamulców - że wymusiłem pierwszeństwo - sam pojazdu nie zatrzymał. Rowerzysta minął mnie po ok 3/4 sekundach. Okazało się, że nie mogłem go zobaczyć gdyż było już stosunkowo ciemno a rowerzysta nie miał żadnych świateł. Czy w związku z tym decyzja egzaminatora była słuszna??
Tym bardziej, że sam tego rowerzysty nie zobaczył - inaczej by zareagował natychmiast - wciskajać pedał hamulca..

Druga sprawa - interesuje mnie co wg. rozporządzenia ministra infrastruktury z 31.12.2002 w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz ich niezbędnego
wyposażenia, Dz. Ustaw 2003 nr 32 poz. 262 (Art. 53, ustawa 1] uważane jest za
oświetlenie przednie roweru :

"(..)z przodu - w jedno światło barwy białej lub żółtej selektywnej (..)"

Czy jest to oswietlenie zasilanie energia elektryczna czy oswietlenie
odblaskowe...

Pozdrawiam
bac_csa

Postprzez wiesniak » piątek 09 lutego 2007, 16:00

Chodzi o normalne świecące światło zasilane energią elektryczną. W swoim życiu już kilka razy prawie takiego idiotę co nie miał świateł przejechałem, więc wiem co czujesz.
No ale mimo, że rowerzysta popełnił wykroczenie (brak świateł), to Ty jednak w świetle przepisów wymusiłeś pierwszeństwo. Cóż, jakby nie kamery to pewnie egzaminator przymknął by oko, ale ewentualne odwołanie nie ma raczej sensu. Pecha miałeś.
wiesniak

Postprzez scorpio44 » piątek 09 lutego 2007, 21:52

A ja się nie zgadzam z Wieśniakiem i bym się odwoływał. ;) Załóżmy, że doszłoby do kolizji z nieoświetlonym rowerzystą. Załóżmy, że policjant nawet uznał kierowcę za winnego. Przypuszczam, że nietrudno w sądzie byłoby taką sprawę wygrać, udowadniając zgodnie z prawdą, że nie było możliwości zauważenia takiego cichociemnego rowerzysty (a do takowych należy po zmroku 90% polskich rowerzystów - ZGROZA! ). Oczywiście uogólniam trochę, bo to zależy od bardzo wielu czynników, konkretnej sytuacji itd. Ale na tej samej zasadzie spróbowałbym z tym odwołaniem po egzaminie.
scorpio44

Postprzez Ad_aM » piątek 09 lutego 2007, 23:06

Scorpio tylko na egzaminie nie nagrało się, że rowerzysta był nie oświetlony :wink:
Sam w czasie normalnej jazdy w ostatniej chwili zauważyłem rowerzystę który między wioskami o północy jechał bez oświetlenia. Dzięki Bogu zdążyłem odbić i nie wpaść do rowu z drugiej (Sam się zdziwiłem jak taka akcja z kontrą mi wyszła :lol: ). Wtedy sytuacja jest mimo wszystko łatwiejsza do ugrania ;) Co jest idiotyczne :roll:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez scorpio44 » sobota 10 lutego 2007, 01:11

Ad_aM napisał(a):Scorpio tylko na egzaminie nie nagrało się, że rowerzysta był nie oświetlony :wink:

No wiesz... Jeżeli idzie o nagranie, to nie nagrało się w ogóle to, że ten rowerzysta jechał (nawet gdyby był oświetlony). ;) Sam już nie wiem... No ja bym powalczył.

EDIT: Doczytałem dopiero, że ten rowerzysta po paru sekundach ich minął. A zatem na nagraniu raczej powinno być widać, czy był oświetlony.
scorpio44

Powrót do Egzamin na prawo jazdy