rafaello56 napisał(a):cman napisał(a):rafaello56 napisał(a):Nigdzie nie zauważyłem żeby zjazd z pasa wewnętrznego był zabroniony...
A ja zauważyłem: art. 22 ust. 2 pkt. 1.
Prawo o ruchu drogowym - jak prawie każdy system prawny - nie wyczerpuje i nie określa wszystkich sytuacji, jakie przytrafiają się w różnych okolicznościach i sytuacjach życiowych.Przy wjeździe na skrzyżowanie należy zająć pas ruchu zgodnie z ogólnymi zasadami: prawy, jeżeli zamierzamy skręcić w prawo, lewy do skretu w lewo oraz dowolny do jazdy na wprost (jeśli pasy nie są oznaczone). Jednocześnie, zgodnie z ogólnymi zasadami (nie ma tu wyjątku), należy sygnalizować zamierzony kierunek jazdy przez skrzyżowanie, na rondzie kierunek zjazdu. Kierujący pojazdem ma obowiązek zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar skręcania lub zmiany pasa ruchu.W sumie nie da się zjechać z ronda z pasa wewnętrznego, bo trzebaby było przeskoczyć nad pasem zewnętrznym :wink: , można tylko zbyt późno wykonać taki manewr, ale nie określają kiedy jest za późna zmiana a kiedy za wczesna, jeśli jest prawidłowa sygnalizacja zamiaru wykonania manewru i zachowane wszystkie środki ostrożności to manewr jest wykonany prawidłowo.
Przez takiego idiotę który nie umie jeździć po rondzie miałem skasowany przód