Ta? A pojazd wyjeżdżający zmusza pojazd przepuszczający do zmiany kierunku, pasa ruchu czy istotnej zmiany prędkości?
Więc jak wyjeżdża z miejsca parkingowego pojazd wyjeżdżający i tym samym zmusza pojazd jadący prawym pasem do zmiany kierunku, pasa ruchu czy istotnej zmiany prędkości i nie jest to pojazd który zamierza Cię przepuścić to wymusza w tym przypadku wyjeżdżający to chyba jasne?

W szczególności, jeżeli pojazd przepuszczający zatrzymał się, czyli jego zatrzymanie nie wynikało z warunków lub przepisów ruchu drogowego, a więc ewentualnie ruszając jest włączającym się do ruchu i musi ustąpić pierwszeństwa wszystkim jego uczestnikom.
Jak najbardziej tak
O jakim fakcie i w jakim celu informuję egzaminatora?
No tak mnie uczono, że po prostu trzeba powiedzieć na głos, że ktoś przepuszcza, bo to się ponoć nagrywa

Jeżeli przepuszczający się zatrzymał, więc stał się tym samym pojazdem, który to musi ustąpić pierwszeństwa, to co przeszkadza w bezpiecznym wyjechaniu?
Na załączonym obrazku to akurat nic nie przeszkadza bynajmniej, ale jak by była sytuacja i np. dwa pasy droga dwujezdniowa jednokierunkowa(nie wiem czy dobrze napisałem