Jak oblać egzaminatora?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez annubis17 » niedziela 01 listopada 2009, 21:39

rafaello56 napisał(a):
cman napisał(a):
rafaello56 napisał(a):Nigdzie nie zauważyłem żeby zjazd z pasa wewnętrznego był zabroniony...

A ja zauważyłem: art. 22 ust. 2 pkt. 1.

Prawo o ruchu drogowym - jak prawie każdy system prawny - nie wyczerpuje i nie określa wszystkich sytuacji, jakie przytrafiają się w różnych okolicznościach i sytuacjach życiowych.Przy wjeździe na skrzyżowanie należy zająć pas ruchu zgodnie z ogólnymi zasadami: prawy, jeżeli zamierzamy skręcić w prawo, lewy do skretu w lewo oraz dowolny do jazdy na wprost (jeśli pasy nie są oznaczone). Jednocześnie, zgodnie z ogólnymi zasadami (nie ma tu wyjątku), należy sygnalizować zamierzony kierunek jazdy przez skrzyżowanie, na rondzie kierunek zjazdu. Kierujący pojazdem ma obowiązek zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar skręcania lub zmiany pasa ruchu.W sumie nie da się zjechać z ronda z pasa wewnętrznego, bo trzebaby było przeskoczyć nad pasem zewnętrznym :wink: , można tylko zbyt późno wykonać taki manewr, ale nie określają kiedy jest za późna zmiana a kiedy za wczesna, jeśli jest prawidłowa sygnalizacja zamiaru wykonania manewru i zachowane wszystkie środki ostrożności to manewr jest wykonany prawidłowo.

Przez takiego idiotę który nie umie jeździć po rondzie miałem skasowany przód
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez sterciu » niedziela 01 listopada 2009, 22:14

Więc tak , nie mnie oceniac to czy dobrze zjechal z ronda czy zle poniewaz mógłbym to ocenić po obejrzeniu takiego nagrania. Z relacji egzaminowanego to zwykle jest wszystko dobrze. On mógł w/g siebie wykonać go prawidlowo co nie było prawidłowe w/g interpretacji egzaminatora. A ze sytuacji nie widzialem to gdybać nie ma co...

Co do zmiany trasy egzaminacyjnej to egzaminator nie miał prawa jej zmieniac jezeli była ona ustalona przez Ośrodek Egzaminacyjny i postapił nieslusznie. Więc tylko moge sie do tego odnieśc i jezeli tak bylo ze zmienił , to egzamin powinien byc uniewazniony.
sterciu

Postprzez rafaello56 » poniedziałek 02 listopada 2009, 19:42

Chodzi mi o dokładny cytat z przepisów ruchu drogowego gdzie masz jasno i precyzyjnie opisane , że tak a nie inaczej mamy sie zachować na rondzie . Owszem są ogólnie przyjęte normy jak należy się poruszać, ja ich nie neguje , tylko staram się zwrócić uwagę na brak precyzyjności w przepisach, no chyba że coś przeoczyłem :wink:
Większy problem bym upatrywał nie u tych co późno zmieniają pas na zewnętrzny ale w sposobie poruszania się kierowców na rondach gdzie nie ma znaku A7 przed wjazdem na rondo, większość jeździ z pamięci :P

Przez takiego idiotę który nie umie jeździć po rondzie miałem skasowany przód
A skoro jego wina to masz remont fury za free , więc nie masz co płakać :wink:
B-6.2006, C- 2.2009, CE-9.2009
A,D- obecnie tylko w marzeniach ;)
rafaello56

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 02 listopada 2009, 20:17

A skoro jego wina to masz remont fury za free , więc nie masz co płakać

Niektórzy wolą nie odwiedzac lakiernika mimo wszytko. Poza tym to nie usprawiedliwia tego co w furę wjeżdża.
piotrekbdg

Postprzez scorpio44 » piątek 06 listopada 2009, 18:38

rafaello56 napisał(a):Widzę , że albo autor pisemka jest prawnikiem , albo była pomoc takiej osoby.

:D Dlatego że umie wyszukać odpowiednie przepisy i powołać się na nie?
scorpio44

Postprzez rafaello56 » piątek 06 listopada 2009, 18:55

Zasugerowałem się tym , że w skardze autor użył paragrafu i dopiero objaśniał sytuację , a zwykły zjadacz chleba od razu wystartował by z podawaniem konkretów i nawet by mu do głowy nie przyszło by wyszukiwać paragrafu na to i owo.

Egzaminator bezpodstawnie wydłużył trasę egzaminacyjną. Zgodnie z zał. 5, § 9. u. 3, p. 2.
Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dn. 27.10.2005 r. trasa, na której przeprowadzany jest
egzamin kat. A jest określona przez ośrodek egzaminowania. Żaden przepis rozporządzenia nie
zezwala na jej modyfikację przez egzaminatora. Trasa określona przez MORD przebiega
następująco:

Ustawa PoRD nie zabrania wykonywania takiego manewru, jedynie nakłada
obowiązek dochowania odpowiednich warunków (art. 22 u. 1, 4 i 6 p. 4)
B-6.2006, C- 2.2009, CE-9.2009
A,D- obecnie tylko w marzeniach ;)
rafaello56

Postprzez scorpio44 » piątek 06 listopada 2009, 19:25

A to fakt, że ludzie nie mają pojęcia, jak pisać poważne pisma... Ale mimo wszystko rozśmieszyła mnie ta sugestia, że musiał tu maczać palce prawnik, tylko dlatego, że ktoś poważnie podszedł do sprawy.
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy